«Βρώμικα» σύννεφα από Apple και Amazon καταγγέλλει η Greenpeace

«Πόσο καθαρό είναι το σύννεφο σου» είναι ο τίτλος της μελέτης που δημοσιοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, εξετάζοντας την ενεργειακή απόδοση των κέντρων δεδομένων μεγάλων τεχνολογικών εταιριών και τον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Η Apple, το Amazon και το Twitter είναι λίγοι μόνο από τους γίγαντες της τεχνολογίας που κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν το λεγόμενο «σύννεφο» -όπου αποθηκεύουμε φωτογραφίες, βίντεο ή e-mail- με άνθρακα και πυρηνική ενέργεια.

Η έκθεση βαθμολογεί 14 εταιρίες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στη μετάβαση από τους τοπικούς υπολογιστές στην τεχνολογία cloud computing.

Εύσημα αποδόθηκαν στις εταιρίες Yahoo και Google, οι οποίες βαθμολογήθηκαν με A, καθώς έχουν στραφεί στις ΑΠΕ για να τροφοδοτούν τα κέντρα δεδομένων τους.

Η Apple, που βαθμολογήθηκε με D, έσπευσε να διαψεύσει την έκθεση της Greenpeace δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ενεργεακή ζήτηση στο νέο κέντρο δεδομένων της, στο Μέιντεν της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο θα φιλοξενεί την υπηρεσία iCloud. Ο όμιλος υποστήριξε ότι πρόκειται για την πιο «πράσινη» εγκατάστασή του και πως η περιβαλλοντική οργάνωση υπερεκτίμησε κατά πολύ την ενεργειακή τους ζήτηση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα της Greenpeace ότι αν τo «σύννεφο» ήταν χώρα, θα είχε την Πέμπτη μεγαλύτερη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια στον κόσμο. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το 2007 η ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε το «icloud» άγγιζε τα 623 δισεκατομμύρια kWh.

Όπως φαίνεται, το «σύννεφο» ξεπερνά σε κατανάλωση ενέργειας την Ινδία, την Γερμανία, ακόμα και τον Καναδά.
Πηγή: Επιμέλεια: Αναστασία Γαβρίλη