Πιο αδύναμα τα παιδιά της «γενιάς των υπολογιστών»

Πιο αδύναμα και λιγότερο μυώδη είναι τα παιδιά της σύγχρονης «γενιάς των υπολογιστών», καθώς οι υπαίθριες δραστηριότητες έχουν εκλείψει, με το διαδίκτυο και τα video games να κερδίζουν σταθερά έδαφος.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Σάντερκοκ του πανεπιστημίου Έσεξ, έκαναν συγκριτική μελέτη για το πόσο δυνατά ήταν 315 δεκάχρονα αγόρια το 2008, σε σχέση με μια ομάδα 309 παιδιών ίδιας ηλικίας πριν από μία δεκαετία, το 1998.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά της νέας γενιάς, που είναι πλέον πιο εθισμένα στο διαδίκτυο και στη σύγχρονη τεχνολογία, είναι σε θέση να κάνουν λιγότερες σωματικές ασκήσεις (π.χ. να κρεμαστούν από «μπάρες») σε σχέση με τα παιδιά μόλις πριν από μια δεκαετία, καθώς έχουν λιγότερη δύναμη στα χέρια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) των παιδιών δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει μέσα σε αυτή τη δεκαετία, πράγμα που κατά τους επιστήμονες υποδηλώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτά χάνουν σε μυς και κερδίζουν σε λίπος και πάχος.

Ενώ μόνο ένα στα 20 παιδιά (5%) δεν μπορούσε να κρεμαστεί από μια «μπάρα» το 1998, το 2008 ο αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί (ένα στα 10 ή 10%). Επίσης, ένα στα δέκα παιδιά (10%) αρνήθηκε ακόμα και να δοκιμάσει να κρεμαστεί κάτω από την «μπάρα», ανεβάζοντας έτσι σε 20% το συνολικό αριθμό όσων παιδιών δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την άσκηση, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «αληθινά σοκαριστικό» από τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη εγείρει νέες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης των νέων από τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο και αναδεικνύει την ανάγκη τα παιδιά να γυμνάζονται περισσότερο.

Οι ερευνητές καλούν να δοθεί περισσότερη έμφαση στο μάθημα της γυμναστικής σε όλα τα σχολεία και τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την προώθηση αθλητικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων στη νεολαία.
Πηγή: skai.gr