Σχέδιο «κατάκτησης του εγκεφάλου»

Ο γιος του πρώην γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Έντουαρντ Κένεντι και ανιψιός του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, δημιούργησε μαζί με μία ομάδα νευροεπιστημόνων την πρωτοβουλία Ένα Μυαλό για Έρευνα με στόχο τη βελτίωση της χρηματοδότησης και την ενοποίηση των προσπαθειών στην μελέτη του εγκεφάλου.

Ο Πάτρικ Κένεντι υποστηρίζει ότι η εκστρατεία του αφορά όλους τους Αμερικανούς: στρατεύματα με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας, παιδιά με γονείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, γονείς με παιδιά που είναι αυτιστικά, ο καθένας που έχει ή συγγενή που πάσχει από επιληψία, κατάθλιψη, Πάρκινσον ή έχει κάποια εξάρτηση.

Στις 25 Μαΐου, την 50η επέτειο από την ομιλία του θείου, Τζον Φ. Κένεντι, που ανακοίνωνε την πρόθεσή του να στείλει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, η ομάδα πραγματοποιεί ένα τριήμερο συνέδριο στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι, όπου ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει τη βασική ομιλία.

Δεκαετές πλάνο

Η ομάδα θα ανακοινώσει ένα δεκαετές σχέδιο για την νευροεπιστήμη και θα παρουσιάσει όλους τους στόχους σε τομείς όπως η γενετική και τα βλαστικά κύτταρα, καθώς και την προσπάθεια να αποκτήσουν οι επιστήμονες ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τις έρευνες. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ομάδων υπεράσπισης και φαρμακευτικών εταιρειών. Στόχος όλων αυτών των ανθρώπων είναι να συγκεντρώσουν 5 δισεκ. δολάρια από δωρεές και επιπλέον 1 δισεκ. δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Ο Κένεντι υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο ιατρικό σύνορο που μένει να εξερευνηθεί και καλεί σε μία νέα «διαστημική αποστολή στο εσωτερικό διάστημα» σε μία προσπάθεια να ανάψει την ίδια φλόγα του ιδεαλισμού που κατέλαβε τη χώρα στην αντίστοιχη έκκληση για κατάκτηση της Σελήνης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Πάτρικ Κένεντι είχε κάνει σημαία του την προώθηση θεμάτων που αφορούσαν την ψυχική υγεία. Πίεζε μάλιστα για ένα νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν την ψυχική υγεία σε ισότιμη βάση με τις σωματικές ασθένειες.

Προσωπικά βιώματα

Μάλιστα, ο πρώην γερουσιαστής μιλάει ανοιχτά για την υπόθεση που έχει και προσωπικές προεκτάσεις. Η θεία του Ρόζαμαρι Κένεντι, ήταν πνευματικά ανάπηρη και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε διάφορα ιδρύματα. Ο θείος του, Σάρτζεντ Σρίβερ έπασχε από Αλτσχάιμερ, ενώ ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο, μία ασθένεια «που επηρέασε ολόκληρη την ύπαρξή του» όπως είχε δηλώσει ο Πάτρικ Κένεντι αργότερα.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει δημόσια τις εξαρτήσεις του και την κατάθλιψή του. Μπαινόβγαινε στα ιδρύματα απεξάρτησης από τότε που ήταν στο λύκειο, ακόμη και όταν ήταν γερουσιαστής.

Ωστόσο, το έργο της ζωή τους είναι η πρωτοβουλία Ένα Μυαλό για Έρευνα, που θα διευρύνει τις γνώσεις μας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι που ο Πάτρικ Κένεντι θεωρεί ως ένα βασικό θέμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Θεωρεί ότι τα τραύματα στον εγκέφαλο, είναι τραύματα υπογραφή του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είτε είναι φυσικό τραύμα ή μετατραυματικό στρες και τονίζει ότι υπερβολικά μεγάλο αριθμός στρατιωτικών που πάσχουν από μακροχρόνιες αναπηρίες, χωρίς αποτελεσματική θεραπεία.

Πηγή: skai.gr