Παρίσι: Πρόταση να «βαφτίσουν» οδό «Θάτσερ»

Πρόταση να δοθεί το όνομα της Μάργκαρετ Θάτσερ σε οδό του Παρισιού (ήδη υπάρχει λεωφόρος Τσώρτσιλ) κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Την πρόταση κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο του 17ου διαμερίσματος ο Ζερόμ Ντιμπί ο οποίος προέρχεται από το δεξιό κόμμα UMP.

Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Μάλιστα ο Ιάν Μπροσά, δημοτικός σύμβουλος που πρόσκεινται στο Γαλλικό ΚΚ αντέδρασε έντονα, προτείνοντας να τιμηθεί ο Μπόμπι Σαντς, μέλος του IRA και της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος έκανε απεργία πείνας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί Θάτσερ.
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

«Η γαλλική δεξιά δεν έχει πλέον ηγέτες να τιμήσει και στρέφεται στην άλλη πλευρά της Μάγχης» σχολίασε ο ίδιος ειρωνικά.

Στο Σεν Ντενί του Παρισιού υπάρχει ήδη οδός Μπόμπι Σαντς σε μια περιοχή όπου όλοι οι δρόμοι φέρουν ονόματα μελών του σοσιαλιστικού κόμματος, του ΚΚ, ποιητών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός Απριλίου.

Η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε την Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών στο Λονδίνο, ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 ως το 1990.

Προσκεκλημένοι στην κηδεία της, η οποία θα γίνει στις 17 Απριλίου στο Λονδίνο, είναι όλοι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ και ένας εκπρόσωπος του εκλιπόντος φίλου της Ρόναλντ Ρίγκαν, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ένδειξη της σημασίας που είχε για την Θάτσερ η "ειδική αγγλοαμερικανική σχέση", στην κηδεία της προσεκλήθη επίσης η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Στον κατάλογο με τους περίπου 2.000 προσκεκλημένους βρίσκεται επίσης ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο η "Σιδηρά Κυρία" είχε χαρακτηρίσει "τρομοκράτη".

Τον κατάλογο αυτόν συνέταξε η οικογένεια της Θάτσερ, με τη βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος της πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Η κηδεία της, η οποία θα τελεστεί με στρατιωτικές τιμές, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.




Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, πληροφορίες από: ΑΜΠΕ