Εντοπίστηκε νέος βραχώδης πλανήτης σε μακρινό ηλιακό σύστημα

Ευρωπαίοι αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά βραχώδη πλανήτη σε μακρινό ηλιακό σύστημα, που ενδεχομένως να μπορεί να συντηρήσει ζώντες οργανισμούς.

Συμφωνα με τη Φωνή της Αμερικης, ο εξωπλανήτης αυτός υπολογίζεται ότι έχει 3 με 4 φορές τη μάζα της γης, και κινείται σε τροχιά γύρω από αστέρα στη λεγόμενη «βιώσιμη ζώνη», σε απόσταση που οι θερμοκρασία επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Ο ΗD85512b, όπως ονόμασαν τον πλανήτη, έχει 3,6 φορές τη μάζα της Γης, ενώ οι θερμοκρασίες εκτιμάται πως κυμαίνονται από τους 30 έως τους 50 βαθμούς, δηλαδή δεν επικρατεί ούτε πολλή ζέστη ούτε πολύ κρύο ώστε η σούπερ - Γη να μπορεί να έχει τρεχούμενο νερό - απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο ανώτερο άκρο της ατμόσφαιρας του HD85512b, η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Πιστεύουν όμως ότι οι θερμοκρασίες που πιθανότατα επικρατούν στην επιφάνεια του πλανήτη είναι εντελώς ξένες για εμάς τους γήινους, είτε αυτή η σούπερ-Γη έχει είτε δεν έχει τρεχούμενο νερό.

Πηγή: skai.gr