Εντυπωσιακές εικόνες της NASA δείχνουν τη Β. Κορέα βυθισμένη στο σκοτάδι (video - GIF)

Στο σκοτάδι παραμένουν μετά από τόσες δεκαετίες οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας, και δεν μιλάμε  μόνο μεταφορικά από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυριολεκτούμε, όπως μαρτυρoύν οι εικόνες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Η αντίθεση σοκάρει, καθώς δείχνει την κομμουνιστική χώρα σχεδόν “εξαφανισμένη” τη νύχτα λόγω της έλλειψης ηλεκτρισμού, σε αντίθεση με τα “υπέρλαμπρα” κράτη της Κίνας στο Βορρά, και της Νότιας Κορέας στο Νότο. O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιουν Ουν, κάθε βράδυ αφήνει χωρίς ρεύμα τη μεγάλη πλειονότητα των περίπου 24 εκατομμύριων κατοίκων της χώρας, καθώς η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση λόγω έλλειψης ενεργειακών υποδομών και εισαγωγών.

Οι εντυπωσιακές λήψεις τραβήχτηκαν από ένα μέλος του πληρώματος του προγράμματος Expedition 38 (πρόκειται για την 38η αποστολή) στον Διαστημικό Σταθμό τον περασμένο μήνα.

The shocking contrast between the two Koreas as seen from space

“Η Βόρεια Κορέα είναι σχεδόν εντελώς σκοτεινή σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες της Νότιας Κορέας και της Κίνας. H σκοτεινή γη φαίνεται να μοιάζει σαν υδάτινο 'μπάλωμα' που ενώνει την Κίτρινη Θάλασσα με τη Θάλασσα της Ιαπωνίας” αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της NASA.

“Η πρωτεύουσα του κράτους, Πιονγκγιάνγκ, εμφανίζεται σαν ένα μικρό νησί, παρά σαν μια πόλη με πληθυσμό 3,26 εκατομμυρίων (απογραφή του 2008). Η εκπομπή φωτός της Πιονγκγιάνγκ είναι ισοδύναμη με αυτή των μικρότερων πόλεων της Νότιας Κορέας. Οι ακτογραμμές είναι συχνά πολύ εμφανείς σε νυχτερινές φωτογραφίες, όπως φαίνεται και από την ανατολική ακτή της Νότιας Κορέας. Όμως, η ακτή της Βόρειας Κορέας είναι δύσκολο να εντοπιστεί” προστίθεται στην ανακοίνωση.




The Koreas at Night

Nasa image shows North Korea completely in the dark
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας