Εντυπωσιακή φωτογραφία (1,5 δισ. πίξελ) της Ανδρομέδας έλαβε το Hubble

Τη μεγαλύτερη και πιο καθαρή εικόνα που έχει ποτέ ληφθεί από το γαλαξία της Ανδρομέδας, που «συνορεύει» με τον δικό μας γαλαξία Milky Way, «απαθανάτισε» το τηλεσκόπιο Hubble.

Η φωτογραφία απεικονίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αστέρια και χιλιάδες συστάδες αστεριών. Στο αριστερό τμήμα της φωτογραφίας φαίνεται το κέντρο του γαλαξία, ενώ τα άστρα που διακρίνονται στο δεξί άκρο απέχουν από τον «πυρήνα» περισσότερα 40.000 έτη φωτός.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτογραφία που έχει λάβει ποτέ το Hubble. Περιέχει – αισίως – από 1,5 δισεκατομμύρια πίξελ, που σημαίνει πως θα χρειάζονταν περισσότερες από 600 τηλεοπτικές οθόνες υψηλής ευκρίνειας προκειμένου να προβληθεί σωστά ολόκληρη η εικόνα. Στην πραγματικότητα, η επίμαχη φωτογραφία αποτελείται από 411 μικρότερες φωτογραφίες που έχουν ενωθεί σε ένα πλήρες μωσαϊκό.

Η Ανδρομέδα γειτονεύει στο σύμπαν με τον Milky Way, απέχοντας μόλις 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από το γαλαξία μας και συνεπώς αποτελεί πολύ μεγαλύτερο «στόχο» για τους φακούς του Hubble σε σχέση με άλλους, μακρινούς, γαλαξίες.

Μια πολύ καλή έκδοση της φωτογραφίας μπορεί να βρεθεί στο επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕΔΩ). Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο «ζουμ» αντί να προσπαθήσετε να την προβάλετε σε πλήρη ανάλυση. Σημειώνεται πως το εργαλείο δεν λειτουργεί πάντα.
Πηγή: skai.gr