Ιαπωνία: Eικονικό οδοιπορικό στην καταστροφή

Σε εικονική “κοινή θέα” εκθέτει εδώ και μερικές ημέρες η Google το ψηφιακό της αρχείο από την βιβλική καταστροφή της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό της υπηρεσίας Google Street View με φωτογραφικό υλικό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της χώρας που ερημώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι. Για ευκολότερη πρόσβαση έχει διαμορφωθεί ειδική ιστοσελίδα με τίτλο “Μνήμες από το Μέλλον”.

Η εικονική περιήγηση στις ισοπεδωμένες πόλεις – ερειπιώνες συγκλονίζει, ειδικά όταν οι φωτογραφίες της μετα-αποκαλυπτικής καταστροφής αντιπαραβάλλονται με παλαιότερες όταν οι πόλεις ήταν ανέπαφες και έσφυζαν από ζωή. Η τεχνολογία μας υπενθυμίζει ότι η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει σε καταστροφή κάθε computerized καρέ των παραγωγών του Χόλιγουντ.

Η “εικονική” κάλυψη της καταστροφής από το Street View φτάνει σε έκταση τα 44.000 χιλιόμετρα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Οι πανοραμικές, 360 μοιρών φωτογραφίες καλύπτουν τόσο τις παράκτιες περιοχές όσο και την ενδοχώρα, ενώ σε ορισμένες περιοχές δίνεται στους χρήστες η δυνατότητα να κάνουν συγκρίσεις με παλιότερες προ της καταστροφής φωτογραφίες των περιοχών κατανοώντας έτσι, ως έναν βαθμό, το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εταιρεία, η εικονική περιήγηση μέσω του Street View καταδεικνύει πόσο δραματικά έχει αλλάξει η ζωή των ανθρώπων μετά την καταστροφή. Αν οι χρήστες ξεκινήσουν το εικονικό τους οδοιπορικό από την ενδοχώρα με πορεία προς τις παράκτιες περιοχές, θα δουν το ειδυλλιακό τοπίο να μεταμορφώνεται δραματικά σε βουνά από μπάζα και συντρίμμια.

Η Google ευελπιστεί ότι το ψηφιακό αρχείο της θα βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει και να μελετήσει καλύτερα το “αποτύπωμα” των βιβλικών καταστροφών, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη μνήμη της καταστροφής, ως προειδοποίηση για το μέλλον.



View Larger Map

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των ζημιών σε κτίρια, δρόμους και λιμάνια από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την 11η Μαρτίου τη ΒΑ Ιαπωνία, εκτιμάται σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας στα 16,9 τρισεκατομμύρια γεν (209,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι ζημιές σε σπίτια και εργοστάσια υπολογίζονται περίπου στα 10,4 τρισεκατομμύρια γεν.

Η καταστροφή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 17 χιλιάδες άνθρωποι, κατέστρεψε περισσότερα από 100.000 σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε 400.000. Οι ζημιές σε καλλιέργειες, δάση και εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας υπολογίζονται στα 1,9 τρισεκατομμύρια γεν, ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές για παροχές όπως το νερό και το φυσικό αέριο εκτιμάται στα 1,3 τρισεκατομμύρια γεν. Οι ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια υπολογίζονται στα 1,1 τρισεκατομμύρια γεν.

Σημειώνεται δε, ότι στις εκτιμήσεις αυτές των ιαπωνικών αρχών δε συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το πόρισμα για το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα επιρρίπτει βαριές ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.
Πηγή: Eπιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας