Η Google κατηγορεί την Κίνα ότι μπλοκάρει το Gmail

Η Google κατηγόρησε  την Δευτέρα την Κινεζική κυβέρνηση πως καθιστά δύσκολο για τους χρήστες του Gmail να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία της χώρας. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο στην προβληματική σχέση μεταξύ των δύο.

Η Google δήλωσε πως η δυσκολία που αντιμετώπισαν οι χρήστες στην Κίνα τις τελευταίες δύο βδομάδες σχετικά με την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα του μπλοκαρίσματος της κυβέρνησης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Αυτό δεν είναι θέμα από την πλευρά μας, το έχουμε ελέγξει εκτενώς» τόνισε ο εκπρόσωπος σε μια δήλωσε μέσω e-mai «Αυτό είναι θέμα παρέμβασης της κυβέρνησης η οποία πολυ προσεκτικά σχεδίασε να μοιάσει με πρόβλημα του Gmail.»

Οι χρήστες του Gmail στην Κίνα δήλωσαν ότι είναι σε θέση να συνδεθούν με τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν μπορούσαν να εκτέλεσουν απλά πράγματα όπως η αποστολή e-mail ή να έχουν πρόσβαση στα βιβλία διευθύνσεών τους.

Τα προβλήματα της Google με την κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2010, όταν η εταιρεία δήλωσε πως δεν επιθυμούσε πλέον να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησης στη χώρα. Προηγουμένως, η εταιρεία απάλλαξε τον εαυτό της από κάθε ευθύνη για τις υπηρεσίες στην Κίνα οι οποίες δεν ήταν πλήρεις εξαιτίας των τοπικών νόμων.

Οι αναζητήσεις για τους όρους που θεωρούνται ευαίσθητες από την κινεζική λογοκρισία συνήθως μπλοκάρονται. Κινεζικές μηχανές αναζήτησης, όπως αυτή που προσφέρει το Baidu Inc ήδη φιλτράρουν εθελοντικά αναζητήσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Google έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι παρεμβαίνει στις υπηρεσίες της. Τον Γενάρη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει αποκαλύψει εξελιγμένες από την Κίνα επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάντων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Gmail σε όλο τον κόσμο.

Η πολύμηνη διαμάχη λογοκρισίας μεταξύ της Google και της κινεζικής κυβέρνησης ήταν μια διπλωματική ανάφλεξη και στις ευρύτερες σχέσεις των Η.Π.Α με την Κίνα το 2010. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρινόταν άμεσα σε φαξ για την διερεύνηση της υπόθεσης.
Πηγή: skai.gr