Κλείσιμο

O Bill Gates χρηματοδοτεί την επανεφεύρεση της τουαλέτας (video)

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation διοργάνωσε πριν λίγες μέρες στο Σιάτλ των ΗΠΑ την έκθεση Reinvent the Toilet (μετ. "επανεφεύρετε την τουαλέτα") όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες προτάσεις σε μια τεχνολογία που δεν έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους δυο αιώνες.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και καθαρές τουαλέτες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 1,5 εκατομμύρια παιδιά ετησίως. Τα τελευταία δυο χρόνια, το ίδρυμα έχει διαθέσει σχεδόν 150 εκατομμύρια δολλάρια για την βελτίωση της παγκόσμιας υγιεινής.

Στην έκθεση διεξήχθη διαγωνισμός μεταξύ οκτώ κορυφαίων ομάδων μηχανικών από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη μιας οικονομικής τουαλέτας που δεν χρειάζεται νερό ή σύνδεση σε κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

Πρώτη, με έπαθλο $100.000, ανακηρύχτηκε μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια για μια ηλιακή τουαλέτα που παράγει υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια.

Δεύτερη βγήκε μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Loughborough της Μεγάλης Βρετανίας για μια τουαλέτα που αντλεί ενέργεια από τα κόπρανα για την αποσύνθεση αποβλήτων και την ανάκτηση καθαρού νερού.

Τρίτη βγήκε μια ομάδα χημικών μηχανικών από το πανεπιστήμιο του Τορόντο για μια τεχνολογία που αποσυνθέτει τα απόβλητα εντός 24 ωρών μέσω αφυδάτωσης και βραδέως καύσης.

Σε αντίθεση με αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες, οι σημερινές τουαλέτες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές που χρησιμοποιούνταν τον 18ο αιώνα. Απαιτούν έξι έως δώδεκα λίτρα νερού σε κάθε χρήση και πρέπει να συνδέονται με ένα ακριβό σύστημα αποχέτευσης.

Αυτές είναι πολυτέλειες που πολλές κοινότητες δεν διαθέτουν, για αυτό και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει θέσει το πρόβλημα ψηλά στις προτεραιότητές του. Στόχος του ιδρύματος είναι να αναπτύξουν και να εγκαταστήσουν μια από τις παραπάνω προηγμένες λύσεις σε μια φτωχή κοινότητα μέχρι το 2014-2015.

Πηγή: skai.gr