Κλείσιμο

Ο καφές «όπλο» κατά του καρκίνου του μαστού

Η έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ 

Άλλη μια πιθανή ωφέλεια του καφέ για την υγεία έρχεται να αναδείξει μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιστροφής του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία με το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο Tamoxifen.


Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής την Μαρία Σίμονσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου "Cancer Causes & Control", παρακολούθησαν για μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο πάνω από 600 καρκινοπαθείς, από τις οποίες οι 300 έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το Tamoxifen, μια συχνή ορμονική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης νέων όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων. Οι ασθενείς που έπαιρναν το χάπι αυτό μαζί με δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, εμφάνισαν μείωση -σε ποσοστό πάνω από το μισό- στον ρυθμό επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σχέση με όσες γυναίκες έπαιρναν το Tamoxifen πίνοντας είτε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα, είτε καθόλου καφέ.

Όπως είπε η Σίμονσον, «ο καφές φαίνεται να ‘ενεργοποιεί' το Tamoxifen και να το κάνει πιο αποτελεσματικό». Οι επιστήμονες πάντως παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν με ποιo τρόπο ο καφές αλληλεπιδρά με την φαρμακευτική θεραπεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της τελευταίας.

Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού. Η καφεϊνη έχει, επίσης, φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Οι Σουηδοί επιστήμονες, μετά και τα ευρήματα της νέας μελέτης, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες για τον πιθανό ρόλο του καφέ στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. «Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Έλενα Γιέρνστρομ, καθηγήτρια πειραματικής ογκολογίας του πανεπιστημίου Λουντ.
Πηγή: skai.gr