Yahoo εναντίον Facebook;

Σε έναν κόσμο αμείλικτου ανταγωνισμού και καθημερινά αναδυόμενων γιγάντων, ένας «δεινόσαυρος» φαίνεται να κινητοποιείται ξανά έπειτα από χρόνια απραξίας. Το πάλαι ποτέ κραταιό Yahoo, η θέση του οποίου στον κόσμο του διαδικτύου έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω πιέσεων από ανερχόμενες δυνάμεις, φέρεται να αναλογίζεται την χρήση της δικαστικής οδού στον «ακήρυχτο πόλεμο» που μαίνεται στον χώρο της τεχνολογίας? πρώτος στόχος το Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, δικηγόροι των δύο εταιριών συναντήθηκαν για πρώτη φορά την Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν την υπόθεση. Το Yahoo ισχυρίζεται πως το Facebook χρησιμοποιεί παράνομα 10 έως 20 κατοχυρωμένες πατέντες των οποίων είναι κάτοχος και φαίνεται αποφασισμένο να μηνύσει τον γίγαντα κοινωνικής δικτύωσης, αν αυτός αρνηθεί να πληρώσει για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος της προσπάθειας του Yahoo να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κερδοφορία από τις περίπου 1000 πατέντες που κατέχει και τις οποίες έχει στρατηγικά διαφημίσει σε μια πιθανή προσπάθεια πώλησης μεγάλου αριθμού μετοχών σε επίδοξους επενδυτές.

Αξιοσημείωτο είναι το χρονικό σημείο αυτής της σύγκρουσης, καθώς το Facebook ετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη αρχική προσφορά μετοχών του και εισαγωγή στο χρηματιστήριο την άνοιξη, μια κίνηση που αναμένεται να αποφέρει στην εταιρία περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και να την αποτιμήσει στη στρατόσφαιρα μεταξύ 75 και 100 δισεκατομμυρίων.

Οι δικαστικές διενέξεις δισεκατομμυρίων περί πνευματικών δικαιωμάτων και πατεντών δεν αποτελούν βεβαίως είδηση για τους τεχνολάτρες και τους εργαζόμενους στη Silicon Valley. Αξιομνημόνευτες είναι οι μάχες μεταξύ της Google και της Motorola αλλά και η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των Apple και Samsung για το λογισμικό των «έξυπνων» συσκευών τις οποίες κατασκευάζουν. Οι περισσότερες διαμάχες έως τώρα όμως αφορούσαν ακριβώς την αγορά των smartphones, και πιθανώς η κίνηση του Yahoo να μην είναι παρά η πρώτη ριπή που θα εγκαινιάσει μια εποχή μαζικών μηνύσεων κατά των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, που έως τώρα είχαν μείνει στο απυρόβλητο.
Πηγή: Μαράκης Αλέξανδρος