Tο ανθρώπινο σώμα φτάνει στα όριά του - Τέλος τα ρεκόρ!

Κανένα παγκόσμιο ρεκόρ δεν θα μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο από 0,05% μετά το 2027. Αυτό ήταν το συμπέρασμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Marca, στο οποίο κατέληξε μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων στον τομέα της βιολογίας και της αθλητιατρικής, που για οκτώμισι χρόνια μελέτησαν 3.263 παγκόσμια ρεκόρ.

Η μελέτη τους, δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «το τέλος του «Citius», αναφέρει την εξέλιξη των παγκόσμιων ρεκόρ, παρατηρώντας τι έχει συμβεί στο στίβο και στην κολύμβηση στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

H υπέροχη εικόνα στο Πεκίνο το 2008, όπου «έσπασαν» 58 Ολυμπιακά και 33 παγκόσμια ρεκόρ, αποδείχθηκε παραπλανητική. Τα ραντεβού στο Λονδίνο το 2012 (22 Ολυμπιακά και 15 παγκόσμια ρεκόρ) και στο Ρίο το 2016 (32 Ολυμπιακά ρεκόρ και 15 παγκόσμια) προσγείωσαν στην πραγματικότητα. Πάντως τα ρεκόρ των δύο τελευταίων διοργανώσεων παραμένουν περισσότερα από εκείνα της Αθήνας το 2004 (18 παγκόσμια ρεκόρ και 27 Ολυμπιακά).

Από το τέλος των τελευταίων Αγώνων που έγιναν στην Ασία, στίβος και κολύμβηση, που ενσαρκώνουν όσο κανένα άλλο άθλημα τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος και το Ολυμπιακό πνεύμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, τα ρεκόρ έχουν υποστεί μια γενικευμένη επιβράδυνση. Αν συγκρίνουμε το μέσο όρο των παγκοσμίων ρεκόρ στο χρόνο, τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στις άλλες επίσημες διοργανώσεις σε κάθε ένα από τα 46 Ολυμπιακά αγωνίσματα μεταξύ του 1988 και του 2008 με τα παγκόσμια ρεκόρ μεταξύ 2009 και 2016 , διαπιστώνεται ότι το ανθρώπινο σώμα έχει φτάσει στα όριά του.

Λαμβάνοντας ως το σημείο εκκίνησης της σύγκρισης, το 1988 γιατί, εκτός του ότι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ, αποτελούν επίσης το σημείο αναφοράς με το σκάνδαλο του Μπεν Τζόνσον, που σηματοδοτεί την αρχή σύγχρονου αγώνα κατά του ντόπινγκ.

Από τα 46 παγκόσμια ρεκόρ ανάμεσα στο 1988 και το 2008, 29 έχουν μειωθεί, μερικά δραστικά. Επίσης, 29 από αυτά δεν κατερρίφθησαν από το 2008. Ο αγώνας ενάντια στο χρόνο μέσα στο νερό, επίσης επιβραδύνθηκε, μετά την «καταιγίδα των ρεκόρ» στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, η απαγόρευση των διάσημων «μαγικών μαγιό» το 2009, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα παγκόσμια ρεκόρ, να λιμνάζουν στο εν λόγω έτος.

Στο Ρίο η Αμερικανίδα Λεντέκι και η Ουγγαρέζα Χόζου κατάφεραν εκτός από τις νίκες να φτάσουν σε παγκόσμια ρεκόρ, κάτι που μπόρεσαν στον στίβο, ο Νοτιοαφρικανός, Φαν Νίεκερκ (400μ.) και η Αγιάνα από την Αιθιοπία στα 10.000μ. Ολοι σπουδαίοι αθλητές. Φαίνεται πλέον, πως η εξάντληση των δυνατοτήτων για ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Αν η πτώση συνεχιστεί, τότε, το τέλος των ρεκόρ μπορεί να είναι πιο κοντά από ποτέ. Το ερώτημα, που θέτει η ισπανική εφημερίδα, είναι τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το σύνθημα “Citius, Altius, Fortius», τώρα που το ανθρώπινο σώμα, δείχνει να φτάνει στα όριά του;
Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ