Apple εναντίον Samsung

Ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη των πατεντών μεταξύ Apple και Samsung γράφεται από χθες στο Σαν Φρανσίσκο με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να βρουν συμβιβαστική λύση μέσω της επιτροπής διευθέτησης.

Κρατάει χρόνια… αυτή η διαμάχη. Η Apple, μια από τις επικερδέστερες επιχειρήσεις του κόσμου χάρη στο iPhone και στο iPad εναντίον της κορεατικής Samsung, η οποία πουλάει περισσότερα κινητά τηλέφωνα από κάθε άλλη εταιρία και κυρίως, περισσότερα smartphones από την Apple.

H τελευταία κατηγορεί εδώ και χρόνια τη Samsung ότι αντιγράφει συστηματικά τα προϊόντα της, παραβιάζοντας τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της. Οι Κορεάτες απαντούν με ανταγωγές. Με τη διαμάχη των δυο ασχολούνται στο μεταξύ δικαστήρια σε 10 συνολικά χώρες.

Όπως σημειώνει ο ειδικός Τόμας Μίλερ: «Έχω αξιολογήσει μια λίστα στη βάση της οποίας έχουν ασκηθεί σε όλο τον κόσμο περί τις 50 αγωγές. Ορισμένες από αυτές έχουν πάρει το δρόμο χωριστών διαδικασιών με αποτέλεσμα να μιλάμε για σχεδόν 100 αγωγές».

Η Samsung πουλάει περισσότερα smartphones από την Apple

Από το 2010 ο ειδικός καταγράφει και αξιολογεί τη δικαστική διαμάχη των δυο εταιριών. Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο Σαν Φρανσίσκο; «Αμφότερες οι πλευρές αποδέχθηκαν την επιτροπή διευθέτησης για να μη φανούν μη συνεργάσιμοι και αντιπαραγωγικοί στα μάτια του δικαστή. Έτσι όπως μπορώ να κρίνω τα πράγματα από τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου, θα έλεγα ότι οι δυο πλευρές εξαναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη διαιτησία, η οποία ωστόσο πιθανότατα δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα».

Το 2007 η Apple λάνσαρε το πρώτο iPhone στην αγορά φέροντας επανάσταση στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το iPad. Μέχρι σήμερα η Apple έχει πουλήσει περί τα 220 εκατομμύρια συσκευές iPhone και 70 εκατομμύρια iPad. Με τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά στο μεταξύ τα 500 δις δολάρια, η Apple είναι σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου.

iOS vs Android

Smartphones υπήρχαν φυσικά και πριν το iPhone. Ωστόσο με το λειτουργικό της σύστημα iOS, η Apple έκανε την πλοήγηση στο διαδίκτυο πιο εύκολη για το χρήστη.

Δυο χρόνια αργότερα η Google λάνσαρε τo Android, ένα άλλο λειτουργικό σύστημα για κινητά, ωστόσο με πολλές ομοιότητες με το iOS. Το Android έχει στο μεταξύ εγκατασταθεί σε πολλές και διαφορετικές συσκευές και δεν περιορίζεται σε μια, όπως στην Apple. Γι΄ αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει διπλάσιο μερίδιο αγοράς: το πρώτο τρίμηνο του έτους τα Android είχαν μερίδιο αγοράς 56 % έναντι μόλις 23 % που είχε η Apple.

O αποθανών πρώην επικεφαλής της Apple Στιβ Τζομπς μισούσε τα Android, τα οποία θεωρούσε μια προκλητική αντιγραφή πατέντας της δικής του εταιρίας. «Θα καταστρέψω το Android επειδή είναι ένα κλεμμένο προϊόν» φέρεται να έχει πει ο Στιβ Τζομπς σύμφωνα με το βιογράφο του. Πιο διαλλακτικός ο διάδοχός του Τιμ Κουκ που έχει πει ότι μισεί τις δίκες, ωστόσο «οι άλλοι θα πρέπει να εφευρίσκουν μόνοι τους τα όσα πουλάνε».

Ο ειδικός Φλόριαν Μίλερ: «Εάν ο Τιμ Κουκ είχε πει ότι δεχόμαστε να μας αντιγράφουν, αλλά θέλουμε να πληρωνόμαστε για αυτό, τότε θα είχαμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι δυο επικεφαλής θα διαπραγματεύονταν απλώς για τα λεφτά. Αλλά δεν το είπε αυτό ο Κουκ!»

Διαμάχη...χωρίς τέλος

Η διελκυστίνδα αναμένεται λοιπόν να συνεχιστεί. Για την Apple το διακύβευμα είναι μεγάλο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η Samsung πούλησε περισσότερα Αndroid smartphones από την Apple.

Το ζητούμενο για την Apple, όπως σημειώνει ο ειδικός, είναι να γίνουν εμφανείς οι διαφορές με τους ανταγωνιστές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των λογισμικών, των προγραμμάτων, των λειτουργιών και υπηρεσιών που παρέχονται. Ομοιότητες θα υπάρχουν πάντα, ωστόσο η Apple ελπίζει ότι τα Android smartphones και tablets θα εξελιχθούν εντέλει έτσι ώστε να διαφοροποιούνται σημαντικά από τα προϊόντα της Apple, τόσο όσον αφορά την εμφάνισή τους όσο και τη λειτουργία τους.

Η Apple γνωρίζει καλύτερα από όλους πόσο γρήγορα μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό στο χώρο αυτό: το 1983 λάνσαρε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή με ποντίκι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση των Windows της Microsoft, η Apple βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Πηγή: Andreas Becker / Κώστας Συμεωνίδης Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής