Απεβίωσε ο "μυθικός" ιστιοπλόος Πολ Μπερτ Ελβστρεμ

Γεννημένος στις 25 Φεβρουαρίου 1928 στην Κοπεγχάγη, άρχισε να ασχολείται από νωρίς με το εντυπωσιακό αυτό άθλημα και σε ηλικία μόλις 20 ετών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1948) στην κατηγορία Firefly. Ελαβε μέρος στην κορυφαία διοργάνωση οκτώ (!) φορές, καθώς συμμετείχε και στην διοργάνωση της Σεούλ (1988), ενώ κατέκτησε άλλες τρεις φορές το χρυσό μετάλλιο στα Finn (Ελσίνκι 1952, Μελβούρνη 1956, Ρώμη 1960).

Στην πλούσια καριέρα του, ο Πολ Μπερτ Ελβστρεμ, κατέκτησε 11 φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε οκτώ κατηγορίες και συγκεκριμένα, αγωνιζόμενος με σκάφη τύπου Finn, 505, Snipe, Flying Dutchman, 5.5 Metre, Star, Soling και Tornado.

Ενδεικτικό της σημαντικότητας του ως πρωταθλητής, είναι το γεγονός πως ο Ελβστρεμ είναι ένας από τους μόλις έξι αθλητές στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις σε ατομικό άθλημα. Οι άλλοι πέντε, είναι ο -επίσης- ιστιοπλόος, Μπεν Ενσλι, ο κολυμβητής, Μάικλ Φελπς, ο παλαιστής, Καόρι Ιτσο, ο Καρλ Λιούις και ο δισκοβόλος, Αλ Ερτερ.

«Μεγάλη απώλεια, ο Πολ Ελβστρεμ, έφυγε απ΄αυτόν τον κόσμο. Εξαιρετικός ιστιοπλόος, καινοτόμος και πολυσύνθετη προσωπικότητα. Υπήρξε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης», έγραψε σχετικά η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοϊας, Σοφία Μπεκατώρου, στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook.
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ