Η Apple έπεσε θύμα χάκερ

Σε δήλωσή της στο site τεχνολογίας The Verge, η Apple αποκάλυψε ότι χάκερ κατάφεραν να μολύνουν έναν περιορισμένο αριθμό υπολογιστών στο δίκτυό της. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υποκλάπηκαν δεδομένα» και επομένως δεν διέρρευσαν ευαίσθητες πληροφορίες των πελατών της.
Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει πως το κακόβουλο λογισμικό δημιουργήθηκε από τους ίδιους χάκερ που, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, επιτέθηκαν στο Facebook αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται ήδη με τις διωκτικές αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες.

Το κακόβουλο λογισμικό εκμεταλλευόταν μία ευπάθεια στο Java plug-in για browser και διαδόθηκε μέσω μιας ιστοσελίδας για προγραμματιστές. Η Apple κατάφερε να το εντοπίσει γρήγορα και να απομονώσει τους υπολογιστές που είχαν μολυνθεί στο δίκτυό της. Επίσης, σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα πρόγραμμα που θα «κλείνει» το συγκεκριμένο κενό ασφάλειας, για να προστατεύσει τους χρήστες της.

Η επίθεση στην Apple έρχεται να προστεθεί σε μία αρκετά μεγάλη σειρά ανάλογων περιστατικών που έχουν αποκαλυφθεί τον τελευταίο καιρό, έχοντας ως στόχο το Facebook, το Twitter, αλλά και μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά συγκροτήματα όπως τις εφημερίδες Wall Street Journal και New York Times.
Πηγή: Του Κώστα Δεληγιάννη