Κλείσιμο

Ενδείξεις κρυο-ηφαιστείων στη Διώνη

Το διαστημικό σκάφος Κασσίνι-Χόιχενς της NASA ανακάλυψε ενδείξεις ύπαρξης ηφαιστείων πάγου στη Διώνη, πέμπτο μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου. Η ανακάλυψη δημοσιοποιήθηκε από τον Δρ. Bonnie Buratti του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA κατά τη διάρκεια του 43ου Σεληνιακού και Πλανητικού Συνεδρίου που διοργανώνεται στο Τέξας.

Συγκεκριμένα, στην επιφάνεια της Διώνης εντοπίστηκαν μορφές που μοιάζουν με θερμές σχισμές και θυμίζουν τις αποκαλούμενες «ρίγες τίγρης» που έχουν ήδη βρεθεί στον Εγκέλαδο, έκτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Οι «ρίγες» αυτές έχουν παρατηρηθεί να εκτοξεύουν πίδακες νερού με εντυπωσιακή δύναμη στο διάστημα.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Διώνη είναι ένα πολύ πιο δυναμικό μέρος από ό,τι υποθέταμε, μολονότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει κάποια πηγή θέρμανσης στο εσωτερικό της Διώνης, γεγονός που θα επιβεβαίωνε τη θεωρεία των ενεργών ηφαιστείων.

Σύμφωνα με τον Δρ Buratti, το σημαντικότερο στοιχείο που υποδεικνύει την ύπαρξη κρυο-ηφαιστείων στην Διώνη είναι ότι σε μία περιοχή του ηγούμενου ημισφαιρίου του δορυφόρου (ημισφαίριο που κινείται πρώτο προς της κατεύθυνση περιστροφής), δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι κρατήρες. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι συνέπεια του μερικού λιωσίματος της επιφάνειας ενός σώματος που προκαλείται απόκάποια πηγή θερμότητας.

Στην περίπτωση του Εγκέλαδου, οι ερευνητές της NASA έχουν συμπεράνει ότι τα εκεί γεωλογικά φαινόμενα οφείλονται στην τριβή που προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του δορυφόρου και του μαγνητικού πεδίου του Κρόνου. Η τριβή αυτή είναι υπαίτια για τους πίδακες νερού, ενώ υποθέτουν πως το νερό προέρχεται από έναν υγρό υπόγειο ωκεανό.

Η ανακάλυψη πιθανών κρυο-ηφαιστείων έρχεται στον απόηχο και άλλων σημαντικών παρατηρήσεων για τη Διώνη, με πρώτη ανάμεσά τους την ύπαρξη μίας λεπτής ατμόσφαιρας οξυγόνου γύρω από τον δορυφόρο. Ο εν λόγω δορυφόρος ονομάστηκε Διώνη προς τιμήν της ομώνυμης Τιτάνας που εμφανίζεται στην αρχαιοελληνική μυθολογία. Οι περισσότεροι από τους 62 δορυφόρους του Κρόνου, αρχηγού των Τιτάνων, φέρουν ονόματα των μυθικών αδελφών του.
Πηγή: Συντάκτης: Paul Rincon, Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος