ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Οργανωμένο έγκλημα μέσω διαδικτύου

Σε κύριο εργαλείο του οργανωμένου εγκλήματος έχει εξελιχθεί το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Ρομπ Ουέινραϊτ, διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Europol.

 
Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε "κύριο εργαλείο" του οργανωμένου εγκλήματος, που το χρησιμοποιεί κυρίως για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την λαθραία διακίνηση ανθρώπων καθώς και για ξέπλυμα χρήματος, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομπ Ουέινραϊτ, διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Europol.

"Η χρησιμοποίηση του Ίντερνετ έχει καταστεί πολύ εκτεταμένη, είναι πλέον το κύριο εργαλείο του οργανωμένου εγκλήματος, θα έλεγα", είπε ο Ουέινραϊτ στο πρακτορείο, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης OCTA 2011 από τη Europol.

Όλο και περισσότερο οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να διαπράξουν εγκλήματα που θεωρούνται "παραδοσιακά", σύμφωνα με τον Ουέινραϊτ.

"Παράλληλα με τα εγκλήματα στο Διαδίκτυο που αφορούν τις πιστωτικές κάρτες, την ανταλλαγή υλικού παιδικής πορνογραφίας και την πειρατεία, το Ίντερνετ χρησιμοποιείται εφεξής για την παραγωγή, την παραλαβή και την διανομή ναρκωτικών, αλλά και την προσέλκυση και την εμπορευματοποίηση θυμάτων της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων", σύμφωνα με την έκθεση για την αποτίμηση της απειλής του οργανωμένου εγκλήματος (Organized Crime Threat Assessment), που η Europol εκδίδει κάθε δύο χρόνια.

Το κείμενο, που αποτελείται από 37 σελίδες, αναφέρεται επίσης στη "διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης", την πλαστογραφία και το λαθρεμπόριο ζωικών ειδών.

Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται ακόμα "ως ένα ασφαλές μέσο επικοινωνίας και για το ξέπλυμα χρήματος". Οι απάτες με τις πιστωτικές κάρτες "απέφεραν" το 2009 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στις οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων η έκθεση, η οποία διανέμεται στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στο να τεθούν προτεραιότητες στην μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2008 και μετά "ώθησε τους πολίτες πλησιέστερα στο οργανωμένο έγκλημα", υποστηρίζεται στην έκθεση της Europol. "Οι οικονομικές δυσχέρειες κατέστησαν τον πληθυσμό πιο ανεκτικό έναντι των παράνομων προϊόντων", αναφέρει.

Από γεωγραφικής άποψης, οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πέντε μεγάλα κέντρα δραστηριότητας, σύμφωνα με την έκθεση. Στο βορειοδυτικό τμήμα της ΕΕ, στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο, συντονίζεται η διανομή ναρκωτικών στην Ευρώπη. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία, διεξάγεται κυρίως λαθρεμπόριο κλεμμένων προϊόντων ή/και απομιμήσεων. Στη νοτιοδυτική Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, οι βασικές δραστηριότητες των συμμοριών αφορούν το λαθρεμπόριο κοκαΐνης, κάνναβης και τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων. Νοτιοανατολικά, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα, σημειώθηκε η πιο ταχεία ανάπτυξη του λαθρεμπορίου διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την έκθεση.
Στη νότια Ευρώπη, ακόμα, η Ιταλία παραμένει το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος, της πλαστογραφίας και της λαθραίας διακίνησης
ανθρώπων. 
Τεχνητή νοημοσύνη, big data και drones για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Στο πλαίσιο της μεθόδου αυτής, που θα εφαρμοστεί φέτος, για πρώτη φορά, καθολικά στην Κεντρική Μακεδονία...
23.03.2019, 10:09
NASA:Φωτογραφίες του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από την Βερίγγεια Θάλασσα
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες ενός μετεωρίτη που...
22.03.2019, 22:52
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ— Κίνα: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα αρχέγονων ζώων της Κάμβριας περιόδου
Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν σε μια τοποθεσία της Κίνας έναν τεράστιο αριθμό απολιθωμάτων...
22.03.2019, 09:22
Εκτεθειμένοι εκατομμύρια κωδικοί χρηστών στο Facebook
Το Facebook παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι οι κωδικοί πρόσβασης εκατομμυρίων χρηστών του είχαν αποθηκευτεί στους...
21.03.2019, 23:44
Νέο κενό ασφαλείας στο Facebook-Εκτεθειμένοι εκατοντάδες κωδικοί πρόσβασης
Το Facebook παραδέχτηκε σήμερα ότι οι κωδικοί πρόσβασης εκατομμυρίων χρηστών του είχαν αποθηκευτεί στους...
21.03.2019, 21:01
Ποιες ελληνικές ιδέες βραβεύτηκαν από Google Digital News Innovation Fund
Η Google ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της...
21.03.2019, 19:16
Τι απαντά η Google για το νέο πρόστιμο της ΕΕ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ στη Google για παραβίαση των...
20.03.2019, 21:01
Νέο πρόστιμο επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google
Το πρόστιμο αυτό, ύψους 1,49 δισεκ. ευρώ, είναι το τρίτο που αποφασίζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο...
20.03.2019, 14:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ— Η Κίνα κλωνοποίησε τον πρώτο αστυνομικό σκύλο (video)
Μια ενδεχόμενη επιτυχία στην «μαζική παραγωγή κλωνοποιημένων αστυνομικών σκύλων εκτιμάται πως θα συμβάλλει...
20.03.2019, 14:18
Έλληνες επιστήμονες μέτρησαν το μαγνητικό πεδίο του γαλαξία με τομογραφία
Έως σήμερα, τα περισσότερα επιστημονικά μοντέλα που έκαναν εκτιμήσεις για την ένταση του γαλαξιακού...
20.03.2019, 10:40

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 30  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.