Εκτοξεύεται ο Ελληνικός δορυφόρος Λ-sat (δείτε LIVE)

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναμένεται να εκτοξευτεί προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό ένας δορυφόρος της NASA που κατασκευάστηκε από έλληνες επιστήμονες.

Δείτε ζωντανά την εκτόξευση ΕΔΩ

Πρόκειται για τον δορυφόρο Λ-sat στον οποίο θα γίνονται πειράματα του υλικού γραφένιου και πως επιδρά με την ακτινοβολία. Επίσης με τη βοήθεια του δορυφόρου θα γίνεται παρακολούθηση και ελληνικών εμπορικών πλοίων για προστασία απέναντι σε επιθέσεις πειρατών.

Ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί με αποστολή της NASA και θα παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για ένα μήνα.

Από εκεί θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη, όπου και θα εκτελεί επιστημονικά πειράματα προσελκύοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον για την προσπάθεια των νέων Ελλήνων.
Επικεφαλής αυτού του συμαντικού προγράμματος είναι ο Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Jose, ο οποίος έχει βραβευτεί από τη NASA για την προσφορά του με το βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR).

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «στόχος μου είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νέων στην Ελλάδα». Ο καθηγητής κρίνει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να δραστηριοποιείται στον εν λόγω τομέα και αυτό δεν είναι οικονομικό θέμα, αλλά θέμα βούλησης και μόνο (!).

Στο πεδίο που σχετίζεται με την έρευνα του γραφενίου εργάζεται ο Έλληνας διδακτορικός φοιτητής Κώστας Αλεξάνδρου υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης Καθηγητή Ιωάννη Κυμίση του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο stress-test του γραφενίου στο διάστημα.

Η έλλειψη βαρύτητας, η κοσμική ακτινοβολία και οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς επιδρούν στο επαναστατικό αυτό υλικό.

Το γραφένιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καινοτόμα “υλικά” της νανοτεχνολογίας το οποίο σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά τρανζίστορ, σε διάφανες και εύκαμπτες οθόνες, σε μπαταρίες του μέλλοντος και αρκετές ακόμη εφαρμογές.

Αναφορικά με το πεδίο των τηλεπικοινωνιών, ο δορυφόρος Λ-sat με την λειτουργικότητα του AIS, θα είναι σε θέση να προσδιορίζει και να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τα πλοία που απειλούνται από πειρατεία (!).

Σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση του δορυφόρου έπαιξε ο αρχιμηχανικός Βαγγέλης Χριστοδούλου σε συνεργασία με την Μαρία Δημητρακοπούλου στο system integration.
Σημαντικότατη ήταν και η βοήθεια του Σίμου Κανή στα περιφερειακά συστήματα αλλά και της Αριάνας Πανοπούλου στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης.

Ο Χάρις Κουλούρης συνέβαλε στην δημιουργία του λογισμικού συστήματος. Επίσης το project αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον διακεκριμένο καθηγητή Νικήτα Νικητάκο και με το μεταπτυχιακό φοιτητή Γιώργο Μαντζούρη του πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη και εφαρμογή του AIS.

Με το σύνθημα Greek Minds At Work , η ομάδα Λ-SAT αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά, τι μπορούμε να κατορθώσουμε ως Έλληνες, προγραμματίζοντας την εκτόξευση του δορυφόρου για τoν επόμενο μήνα με αποστολή της NASA.

Ζωντανά η εκτόξευση ΕΔΩ




Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου