Το σύμπαν «αναπνέει» οξυγόνο

Μοριακό οξυγόνο, ίδιο με αυτό που αναπνέουμε, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο νεφέλωμα του Ωρίωνα, επιβεβαιώνοντας Σουηδούς αστρονόμους οι οποίοι το 2007 είχαν υποστηρίξει ότι είχαν εντοπίσει μοριακό οξυγόνο σε γειτονική περιοχή σχηματισμού άστρων.

Μετά το υδρογόνο και το ήλιο, το οξυγόνο είναι το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο στο Σύμπαν. Η μοριακή του μορφή καθιστά εφικτή την ύπαρξη ζωής στη Γη και συνιστά το 20% του αέρα που αναπνέουμε. Εάν οι μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες έχουν ομοιότητες με αυτές που απαντώνται στον δικό μας, τότε και εκείνες ενδέχεται να χρειάζονται O2.

Όσο για το πού «κρυβόταν» το οξυγόνο, στην έκθεσή τους που δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στο Astrophysical Journal, οι επιστήμονες διατυπώνουν την υπόθεση ότι βρισκόταν μέσα στον πάγο, ο οποίος καλύπτει την επιφάνεια των σωματιδίων διαστρικής σκόνης.

Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αναζήτηση συνεχίζεται, αφού όπως παραδέχονται, «δεν βρήκαμε μεγάλες ποσότητες και εξακολουθούμε να μην κατανοούμε τι το ιδιαίτερο έχουν τα σημεία, όπου το εντοπίσαμε. Το Σύμπαν έχει ακόμη αρκετά μυστικά».
Πηγή: Πηγή: Ναυτεμπορική