Facebook = πολλά δισεκατομμύρια...

Το εντυπωσιακό ποσό των 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η Facebook κατά τη δημόσια εγγραφή (IPO) για την αγορά μετοχών της, πραγματοποιώντας μία από τις πλέον πολύκροτες εισαγωγές στο χρηματιστήριο στην ιστορία.

Το ποσό αυτό αγγίζει τη χρηματιστηριακή αξία της Amazon και καθιστά «ποταπά» τα 2 δισ. που εισέπραξε η Google, όταν πραγματοποίησε την δική της δημόσια εγγραφή το 2004.

Η διαδικασία αναμένεται να αποτιμήσει την εταιρεία μεταξύ των 77 και 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα διατεθούν προς πώληση 337,4 εκατομμύρια μετοχές, που αντιστοιχούν στο 12,3% της Facebook. Το αντίτιμο για την κάθε μετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 28 και 35 δολαρίων.

Το ιλιγγιώδες μέγεθος του ποσού είναι ίσως συμβολικό της εντυπωσιακής επιτυχίας που απολαμβάνει το Facebook, που παραμένει η δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με 900 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη.

Η πώληση των μετοχών πιθανότατα θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Θα προηγηθούν διάφορες εμφανίσεις ανώτερων στελεχών της επιχείρησης, προκειμένου να προσελκυσθεί ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να συμμετάσχει και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δημιούργησε το Facebook στη φοιτητική του εστία πριν από μόλις 8 χρόνια.

Η παρουσία του κ. Ζούκερμπεργκ έχει μεγάλη σημασία για επίδοξους επενδυτές, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς την επιρροή που ασκεί ο 27χρονος Διευθύνων Σύμβουλος στην διοίκηση της εταιρείας.

Η επιρροή αυτή έγινε οφθαλμοφανής τον Απρίλιο, όταν ο κ. Ζούκερμπεργκ αποφάσισε να προσφέρει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει τη σχεδιάστρια εφαρμογών Instagram.

Κατά το παρελθόν, επενδυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η εσωστρέφεια του Ζούκερμπεργκ δεν συνιστά καλό οιωνό για την μελλοντική κερδοφορία της επιχείρησης.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος