Σύνδεση του Σογιούζ με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 50 χρόνια μετά τον Γκαγκάριν

To ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, στολισμένο με ένα ποτραίτο του Γιούρι Γκαγκάριν, προσάραξε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λίγες μέρες πριν από την 50η επέτειο της πρωτοποριακής πτήσης του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα.

Οι κοσμοναύτες Αλέξανδρος Σαμοκουτγιάγεβ και Άντρεϊ Μπορισένκο και ο αστροναύτης Ρον Γκάραν επέπλευσαν μέσα από την καταπακτή του στον ΔΣΣ όπου τους υποδέχτηκαν θερμά τρία μέλη του πληρώματος που βρίσκονται ήδη εκεί.

Ο διοικητής του ΔΣΣ Ντιμίτρι Κοντράτγιεβ είπε πως ήταν τιμή για όλα τα μέλη του πληρώματος να βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" για αυτή την σημαντική επέτειο. "Ο Γκαγκάριν είναι το σύμβολο μιας νέας εποχής, ένα σύμβολο της κατάκτησης του διαστήματος και των ονειρών πολλών γενεών για να πετάξει ο άνθρωπος από τη Γη και πέρα από τα όρια του τι είναι δυνατό", είπε ο Κοντράτγιεβ.

Το Σογιούζ TMA-21 εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από το μυστικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, απ'όπου είχε ξεκινήσει την παρθενική του πτήση ο Γκαγκάριν στις 12 Απριλίου, 1961.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν δύο ετών τότε, θα επισκεφθεί σήμερα την ιδιαίτερη πατρίδα του Γκαγκάριν που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) δυτικά της Μόσχας.
Πηγή: skai.gr