Σε τροχιά γύρω από τον Άρη μπήκε το Maven

Σε τροχιά γύρω από τον Άρη μπήκε το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Maven της NASA, μετά από 10 μήνες ταξιδιού και αφού διήνυσε μια απόσταση 711 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το διαστημικό σκάφος έχει αποστολή να αναζητήσει πληροφορίες που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού που κάποτε υπήρχε στον πλανήτη Άρη.

Το σκάφος θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διαμορφώσουν ακριβέστερα μοντέλα για την εξέλιξη των κλιματικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών στον Άρη. Η τροχιά του Maven θα το φέρει από 150 χιλιόμετρα ως και 6.200 χιλιόμετρα από τον Άρη.

Το Maven θα συνεργαστεί στενά με το όχημα Curiosity της NASA, που βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη, μελετώντας το έδαφός του και τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται πρωτίστως από διοξείδιο του άνθρακα και δεν είναι καθόλου «πυκνή», με την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια να ισοδυναμεί με το 0,6% τις γήινης πίεσης σε επίπεδο θαλάσσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Άρης κάποτε διέθετε ατμόσφαιρα που υποστήριζε την παρουσία νερού και θα μπορούσε ακόμα να επιτρέψει την εμφάνιση ζωής. Ωστόσο, υπό τις παρούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες τυχόν νερό στην επιφάνεια του Άρη θα εξατμιζόταν αμέσως.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ