Tσεχική εταιρεία: “Τουρίστες” οι συλληφθέντες στη Λήμνο – ήδη γνωστές λεπτομέρειες της βάσης!

Να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες των συνεργατών της που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Λήμνο επιχειρεί η τσέχικη εταιρεία ανάπτυξης του βιντεοπαιχνιδιού ARMA 3 Bohemia Interactive. Την ίδια στιγμή, έλληνας χρήστης κατήγγειλλε στο φόρουμ της εταιρείας, πάνω από ένα μήνα πριν, ότι στις προεκδόσεις του επίμαχου βιντεοπαιχνιδιού -που ήταν εδώ και μήνες στη διάθεση χιλιάδων χρηστών για να ελεγχθεί η σταθερότητα του ΑRMA 3 – εμφανίζονται ήδη λεπτομέρειες της αεροπορικής βάσης της Λήμνου!

Έχοντας αναρτήσει
την ανακοίνωση ως βασικό θέμα στο site της, η τσεχική εταιρεία αναφέρει επισήμως ότι τα δύο άτομα από το προσωπικό της που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Λήμνο ήταν “σε διακοπές” και δεν είχαν σταλεί στο νησί για την εξέλιξη των γραφικών του νέου βιντεοπαιχνιδιού μάχης πρώτου προσώπου ARMA 3.

Ειδικότερα, μετά από μια χθεσινή λακωνική δήλωση, και μερικές ώρες σιωπής, την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Bohemia Interactive Mάρεκ Σπάνελ επανήλθε στο θέμα εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δύο εργαζόμενοι της Bohemia Interactive, συνάδελφοι και φίλοι μας, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε ένα ταξίδι στη Λήμνο. Επισκέφθηκαν το νησί με μοναδικό σκοπό να απολαύσουν το όμορφο περιβάλλον του.

"Από την ίδρυσή της το 1999, η Bohemia Interactive έχει δημιουργήσει παιχνίδια βασιζόμενη αποκλειστικά σε πληροφορίες που είναι δημόσια διαθέσιμες. Σεβόμαστε πάντοτε το νόμο και ποτέ δεν δώσαμε εντολή σε κανέναν να παραβιάσει τους νόμους οιασδήποτε χώρας. Το ίδιο ισχύει και για το ARMA 3.

"Προς το παρόν, όλες τις προσπάθειες μας πηγαίνουν στη στήριξη των παιδιών που βρίσκονται εκεί, καθώς και στους φίλους και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ειλικρινά ελπίζουμε ότι αυτή είναι μια ατυχής παρεξήγηση του πάθους τους ως καλλιτέχνες για τη δημιουργία εικονικών κόσμων".


Η πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι oι δυο άντρες μεταφέρθηκαν στην Λέσβο, όπου ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για κατασκοπεία την Τετάρτη ή την Πέμπτη (επισύρει ποινή 20ετούς κάθειρξης).

Σημειώνεται ότι ένας έλληνας χρήστης, και οπαδός των παιχνιδιών ARMA, προειδοποίησε την τσεχική εταιρεία να σταματήσει να βιντεοσκοπεί ή να παίρνει φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση της Λίμνου πάνω από ένα μήνα πριν.

Ο χρήστης με το ψευδώνυμο Cyplon μπήκε στο φόρουμ της Bohemia Interactive την 1η Αυγούστου 2012 για να διαμαρτυρηθεί επειδή δημιουργείται ένα “εικονικό μοντέλο” της αεροπορικής βάσης, τονίζοντας ότι οι Έλληνες θα ήταν δύσκολο να εκτιμήσουν ένα παιχνίδι που “εκθέτει την άμυνα μας στον υπόλοιπο κόσμο”.

Δεν παρέχετε μόνο ένα 3D μοντέλο, αλλά και έναν “ώριμο” στρατιωτικό προσομοιωτή μέσω του οποίου  η Τουρκία μπορεί να εξασκηθεί σε πρακτικές διείσδυσης στη βάση
"Στο νησί της Λήμνου υπάρχει μια στρατιωτική αεροπορική βάση” έγραφε ο Cyplon. "Είναι παράνομο να λαμβάνουν φωτογραφίες αυτής της βάσης, αλλά η ομάδα ανάπτυξης του ARMA δημιουργεί ένα 3D μοντέλο της, πιθανότατα με βάση φωτογραφίες που πήραν παρανόμως (καθώς και με δορυφορικές φωτογραφίες που δεν είναι παράνομες).

"Αν αυτή ήταν αμερικανική βάση,
ή μια βάση οποιαδήποτε άλλης χώρας με μεγάλο πληθυσμό και μεγάλη αγορά για το ARMA 3, είναι πιθανό ότι μια τέτοια πράξη δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, λόγω του κινδύνου η χώρα να απαγόρευε την πώληση του παιχνιδιού εκεί. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι ασέβεια να το πράξουν (σ.σ να δημιουργήσουν 3D μοντέλο της βάσης). Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η ομάδα (ανάπτυξης) είναι να τροποποιήσει το ARMA ώστε η βάση να μην αποτελεί ακριβή αναπαράσταση της υπάρχουσας.

"Το περασμένο διάστημα η σειρά ARMA είχε βασιστεί σε φανταστικές περιοχές, αλλά τώρα έχει επιλέξει να δημιουργήσει ένα παιχνίδι σε μια πραγματική περιοχή. Από όλες τις περιοχές στον κόσμο, η Λήμνος - ένα από τα λιγοστά νησιά του Αιγαίου με στρατιωτική αεροπορική βάση- αναδημιουργείται, ανεξαρτήτως της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (...) Φοβερή επιλογή για πρώτη περιοχή (σ.σ σε παιχνίδι)!

"Αυτό ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός παιχνιδιού ARMA με αναπαράσταση της Λωρίδας της Γάζας, η οποία θα είναι πολύ πιθανό να προκαλούσε την οργή του Ισραήλ. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι από εσάς μπορεί να υποστηρίζουν ότι έαν ήταν εύκολο για τους (τσέχους) προγραμματιστές να αποκτήσουν λεπτομέρειες της βάσης, τότε θα δε θα υπάρχει καμία δυσκολία για την Τουρκία. Δεκτό, αμφιβάλλω όμως ότι ούτως ή άλλως η βάση διαθέται κάποιο απόρρητο μυστικό. Ωστόσο, δεν παρέχετε μόνο ένα 3D μοντέλο, αλλά και έναν “ώριμο” στρατιωτικό εξομοιωτή προσομοιωτή μέσω του οποίου η Τουρκία μπορεί να εξασκηθεί σε πρακτικές διείσδυσης στη βάση. Είναι η ομάδα ανάπτυξης σα να δημιουργούσε ένα μοντέλο του εσωτερικού του σπιτιού σας. Είμαι βέβαιος ότι εάν αυτό επρόκειτο να συμβεί σε σας τότε θα αισθάνοσασταν απειλούμενοι, Πράγματι, στα θετικά είναι ότι ο ελληνικός στρατός μπορεί επίσης να εξασκηθεί σε αμυντική τακτικές (σ.σ στο παιχνίδι), αλλά αυτό μπορεί να γίνει και στην πραγματικότητα ούτως ή άλλως.”

Συνεχίζοντας, ο Cyplon
διαμαρτύρεται για την παρουσία αμερικανικών, και όχι ελληνικών στρατευμάτων, στην εικονική αναπαράσταση του ελληνικού νησιού, χαρακτηρίζοντας την ως “ασεβή”.

“Αφήνετε να εννοηθεί ότι (οι Έλληνες) δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα τους, και εάν η ιστορία μας διδάσκει κάτι, αυτό είναι ότι είναι σε θέση να το κάνουν πολύ καλά, ανεξάρτητα από τα οικονομικά τους προβλήματα” επισημαίνει.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας