Στο στόχαστρο αμερικανικές αρχές και ΜΙΤ για την αυτοκτονία του Aaron Swartz

Παρά το γεγονός ότι ο υπερασπιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων Aaron Swartz έπασχε από κατάθλιψη, κάτι που είχε αποκαλύψει ο ίδιος ήδη από το 2007, η αυτοκτονία του την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη «είναι κάτι περισσότερο από μια προσωπική τραγωδία». Αυτό υποστηρίζουν σε επιστολή τους συγγενείς και συνεργάτες του 26χρονου προγραμματιστή, σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις του ΜΙΤ και των εισαγγελικών αρχών διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον θάνατο του Swartz».

Η επιστολή αναφέρεται στη στάση που τήρησε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και η διοίκηση του αμερικανικού ιδρύματος από το 2010, όταν ο Swartz παραβίασε το δίκτυο του MIT και της JSTOR, όπου περιέχονται εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες διατίθενται επ’ αμοιβή. Κυκλοφορώντας ελεύθερα στο διαδίκτυο περισσότερα από 4 εκατομμύρια άρθρα, ο 26χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη, αντιμετωπίζοντας ποινές που θα μπορούσαν να φτάσουν σε φυλάκιση 30 ετών και σε πρόστιμο τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι ποινές αυτές θα ήταν εξοντωτικές για ένα έγκλημα που στην ουσία δεν είχε θύματα», σημειώνεται στην επιστολή. Για πολλούς ειδικούς, ο λόγος που οι εισαγγελικές αρχές ακολουθούσαν μια τόσο σκληρή γραμμή ήταν ότι ήθελαν η περίπτωση αυτή να λειτουργήσει παραδειγματικά. «Περισσότερο από το να δώσει ένα σκληρό μάθημα στον ίδιο τον Swartz, το γραφείο του εισαγγελέα επιδίωκε να στείλει το μήνυμα σε όλη την κοινότητα των χάκερ ότι είναι αμείλικτο», γράφει ο ερευνητής Danah Boyd.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο δικηγόρος του κυβερνοακτιβιστή Elliot Peters, την περασμένη εβδομάδα εξανεμίστηκαν οι όποιες ελπίδες για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Εξάλλου, από το γραφείο του εισαγγελέα είχε γίνει σαφές από το περασμένο φθινόπωρο πως μία τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει την έκτιση φυλάκισης, ενώ θα προϋπέθετε ότι ο Swartz θα δήλωνε ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Ακόμη χειρότερα, πρόσφατα απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε δύο φίλους του Swartz, για την ίδια υπόθεση.

Με δεδομένη τη σκληρότητα των αρχών, οι συγγενείς και συνεργάτες του κυβερνοακτιβιστή κατηγορούν το ΜΙΤ ότι «δεν υπερασπίστηκε τον Aaron, αλλά και τις βασικότερες αρχές του». Ειδικότερα, κατηγορούν το ίδρυμα ότι εκχώρησε αποδείξεις αρχικά στην αστυνομία και μεταγενέστερα στη Μυστική Υπηρεσία, η οποία ανέλαβε τις έρευνες δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη του Swartz.

Το ΜΙΤ ανακοίνωσε ήδη ότι θα ξεκινήσει μια ενδελεχή έρευνα για το πώς διαχειρίστηκε το θέμα από το 2010, όταν εντόπισε τις πρώτες «ύποπτες» κινήσεις στο δίκτυό του, μέχρι και σήμερα. Πάντως, χάκερ για λογαριασμό των Anonymous παραβίασαν χθες την ιστοσελίδα του ιδρύματος, ανεβάζοντας ένα κείμενο με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με αφορμή το τραγικό τέλος του Swartz. Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν τη δραστική μείωση των ποινών που προβλέπονται για τα ιντερνετικά «εγκλήματα», όπως και αναμόρφωση του καθεστώτος για τα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο καλό.

Εξάλλου, το κίνητρο για την παραβίαση της βάσης δεδομένων του ΜΙΤ ήταν για τον Swartz το γεγονός ότι η επιστημονική γνώση θα πρέπει να είναι δημοσίως προσβάσιμη από ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα, για όφελος της ανθρωπότητας. Πέρα από τον κυβερνοακτιβισμό, για τον ίδιο λόγο ο 26χρονος συμμετείχε στη θέσπιση των αδειών Creative Commons, οι οποίες επιτρέπουν τη διανομή έργων που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, με τους κατόχους τους να καθορίζουν ποια δικαιώματα θα συνεχίσουν αν διατηρούν.

Παράλληλα, ο Swartz ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον προγραμματισμό. Ξεκινώντας να ασχολείται με τους υπολογιστές και το ίντερνετ από τα 14 του χρόνια, ήταν ένας από τους συντάκτες του πρωτοκόλλου RSS, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνονται για τις νέες αναρτήσεις στα μπλογκ και τα σάιτ που θέλουν να παρακολουθούν. Επίσης, ήταν συνιδρυτής της εταιρείας Infogami, που εξαγοράστηκε από το Reddit.

Kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr