Το νέο ρεκόρ κβαντικής μνήμης μας φέρνει πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές

Επιστήμονες κατάφεραν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης, διατηρώντας σταθερή μια εύθραυστη κβαντική σχέση επί 39 λεπτά σε συνθήκες δωματίου (στους 25 βαθμούς Κελσίου) και επί τρεις ώρες, σε συνθήκες κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Tο επίτευγμα ξεπερνά ακόμα ένα τεχνικό εμπόδιο στον ανηφορικό δρόμο για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών, με υπερ-υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας. Το προηγούμενο ρεκόρ μνήμης (ανεπίσημο, αφού δεν υπάρχει κβαντικό βιβλίο Γκίνες!) ήταν μόλις 25 δευτερόλεπτα σε συνθήκες δωματίου και 3 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και είχε επιτευχθεί από τον δρα Θαντέους Λαντ του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η επιστημονική ομάδα από τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Μάικ Θίγουολτ του πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, που ανακοίνωσαν το νέο ρεκόρ με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", δήλωσαν ότι «δημιουργείται πλέον η δυνατότητα για την πραγματικά μακρόχρονη αποθήκευση κβαντικών πληροφοριών σε συνθήκες δωματίου».

Τα κβαντικά συστήματα πληροφορικής μπορούν στο μέλλον να φέρουν πραγματική επανάσταση στο πεδίο των υπολογιστών, αλλά η υλοποίησή τους συναντά πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν, μεταξύ των οποίων η μακρόχρονη αποθήκευση στην μνήμη ενός μελλοντικού υπολογιστή των κβαντικών μονάδων πληροφορίας (qubits αντί για απλά bits).

Τα qubits (που μπορούν ταυτόχρονα να πάρουν τιμή «0» και «1», γι' αυτό ο κβαντικός υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει παράλληλα πολλαπλούς υπολογισμούς) είναι άκρως ασταθή. Η σημασία του νέου ρεκόρ είναι ακριβώς ότι οι επιστήμονες κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν την κβαντική μνήμη για χρόνο σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερο από ό,τι είχαν πετύχει ως τώρα.

Όμως η ερευνήτρια Στέφανι Σίμονς του Τμήματος Υλικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισήμανε πως απομένουν ακόμα πολλές τεχνικές δυσκολίες να ξεπεραστούν, προτού καταστεί εφικτό να εκτελεστούν μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογισμοί. Όπως είπε, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να τοποθετηθούν διαφορετικά qubits σε διαφορετικές καταστάσεις και να τεθεί υπό έλεγχο ο τρόπος που αντιδρούν μεταξύ τους (στο νέο πείραμα όλα τα qubits βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση).
Πηγή: skai.gr