Nέα Windows 8: Παράθυρα με θέα στο μέλλον

Λέγεται ότι στην παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων ημιαγωγών και λογισμικού (και δευτερευόντως στη βιομηχανική παραγωγή) ο προτεινόμενος "κύκλος" παραγωγής, βασίζεται στο δίπτυχο "evolution - revolution". Σχηματικά, βασίζεται στη λογική ότι πρώτα κυκλοφορείς ένα προϊόν - εξέλιξη ενός προηγούμενου, έπειτα κυκλοφορείς ένα επαναστατικό προϊόν, μετά κυκλοφορείς την εξέλιξη του επαναστατικού προϊόντος κοκ.

Με τα κυοφορούμενα νέα Windows η Μicrosoft αποδεικνύει ότι ασπάζεται πλήρως τη λογική αυτή, καθώς τα Windows 7 ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη των (προβληματικών - ειδικά στην αρχή) Vista, και ο “διάδοχος” Windows 8 φαίνεται ότι δεν θα είναι απλώς ένας “Μανωλιός που έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.

Κι αυτό γιατί με τα νέα Windows 8 η Microsoft επανεφεύρει το λειτουργικό σύστημα (Operating System - OS), και φαίνεται να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών (αγορά smartphones, netbooks, tablets κλπ).

Τα πρώτα μηνύματα ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά γίνονται αντιληπτά για το χρήστη με την αλλαγή της οθόνης έναρξης. Το πραγματικό όμως σοκ έρχεται για τον χρήστη που είναι εξοικειωμένος με το κλασικό GUI (Graphical User Interface – το γραφικό περιβάλλον εργασίας του χρήστη) στις εκδόσεις των Windows από τα 95 και έπειτα, και δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με smartphones ή υπολογιστές ταμπλέτες.

Η taskbar (μπάρα εργασιών με την επιλογή "Έναρξη"), και το κλασικό desktop περνούν στην ιστορία (υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς πάντως). Το νέο GUI θυμίζει έντονα το γραφικό περιβάλλοντων Windows Phone 7 και περιλαμβάνει tiles για κάθε εφαρμογή των Windows 8 τα οποία δίνουν άμεσα ανανεούμενες πληροφορίες για την εκάστοτε εφαρμογή. Η εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων γίνεται γρήγορα και εύκολα, ιδιαίτερα με την χρήση οθόνης αφής (εννοείται ότι υποστηρίζεται και ο κλασικός συνδυασμός πληκτρολόγιο – ποντίκι).

Παράλληλα, oι εφαρμογές εστιάζουν πλέον στο πρωτόκολλο HTML5 και τη γλώσσα προγραμματισμού Javascript για παραγωγή δυναμικού περιεχομένου με πλήρη αξιοποίηση του hardware (CPUs επεξεργαστές - GPUs κάρτες γραφικών), αν και ο τύπος εφαρμογών που γνωρίζαμε ώς σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει.

Συμπερασματικά, η Microsoft προβαίνει στη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει ποτέ στα Windows μετά την μετάβαση στην εποχή των Windows 95 από τα Windows 3.1. Η αλλαγή στο GUI ήταν επιβεβλημένη, καθώς οι φορητές συσκευές κερδίζουν διαρκώς έδαφος συγκριτικά με τους desktop υπολογιστές.

Tα νέα “Παράθυρα” αποτελούν ένα, καινοτόμο στη σύλληψη, (θα πρέπει να δούμε και την... εφαρμογή της σύλληψης στο 100% βέβαια) προϊόν στρατηγικής σημασίας για τη Microsoft. To νέο λειτουργικό σύστημα αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε και να καταστεί “πονοκέφαλος” για τον ανταγωνισμό (Mac OS αλλά και iOS, Chrome OS, Android), καθότι αποτελεί ουσιαστικά μία ενιαία (με τις απαιτούμενες διαφοροποιήσεις) πλατφόρμα για desktops, smartphones και tablets.

Επιπρόσθετα, τα Windows 8 θα τρέχουν και σε επεξεργαστές ARM, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις φορητές συσκευές καθώς καταναλώνουν χαμηλότερη ενέργεια και είναι απλούστεροι στην παραγωγή από την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών της σειράς x86 της Intel.


Πηγή: Στέλιος Κάνδιας