ΗΠΑ: Το SOPA χάνει έδαφος στο Κογκρέσο

Κατά των αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο SOPA (Stop Online Piracy Act) και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας PIPA (Protect IP Act) εκφράστηκε την Πέμπτη ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Το Facebook διαμαρτύρεται εναντίον του SOPA και του PIPA και θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας εναντίον οποιωνδήποτε νόμων, που βλάπτουν το Διαδίκτυο» ήταν η δήλωση του που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Εναντίον των νομοσχεδίων SOPA και PIPA διαμαρτύρονται και οι μεγαλύτερες on line υπηρεσίες - Wikipedia, Google, WordPress, TwitPic, Reddit. Την Τετάρτη, η Wikipedia διέκοψε την πρόσβαση στην αγγλική έκδοση της για 24 ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των νομοσχεδίων.

Ως συνέπεια τα νομοσχέδια αυτά σήμερα παύουν να τα υποστηρίζουν και πολλοί Αμερικανοί γερουσιαστές, περιλαμβανομένου και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόενερ, ο οποίος δήλωσε ότι για την υιοθέτηση αυτών των νόμων στο Κογκρέσο χρειάζεται συναίνεση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Η σύγκρουση για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ του Χόλιγουντ και των εταιρειών νέας τεχνολογίας μαίνεται εδώ και χρόνια, και με τα SOPA και PIPA φτάνει στο αποκορύφωμά της. Ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ μάλιστα κατηγόρησε μάλιστα την Google ότι υποθάλπει την πειρατεία.
Πηγή: skai.gr