Το ιπτάμενο αυτοκίνητο έγινε πραγματικότητα (video)

Εκατομμύρια αυτοκίνητα κινούνται στους δρόμους της πόλης. Καυσαέριο, φωνές και μποτιλιάρισμα τα βιώματα της καθημερινότητας, η υπομονή των οδηγών τελειώνει και ο εκνευρισμός είναι έτοιμος να κοχλάσει. Κι εσύ, απλώς... απογειώνεσαι και απομακρύνεσαι ήρεμος. «Όνειρο» θα πείτε, «επιστημονική φαντασία» φωνάζουν άλλοι – χωρίς να αμελήσουν να χτυπήσουν την κόρνα – ίσως όμως, αυτή τη φορά η επιστήμη να μην απέχει πολύ από την φαντασία.

Με ένα βιαστικό, μακρινό βλέμμα μοιάζει με ένα παράξενο όχημα για το δρόμο, αλλά εάν του δώσεις λίγο χώρο, πετάει προς τα ουράνια. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε από την ολλανδική εταιρία PAL-V (Personal Air and Land Vehicle ή Προσωπικό Όχημα Αέρος και Εδάφους) που ενδέχεται να απαντήσει στις προσευχές πολλών ταλαιπωρημένων οδηγών.

«Μπορείς να το οδηγήσεις σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο και μετά μπορείς να το κυβερνήσεις σαν ένα αεροπλάνο, [όλα] σε ένα όχημα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Robert Dingemanse. «Αν θέλεις να πετάξεις πάνω από ένα βουνό ή πάνω από νερό ή πάνω από ένα μποτιλιάρισμα φυσικά, όλα αυτά τα πράγματα είναι δυνατά πλέον», κατέληξε χαμογελώντας.

Το PAL-V πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το Μάρτιο και έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για κυκλοφορία στο δρόμο αλλά και στους αιθέρες. Χρειάζεται περίπου 165 μέτρα προκειμένου να απογειωθεί και, ανάλογα με το βάρος του, έχει πτητική εμβέλεια μέχρι και 500 χιλιόμετρα. Η μέγιστή ταχύτητα του σε γη και ουρανό είναι 180 χιλιόμετρα.

Στην πράξη, το PAL-V είναι ένα γυροκόπτερο, βασιζόμενο σε ένα αναδιπλούμενο στροφείο στην οροφή προκειμένου να απογειωθεί και σε μία ανασυρόμενη προπέλα στο πίσω μέρος ώστε να προωθηθεί. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει στο όχημα να λειτουργεί ήσυχα, εύκολα και με ασφάλεια. Ζητούμενο τώρα είναι να βρεθούν επενδυτές προκειμένου το PAL-V να προχωρήσει στο στάδιο της παραγωγής.

Βεβαίως, όποιος επιθυμεί να αγοράσει το PAL-V θα πρέπει να κατέχει και άδεια πιλότου, η κατασκευάστρια εταιρία όμως ευελπιστεί ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα είναι απλώς θιασώτες των πτήσεων. «Οι πελάτες μας κυμαίνονται από ιδιώτες [μέχρι] την αστυνομία», σχολίασε ο κ. Dingemanse, επισημαίνοντας παράλληλα τη χρησιμότητα του οχήματος για την παροχή βοήθειας: «Γιατροί μπορούν να πετάξουν από νησί σε νησί [και] οπουδήποτε δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι πολύ εύκολο».

Τα ευρύτερα ερωτήματα που δημιουργούνται πλέον συνιστούν τους μάλλον ευχάριστους πονοκεφάλους που προκύπτουν από την τεχνολογική πρόοδο, όπως για παράδειγμα το πώς θα ρυθμιστεί η κυκλοφορία πολλών ιπτάμενων οχημάτων. Όποιο όμως κι αν είναι το μέλλον του PAL-V, ίσως μία ευχάριστη πτήση από τη δουλειά ως το σπίτι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πηγή: Συντάκτης: Andrew Potter, Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος