Το Ιράν έστειλε μαϊμού στο διάστημα

Το Ιράν εκτόξευσε τη Δευτέρα επιτυχώς κάψουλα που περιείχε μια ζωντανή μαϊμού στο διάστημα και αργότερα ανέκτησε το "φορτίο" (όπως το αποκαλεί) σύμφωνα με το αραβόγλωσσο κανάλι Al-Alam που επικαλείται επίσημη ανακοίνωση.

Μια προηγούμενη προσπάθεια το 2011 από την ισλαμική δημοκρατία να στείλει μια μαϊμού στο διάστημα απέτυχε χωρίς να δοθεί επίσημη εξήγηση για τους λόγους.

"Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία μια κάψουλα, με την κωδική ονομασία Pishgam (Πρωτοπόρος), στο οποίο υπήρχε μια μαϊμού και το 'φορτίο' ανακτήθηκε στο έδαφος άθικτο", αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το τμήμα αεροδιαστημικής του ιρανικού υπουργείου Άμυνας.

Το κανάλι Al-Alam, που έχει ως έδρα την Τεχεράνη, ανέφερε ότι η μαϊμού ήταν "ζωντανή" μετά από ταξίδι σε υψόμετρο 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) σε υποτροχιακή πτήση.

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις δυτικές χώρες, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα υποκρύπτει στρατιωτικές φιλοδοξίες.

Το Ιράν έχει στείλει προηγουμένως έναν αρουραίο, μια χελώνα καθώς και... σκουλήκια στο διάστημα.

Πηγή: skai.gr