Κλείσιμο

Όχι των σοσιαλιστών στην ACTA υπό το βλέμμα των «Πειρατών»

Ο αρχηγός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Sergei Stanishev είπε στη EurActiv ότι είναι «υπερήφανος» για το ότι η πολιτική του οικογένεια ήταν η πρώτη που είχε ξεκάθαρη θέση για την ACTA, που όπως λέει «είναι εναντίον των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών».

Οι σοσιαλιστές χθες, 9 Φεβρουαρίου, εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση αποκαλώντας την ACTA – που υπεγράφη πρόσφατα από την Επιτροπή και 22 κράτη μέλη- ως «λανθασμένη τόσο ως περιεχόμενο όσο και διαδικασία».

Κατηγόρησε τη μυστικότητα κάτω από την οποία σχεδιάστηκε η συμφωνία, λέγοντας ότι σταδιακά, ακόμη και οι χώρες που υπέγραψαν την ACTA, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να την επικυρώσουν. Η διαδικασία επικύρωσης λαμβάνει χώρα και σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Κοινοβουλίου, όπου η ψηφοφορία αναμένεται τον Ιούνιο.

«Πολλές κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που είναι ξεκάθαροι στην ACTA. Σκέφτομαι την Πολωνία, την Τσεχία. Θα έρθουν περισσότερες», είπε. «Για μένα η ACTA, με τον τρόπο που είναι, θεωρείται νεκρή. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και θα πρέπει να είναι διαφανής», τόνισε, προσθέτοντας ότι στηρίζει την παραίτηση του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ACTA.

Ο γάλλος ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Kader Arif  παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος στις 26 Ιανουαρίου μετά την υπογραφή της ACTA από 22 κράτη μέλη. Τόνισε ότι δεν έχει «ξαναδεί τέτοιους ελιγμούς» από αξιωματούχους.

«Το παίρνω προσωπικά»
Ερωτηθείς από την EurActiv εάν παίρνει προσωπικά το ζήτημα της μη επικύρωσης της ACTA απάντησε: «Ναι το παίρνω προσωπικά».

Ο 45χρονος πρώην πρωθυπουργός που στην θητεία του η Βουλγαρία έγινε μέλος της ΕΕ το 2207, εκλέχθηκε ηγέτης των σοσιαλιστών τον περασμένο Νοέμβριο, αντικαθιστώντας τον Poul Nyrup Rasmussen, που αποσύρθηκε για λόγους υγείας.

Οι «Πειρατές» είναι ανταγωνιστές;
Πηγές από τους κύκλους των σοσιαλιστών είπαν στη EurActiv ότι η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά «πήρε τα μαθήματά της» από το παρελθόν και ότι δεν θέλει να αφήσει μια σημαντική πολιτική αιτία να μονοπωληθεί από άλλη πολιτική δύναμη.

Τη δεκαετία του ’70, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν με ιδέες τις οποίες εν συνεχεία υιοθέτησαν ως δικές τους οι σοσιαλιστές.

Μια δεκαετία πριν, το Die Linke  στη Γερμανία εστίασε σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συμμετείχε στο εκλογικό σώμα των σοσιαλιστών. Εκείνη την περίοδο, ο Ευρωσοσιαλιστικό κόμμα προσπαθούσε να μην αφήσει το Κόμμα των Πειρατών να πάρει τα φώτα της δημοσιότητας στον αγώνα για ελεύθερο διαδίκτυο, τόνισε μια πηγή.

Το Κόμμα των Πειρατών υπάρχει σε διάφορες χώρες, και εμπνεύστηκε από το σουηδικό Piratparti,, που ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2006 υπό την ηγεσία του Rickard Falkvinge. Μόλις πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές, το Piratparti θεωρείτο 4ο κόμμα στη Σουηδία.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα κόμματα των Πειρατών, ο Stanishev τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην ατζέντα τους πλην της ελευθερίας του διαδικτύου και ότι δεν έχουν εναλλακτικές για το πώς θα κυβερνήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

«Δεν το βλέπουμε ως πολιτικό κόμμα. Είμαστε πιο περιεκτικοί, καθώς έχουμε πολιτικές απασχόλησης, οικονομικές, για τα κοινωνικά δικαιώματα, για τα πάντα», υπογράμμισε.

Όχι αντιαμερικανικά αισθήματα
Σε ερώτημα της EurActiv εάν η σκληρή αντίθετη στάση προς την ACTA σημαίνει και σκληρή αντιαμερικανική θέση, καθώς η Ουάσιγκτον κυρίως την προωθεί, τόνισε δεν υπάρχει τίποτα εναντίον των ΗΠΑ και ότι η αντίθεση στην ACTA είναι θέμα αρχής.

«Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να προστατεύονται. Επίσης πρέπει να προστατεύεται η δημιουργικότητα. Οι ΗΠΑ είναι ένα δημοκρατικό κράτος επίσης. Πρέπει επίσης να δώσουν μάχη για τη δημοκρατία. Σε κάθε χώρα γίνονται προσπάθειες νε περιοριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο δε θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία Μεγάλων Αδελφών, σωστά;».

Oρόσημα
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου: Διαδηλώσεις κατά της ACTA στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Πηγή: EurActiv.gr