Η Apple κερδίζει δίκη κατά της Samsung

Η εταιρεία τεχνολογίας Samsung θα χρειαστεί να διακόψει την πώληση ενός από τα προϊόντα της έπειτα από απόφαση ενός δικαστηρίου που ερευνούσε την παραβίαση πατέντας κατοχυρωμένη από την ανταγωνίστρια εταιρία Apple.

Ο λόγος κατά τη δικαστή Λούση Κόχ είναι ότι το Galaxy Tab 10.1 της εταιρείας από τη Νότια Κορέα δεν διαφέρει εξωτερικά από το αντίστοιχο iPad της Apple. Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η δικαστής «Παρόλο που η Samsung έχει το δικαίωμα να ανταγωνιστεί, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται υπό άδικες συνθήκες όπως το να γεμίζει την αγορά με προϊόντα που παραβιάζουν πατέντες». «Η Apple αναζήτησε πρόωρο περιοριστικό ένταλμα στο προϊόν της Samsung, ‘Galaxy Tab 10.1’, σε μονάχα μια πατέντα σχεδιασμού που απευθυνόταν σε μια μόνο άποψη του γενικού σχεδιασμού του προϊόντος. Σε περίπτωση που η Apple συνεχίσει να καταθέτει νομικά αιτήματα βασισμένα σε παρόμοιες γενικές πατέντες σχεδιασμού, η καινοτομία και η εξέλιξη στο χώρο του σχεδιασμού στη βιομηχανία κινδυνεύει να περιοριστεί.», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Samsung και αναφέρει ότι θα υποβάλλει έφεση.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι για πρώτη φορά, εταιρεία αναγκάζεται να σταματήσει την αποστολή και την πώληση κάποιου προϊόντος, καθώς παρόμοιες νομικές διαμάχες ρυθμίζονται μέσω παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης αξίας εκατομμυρίων.

Ως αποτέλεσμα της ετυμηγορίας, ενδέχεται μείωση του ποσοστού που καταλαμβάνει η Samsung στην αγορά που ανέρχεται στο 7.5%, σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της Apple, η οποία καταλαμβάνει το 63% της αγοράς tablets τύπου iPad.
Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ