Κλείσιμο

Αδειες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα δίνει από το 2015 η Βρετανία

Τη χορήγηση άδειας για την κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς οδηγό σε δημόσιους δρόμους έως το 2015 αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ να αναμένεται να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Για την ώρα τέτοιου είδους αυτόνομα οχήματα επιτρέπονται μόνο σε ιδιωτικούς δρόμους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως θα συστήσει διαγωνισμό με βραβείο 10 εκατομμυρίων λιρών για την πόλη όπου θα γινόταν η δοκιμαστική χρήση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Ο κ. Κέιμπλ θα πει ότι η Βρετανία θέλει να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα και θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της σχετικής έρευνας.

Βρετανοί μηχανικοί, συμπεριλαμβανομένης ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουν πραγματοποιήσει πειράματα με αυτοκίνητα που δε χρειάζονται κάποιον στο τιμόνι, ωστόσο νομικά θέματα και θέματα ασφάλισης αυτών των οχημάτων έχουν περιορίσει την κυκλοφορία τους σε ιδιωτικούς δρόμους.

Σε άλλες χώρες η κυκλοφορία των αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς επιτρέπεται. Σχετική νομοθεσία είναι σε ισχύ στις αμερικανικές πολιτείες της Καλιφόρνια, της Νεβάδα και της Φλόριντα. Στην Καλιφόρνια μάλιστα το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google έχει πραγματοποιήσει πάνω από 480.000 χιλιόμετρα.

Στην Ιαπωνία οι πρώτες δοκιμές σε δημόσιο δρόμο πραγματοποιήθηκαν από την Nissan το 2013, ενώ στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας έως το 2017 θα επιτραπεί η κυκλοφορία χιλίων αυτοκινήτων χωρίς οδηγό της Volvo.

Πριν από δύο μήνες η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει 100 αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν χωρίς οδηγό, παρουσιάζοντας σχέδια πρωτοτύπου χωρίς τιμόνι και πετάλια.

Η Google έχει επίσης τοποθετήσει τη δική της τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων σε αυτοκίνητα των εταιρειών Toyota, Audi και Lexus ενώ άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που αναπτύσσουν τα δικά τους μοντέλα περιλαμβάνουν τις BMW, Mercedes-Benz, Nissan και General Motors.

Μεταξύ των καινοτομιών που περιλαμβάνουν κάποια από αυτά τα προγράμματα είναι το αυτοματοποιημένο παρκάρισμα.

Πάντως στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν εκφραστεί ανησυχίες από πολιτικούς για την ασφάλεια των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Το δε FBI προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «θανατηφόρα όπλα» από κακοποιούς.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο