Το όνειρο ενός εφήβου από το Κονγκό: Από τη Μόρια σε ποδοσφαιρική ομάδα

Απομένουν 12 λεπτά για τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα στο νησί της Σαντορίνης, με το σκορ να είναι 1-1. 

Η τοπική ομάδα του Πανθηραϊκού Α.Ο. έχει το προβάδισμα, αλλά τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Francis Kalombo, ένα αναδυόμενο αστέρι της αντίπαλης ομάδας από τη Λέσβο που παίζει εκτός έδρας.

Η ιστορία του νεαρού Francis, έγινε γνωστή από την ελληνική υπηρεσία της Υπατης Αρμοστείας.
 
Ο επιθετικός της ομάδας του Αιολικού Μυτιλήνης ονειρευόταν αυτή τη στιγμή από παιδί, σχεδόν από την άλλη άκρη του κόσμου. 

Ο έφηβος από το Κονγκό, 15 ετών τώρα, κοιτάει το τέρμα, κάνει το σταυρό του, ντριμπλάρει την μπάλα, περνάει τον τερματοφύλακα και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.

Είναι το πρώτο γκολ του Francis ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή που δίνει τη νίκη στην ομάδα του Αιολικού.

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο από τα τέσσερα», λέει ο Francis. Η οικογένειά του κατέφυγε στη Νότια Αφρική όταν ο ίδιος ήταν δύο χρονών, για να ξεφύγει από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στο Κονγκό. 

«Το καθεστώς [της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό] κυνηγούσε τον πατέρα μου», εξηγεί ο Francis, «αλλά ακόμα και στη Ν. Αφρική δεν ήμασταν ευπρόσδεκτοι επειδή ήμασταν ξένοι».

Συνέχισε να μετακινείται μαζί με τον πατέρα του και τον αδερφό του, αφήνοντας τη μητέρα του και την υπόλοιπη οικογένεια πίσω, γιατί φοβόντουσαν ότι το ταξίδι θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Είχαν την ελπίδα ότι μια μέρα θα επανενώνονταν σε ένα ασφαλές μέρος. 

Οι τρεις άνδρες ταξίδεψαν πρώτα στη νοτιο-ανατολική Ασία και μετέπειτα στην Τουρκία.

Έπειτα από χρόνια που πάλευαν να ορθοποδήσουν, κανόνισαν με διακινητές να πάνε στη Λέσβο. 

Μια νύχτα του Νοεμβρίου του 2017, οι διακινητές τούς στοίβαξαν μαζί με άλλους 60 ανθρώπους μέσα σε μια μικρή βάρκα και τους έστειλαν να διασχίσουν το Αιγαίο, μια διαδρομή κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όπου κι αν έμενε, ο Francis έπαιζε ποδόσφαιρο.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) της Μόριας, όπου πέρασε τους πρώτους μήνες που βρισκόταν στη Λέσβο, συμμετείχε στην Cosmos FC, μια ερασιτεχνική ομάδα αιτούντων άσυλο και προσφύγων, η οποία είχε αποκτήσει φήμη γιατί κέρδιζε τις τοπικές ομάδες στα φιλικά παιχνίδια.


Η Cosmos δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Γιώργο Πατλάκα, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, με σκοπό να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο να ξεφύγουν από τις συνθήκες υπερσυνωστισμού στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας και να μετριάσουν την πίεση που τους προκαλεί η αναμονή για την έκδοση της απόφασης στο αίτημα ασύλου τους.

«Το ποδόσφαιρο τους βοηθάει να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα του καταυλισμού, να συντηρούν τη φυσική τους κατάσταση και να αισθάνονται δημιουργικοί», λέει ο Γιώργος Πατλάκας.

Για τον Francis, που βοηθάει τον κ. Πατλάκα με την ομάδα, η Cosmos FC και ο ιδρυτής της τον βοήθησαν να αλλάξει η τύχη του. «

Η Cosmos FC ήταν εκεί για μένα», λέει ο Francis, «είναι η ομάδα που με βοήθησε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, μαζί με τον ιδρυτή της, τον Γιώργο Πατλάκα». Θυμάται ότι συνεχώς του έλεγαν ότι έχει ταλέντο και ότι ξεχώριζε από τους συμπαίκτες του.

Το ταλέντο του διέκρινε ο πρόεδρος της ομάδας του Αιολικού Μυτιλήνης, Σταύρος Γριπιώτης, τον περασμένο Αύγουστο, όταν είδε τον Francis να παίζει με την Cosmos.

Έπρεπε όμως να περάσουν μήνες για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να μπορέσει ο Francis  να συμμετέχει επίσημα στην ομάδα. Τελικά, τον Μάρτιο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες νομικές τροποποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες να μπορούν να αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Francis ήταν ο πρώτος που επωφελήθηκε από τον νέο νόμο, λαμβάνοντας ένα δελτίο αθλητή που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο με την ομάδα του Αιολικού τον Μάρτιο στον αγώνα με την ομάδα της Σαντορίνης.

«Από τότε που ήμουν μικρό παιδί, το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», λέει ο Francis.

Τώρα παίζει πλέον επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε μια ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα, και πολλοί από τους πρώην συμπαίκτες του στην Cosmos FC ελπίζουν να ακολουθήσουν τα δικά του βήματα.

Με πληροφορίες από : UNHCR
Πηγή: skai.gr