Η Βρετανική βιβλιοθήκη ψηφιοποιεί 250.000 βιβλία

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, η περίφημη εθνική βιβλιοθήκη της Βρετανίας, θα ψηφιοποιήσει και θα αναρτήσει δωρεάν στο Ίντερνετ περίπου 250.000 βιβλία, έργα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1700-1870, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη μηχανή αναζήτησης Google.

Τα πρώτα έργα που θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους μέσω του διαδικτύου είναι ένα φυλλάδιο για τη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα και τα σχέδια του Ισπανού εφευρέτη Ναρκίσο Μοντουριόλ που χρονολογούνται από το 1858. Ο Μοντουριόλ είχε σχεδιάσει ένα από τα πρώτα υποβρύχια στον κόσμο.

Όλα τα έργα θα επιλεγούν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και ο καθένας θα μπορεί να τα μελετήσει είτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (www.bl.uk) είτε στην εξειδικευμένη υπηρεσία του Google (Google Books).

Τα έξοδα για την ψηφιοποίηση των 40 εκατομμυρίων σελίδων θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Google. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με περισσότερες από 40 βιβλιοθήκες απ' όλο τον κόσμο, όπως αυτές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και εκείνες της Ολλανδίας, της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Αυστρίας.

Τα 250.000 επιλεγμένα έργα συνιστούν «μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων, φυλλαδίων και περιοδικών που καλύπτουν μια περίοδο κατά την οποία συνέβησαν η Γαλλική Επανάσταση και η Βιομηχανική Επανάσταση, η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και ο Πόλεμος της Κριμαίας, η εφεύρεση του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου (...) και η κατάργηση της δουλείας» εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Βρετανική Βιβλιοθήκη που επέλεξε να δώσει προτεραιότητα σε έργα που δεν διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα.

«Οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι άλλοι χρήστες της βιβλιοθήκης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά έγγραφα (...) να τα αντιγράψουν, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν για μη εμπορικούς σκοπούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη υπολογίζεται ότι έχει μια συλλογή από 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή: skai.gr