Πιθανή απογοήτευση ο κομήτης ISON

Ο επερχόμενος «κομήτης του αιώνα» ISON μπορεί να αποδειχτεί μια απογοήτευση.

Η φωτεινότητά του παραμένει στάσιμη εδώ και λίγους μήνες, με συνέπεια να εκφράζονται τώρα πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις ότι πιθανώς το. θέαμα αναβάλλεται. Οι αστρονόμοι έχουν ήδη ενδείξεις ότι ο πυρήνας του κομήτης δεν είναι «υγιής», σύμφωνα με το Space.com.


Ο κομήτης ISON (επίσημα γνωστός ως C/2012 S1) ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους και σήμερα απέχει από τη Γη περίπου 621 εκατ. χιλιόμετρα.

Στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης θα πλησιάσει μόλις στα 1,2 εκατ. χλμ. από τον Ήλιο και παραμένει αβέβαιο τι θα συμβεί τότε, δηλαδή αν θα επιβιώσει και σε ποιά κατάσταση από αυτό το πέρασμα κοντά στην καυτή «ανάσα» του άστρου μας, η θερμοκρασία της οποίας ξεπερνά τους 555.000 βαθμούς Κελσίου.

Ένας κομήτης που έχει καλή «συμπεριφορά», δηλαδή γίνεται όλο και λαμπρός όσο πλησιάζει τον Ήλιο, κατά τους επιστήμονες, είναι πιο πιθανό να επιζήσει σε σχέση με ένα κομήτη που αποκτά αυξημένη φωτεινότητα με πολύ αργό ρυθμό ή δεν λάμπει καθόλου.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, μπορεί τα πτητικά υλικά του πυρήνα του κομήτη, τα οποία έδωσαν αρχικά τη λαμπρή όψη του, να έχουν εξαντληθεί ήδη καθώς βρίσκεται μακριά στο διάστημα, πολύ προτού πλησιάσει τη Γη και τον Ήλιο.

Αν αυτό συμβεί, ο κομήτης, αντί για μια θεαματική ουρά, δεν θα είναι παρά ένας μικρός και σκοτεινός βράχος, που μπορεί ακόμα και να διαλυθεί καθώς προσεγγίζει τον Ήλιο.

Αυτό το απαισιόδοξο σενάριο εξετάζουν τώρα ορισμένοι αστρονόμοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η φωτεινότητα του κομήτη από +17,3 πέρυσι τον Οκτώβριο έχει τώρα αυξηθεί μόλις στο +15,5 (η κλίμακα φωτεινότητας των ουρανίων σωμάτων είναι αντίστροφη, συνεπώς οι μικρότεροι αριθμοί αντιπροσωπεύουν πιο λαμπερά
αντικείμενα στον ουρανό, ενώ όταν οι αριθμοί γίνονται αρνητικοί, δηλαδή κάτω από το μηδέν, τότε η φωτεινότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη).

Ο κομήτης σήμερα, με την κοντή ουρά του, είναι αχνά ορατός από τη Γη μόνο σε κατασκότεινους ουρανούς και με τηλεσκόπια τουλάχιστον των 30 ιντσών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr