Κλείσιμο

Σπύρος Γκοτζιάς: Θέλω την πρωτιά στο Syros Triatlon

Ξεκίνησε την κολύμβηση σε ηλικία 3 ετών. Η πρώτη του σημαντική διάκριση ήταν σε ηλικία 13 ετών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης που είχε διεξαχθεί στην Χίο. Από τότε οι διακρίσεις πολλές. Η σχέση με τη Θάλασσα συνεχόμενη και από το 2011 και μετά στη ζωή του μπήκε το τρίαθλο.

Πολύ γρήγορα φίλοι, ειδικοί και μη αντιλήφθηκαν ότι ο Σπύρος δεν ήταν περαστικός από το άθλημα. Με μεγάλη ταχύτητα στα πόδια, με πολλές ώρες προπόνηση και βελτίωση της τεχνικής, από νωρίς έγινε ένας αθλητής διακρίσεων.

Και πλέον ο στόχος στους αγώνες που κατεβαίνει είναι μόνο το βάθρο. Δείτε φέτος: 2η θέση στα 5000μ Μαραθώνιο Ναυπλίου (5-3-2017), 2η θέση στα 5000μ στοLycabettus Run) (12-3-2017), 2η θέση στο Sprint Triathlon Transitionsports (9-4-2017), 2η θέση Spetsathlon Sprint Triathlon (7-5-2017), 1η θέση Psathathlon Sprint Triathlon (27-5-2017) και επόμενος αγώνα το Syros Triathlon στις 18-6-2017. Στόχος; Θέλει και ερώτημα;

– Πώς και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;
«Επέλεξα να ασχοληθώ με το τρίαθλο καθώς προέρχομαι από τον χώρο της κολύμβησης και ήταν πιο εύκολο για εμένα να προσαρμοστώ καθώς τα αλλά δύο αθλήματα είναι λιγότερα τεχνικά. Είναι ένα άθλημα πολύ απαιτητικό με πολλές εναλλαγές και γι’ αυτό το επέλεξα».

– Σχεδόν όλοι οι τριαθλητές έχουν ένα από τα τρία αγωνίσματα σαν… κακό μπελά. Τρέξιμο, ποδήλατό ή κολύμπι και γιατί;
«Αυτό είναι σωστό. Βέβαια το ιδανικό είναι να μην έχουμε κανένα αγώνισμα του τριάθλου σαν κακό μπελά. Θεωρώ όμως για εμένα ότι υπάρχει ένα μειονέκτημα στο τρέξιμο».

– Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο σε έναν αγώνα τριάθλου; Κάποιο λένε ότι είναι η μετάβαση από το ποδήλατο στο τρέξιμο στα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι να γίνει η ανακατανομή του αίματος και από την συσσώρευση του γαλακτικού οξέος.
«Πιστεύω το πιο δύσκολο σημείο στο αγώνα είναι η μετάβαση από ποδήλατο στο τρέξιμο καθώς επίσης και η σωστή κατανομή των δυνάμεων καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα».

– Τι έχει ένας τριαθλητής που δεν έχουν οι δρομείς, οι κολυμβητές και οι ποδηλάτες ξεχωριστά;
«Είμαι άνθρωπος του αθλητισμού αγαπώ και παρακολουθώ ως φίλαθλος πάρα πολλά αθλήματα. Όσο περισσότερο γνωρίζεις ένα άθλημα τόσο πιο πολύ το αγαπάς και το εκτιμάς. Το κάθε άθλημα είναι ξεχωριστό. Οι τριαθλητές έχουν πολλά κοινά με τους κολυμβητές, ποδηλάτες και δρομείς καθώς η προπονητική τους προετοιμασία έχει πολλά κοινά. Αυτό που διαφοροποιεί του αθλητές αντοχής δεν είναι τόσο το άθλημα που επιλέγουν όσο το επίπεδο που θέλουν να ασχοληθούν που καθορίζει και τις νοητικές και σωματικές απαιτήσεις. Η μοναδική διαφοροποίηση είναι ότι το τρίαθλο απαιτεί ακόμα περισσότερες ώρες ενασχόλησης και προσεχτική κατανομή των προπονητικών μονάδων και φορτίων ώστε να υπάρχει μεγιστοποίηση του οφέλους σε κάθε άθλημα αλλά και συνολικά».

– Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και η προετοιμασία ενός αθλητή τριάθλου;
«Η προπόνηση ενός αθλητή τριάθλου σχεδιάζεται με βάση τους στόχους του, το αθλητικό του ιστορικό καθώς και το τεχνικό του επίπεδο σε κάθε άθλημα καθώς τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των υπολοίπων υποχρεώσεών του στη ζωή. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Ένας προπονητής εφαρμόζει τις βασικές αρχές της προπονητικής (αρχή προοδευτική επιβάρυνσης, αρχή εξατομίκευσης, περιοδισμός κ.λπ). Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσανατολισμός στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και αυτό δεν αφορά μόνο την ένταση της κάθε προπονητικής μονάδας. Η παρουσία ενός προπονητή και ένα καλά προπονητικά δομημένο περιβάλλον εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης».

– Μπορεί ένας εργαζόμενος να ανταποκριθεί στην προπόνηση;
«Μπορεί κάλλιστα να ανταποκριθεί στην προπόνηση με τις οδηγίες του προπονητή του ο όποιος θα δομεί έτσι το πρόγραμμα ώστε να μπορεί να βγάζει ο αθλητής το μέγιστο αποτέλεσμα στον ελάχιστο χρόνο. Ο αθλητής θα πρέπει να δείξει αφοσίωση, πειθαρχία και να επιλεγεί έξυπνη στρατηγική στον αγώνα. Προπονούμαι περισσότερα από έξι χρόνια με την Athens Triathlon Team – και πλέον συμμετέχω ενεργά στον ετήσιο σχεδιασμό- και αυτό εμείς πιστεύουμε είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος αθλητικής ανάπτυξης των αθλητών, δηλαδή ο κάθε αθλητής να έρχεται και να προπονείται με άλλους αθλητές και με την καθοδήγηση προπονητή κάτι που εξασφαλίζει εξαιρετικές συνθήκες παρακίνησης και αθλητικής ανάπτυξης. Εμείς οι παλιοί αθλητές προσπαθούμε να μεταφέρουμε γνώση και την αγάπη για το άθλημά μας στα νέα μέλη της ομάδας».

– Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξεις αλλά και να κερδίσεις έναν αγώνα τριάθλου;
«Δύσκολο να αποτυπωθούν σε μία απάντηση. Η προπονητική είναι ένα παζλ με μεγάλο αριθμό κομματιών τα οποία πρέπει να φτιάξεις και ύστερα να ενώσεις ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για μένα είναι αυτή η πορεία, δηλαδή μία πορεία προσωπικής ανάπτυξης μέσω τη ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό που είναι το πιο σημαντικό».

– Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το τρίαθλο και το δίαθλο να ανεβαίνουν στη χώρα μας σημαντικά. Με τους μεγαλύτερους να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τις οικογένειές τους ακόμα και μικρά παιδιά να ακολουθούν. Έχει η χώρα μας υποδομές για την ανάπτυξη του τριάθλου;
«Συμφωνώ και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Η χώρα μας ασφαλώς και έχει τις υποδομές για την ανάπτυξη του τριαθλου κυρίως με πολλές τοποθεσίας απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη της πολιτείας και της εκάστοτε ομοσπονδίας με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να αγωνίζονται μονοί τους με βοήθεια χορηγών».

– Πως βλέπεις τον αγώνα στη Σύρο; Είναι η πρώτη σου συμμετοχή;
«Συμμετείχα και το 2016 στον πρώτο αγώνα και ανυπομονώ να συμμετέχω και φέτος. Ήταν μια φανταστική διοργάνωση από κάθε άποψη και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα αγώνες του εξωτερικού. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την διοργάνωση και βοήθησε στον να γίνει ο αγώνας θεσμός».

– Όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο αφήνεις άλλα πράγματα πίσω; Έχεις μετανιώσει για κάτι;
«Η ενασχόληση σε υψηλό επίπεδο δεν σου επιτρέπει να έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, πρέπει να κρατάμε μια ισορροπία σε όλα στην ζωή μας. Με το τρίαθλο δεν ασχολούμαι επαγγελματικά, οπότε προσπαθώ πρωτίστως να εξελίσσομαι στο χώρο της εργασία μου. Το τρίαθλο είναι μέρος της καθημερινότητάς μου και θέλω να το κάνω για πολλά χρόνια και με βοηθάει πνευματικά και σωματικά και δεν θεωρώ ότι μου έχει στερήσει κάτι. Προσπαθώ να κάνω, στο λίγο χρόνο που διαθέτω, ποιοτικές προπονήσεις και να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Όπως ανάφερα και παραπάνω αυτό είναι και το κεντρικό μότο στην ομάδα μας. Υψηλή παρακίνηση στις προπονήσεις με ομαδική κουλτούρα και έμφαση στην ποιότητα και στην ολιστική ανάπτυξη των αθλητών».

– Επόμενος προσωπικός στόχος σε σχέση με το τρίαθλο;
«Αυτή τη στιγμή είναι το Syros Triathlon που είναι και ο βασικός μου στόχος».

– Τι πρέπει να έχει ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει αν ασχολείται με το τρίαθλο; Πού πρέπει να απευθυνθεί;
«Είναι πολύ σημαντικό ένα νέο παιδί να είναι ενεργός αθλητής σε ένα από τα τρία αθλήματα και ιδανικά είναι να προέρχεται από τον υγρό στίβο. Ακόμη είναι επιτακτικό να απευθυνθεί σε ένα προπονητή τριάθλου για να λάβει τα σωστά εφόδια για την προπόνηση του. Προσωπικά έχω μεγαλώσει αθλητικά σε σωματειακό περιβάλλον και έτσι πιστεύω ότι ιδανικά κάποιος ακόμα σε ένα ατομικό άθλημα είναι προτιμότερο να αναπτύσσεται σε ένα σωματειακό περιβάλλον όπως αυτό που έχουμε δημιουργήσει στην ομάδα».

– Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι για έναν Έλληνα τριαθλητή που θέλει να διεκδικήσει διακρίσεις; Το πανελλήνιο; Μία συμμετοχή στο εξωτερικό;
«Οι στόχοι για έναν Έλληνα τριαθλητή θα πρέπει να είναι πρώτα το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αν όμως βρίσκεται σε καλό επίπεδο θα ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία να δοκιμάσει την τύχη σε αγώνα του εξωτερικού ανάλογα με το επίπεδο του».
Πηγή: skai.gr - Γ. Παπαδημητρόπουλος