Wikipedia Zero: Άρθρα της Wikipedia μέσω μηνυμάτων SMS

Μία πιλοτική υπηρεσία αποστολής άρθρων της Wikipedia μέσω μηνυμάτων SMS, ονόματι Wikipedia Zero, η οποία απευθύνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ξεκίνησε η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στην Κένυα.

Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο του εγχειρήματος – το οποίο είναι δωρεάν για τους χρήστες - η Wikipedia συνεργάζεται με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Airtel. Όπως ελπίζεται, η εν λόγω υπηρεσία θα μπορέσει να φέρει την εγκυκλοπαίδεια «κοντά» σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Νταν Φόι, στέλεχος του Wikimedia Foundation (πρόκειται για το ίδρυμα- «μητρικό» οργανισμό της Wikipedia και άλλων εγχειρημάτων).

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε blog post, στο μεγαλύτερο τμήμα του αναπτυσσόμενου κόσμου η χρήση smartphones με πρόσβαση στο Ίντερνετ αποτελούν την εξαίρεση, όχι τον κανόνα: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι επί της παρούσης δεν μπορούν να δουν την Wikipedia στα κινητά τους».

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας (Wikipedia Zero) ο χρήστης πρέπει απλά να πατήσει *515# στο κινητό του, και στη συνέχεια λαμβάνει γραπτό μήνυμα το οποίο προτρέπει σε αναζήτηση άρθρων στην εγκυκλοπαίδεια

Πηγή: skai.gr