Οριστικός αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών στίβου από το Ρίο

Απορρίφθηκε από το αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) η προσφυγή των 68 αθλητών στίβου της Ρωσίας που ζητούσαν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, παρά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη χρήση αναβολικών από μέλη της ομάδας. 

Η ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε κάνει προσφυγή στο CAS, κάνοντας λόγο για «άδικη ομαδική τιμωρία» όλων των αθλητών, εξ αφορμής «μεμονωμένων περιστατικών». Ωστόσο το CAS δικαίωσε την Διεθνή Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) που από τον Νοέμβριο του 2015 έχει επιβάλει τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών στίβου από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Η απόφαση δεν επηρεάζει μόνο τους Ρώσους αθλητές που θα συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς. Όσο η IAAF δεν άρει τον ολικό αποκλεισμό, οι 4.027 Ρώσοι επαγγελματίες αθλητές στίβου έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο στις διοργανώσεις επί ρωσικού εδάφους και όχι σε αυτές που είναι υπό την αιγίδα της IAAF.

Η απόφαση του Νοεμβρίου είχε τότε επικυρωθεί με 22 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά.

Ο αποκλεισμός ήταν αρχικά προσωρινός, υπό την προϋπόθεση ότι οι Ρώσοι θα έκαναν κινήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος και η ακεραιότητα των αρμόδιων οργανισμών και να εναρμονιστούν με τον κώδικα αντιντόπινγκ της IAAF. Όμως η απόφαση αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από νέα έκθεση της WADA που κατηγορεί τη Ρωσία για μεθοδευμένη απόκρυψη ντοπαρίσματος Ρώσων αθλητών από το υπουργείο Αθλητισμού και τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Έτσι, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το απαγορευτικό θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει το σύνολο των Ρώσων αθλητών, ανεξαρτήτως αθλήματος.

Για «κηδεία του αθλητισμού» έκανε λόγο οι δύο φορές Ρωσίδα χρυσή ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Γελένα Ισινμπάγεβα.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας