Σεισμός στη FIFA, συλλήψεις στελεχών, έφοδοι σε γραφεία και έρευνα για δυο Μουντιάλ

Πρωτοφανές σοκ βιώνει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, μετά τις συλλήψεις στην Ελβετία του αντιπροέδρου και πέντε υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε εκβιασμούς, χρηματισμούς και υποθέσεις διαφοράς, με τις δωροδοκίες να υπερβαίνουν σε αξία τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ραγδαίες εξελίξεις άρχισαν το πρωί της Τετάρτης, δυο μέρες πριν τις εκλογές για το νέο πρόεδρο της FIFA, όταν ελβετοί αστυνομικοί πήγαν αιφνιδιαστικά σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης, ζήτησαν τα κλειδιά δωματίων και έθεσαν υπό κράτηση στελέχη της Ομοσπονδίας.

Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν σχετικού αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και μετά από πολυετή έρευνα του FBI, που αφορά σκάνδαλα σε βάθος 20ετίας. Αιχμή των ερευνών είναι ωστόσο οι αναθέσεις των Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ, οι οποίες είχαν εξ αρχής προκαλέσει αίσθηση στην ποδοσφαιρική κοινότητα, εν μέσω πληθώρας καταγγελιών για εξαγορές ψήφων στη εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA.

Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της FIFA και επικεφαλής της βορειοαμερικανικής ομοσπονδίας, Τζέφρι Γουέμπ. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που συνελήφθησαν είναι ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής ομοσπονδίας, Ευγένιο Φιγκουεράδο και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα, Εντουάρντο Λι.

Παράλληλα, έγιναν αστυνομικές έφοδοι στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη, όπου κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά και φυσικά αρχεία, και στην έδρα της βορειοαμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, στο Μαϊάμι.

Το χέρι της Δικαιοσύνης

Μετά το σοκ των συλλήψεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως απαγγέλλει κατηγορίες για εκβιασμό, συνωμοσία και διαφθορά σε βάρος εννέα αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πέντε ακόμα εταιρικών στελεχών. Σε γραπτή δήλωσή της, η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάνει λόγο για «αχαλίνωτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη» διαφθορά, τόσο στην Αμερική όσο και στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αρχίζει ξεχωριστή ερευνά για τις ψηφοφορίες με τις οποίες ανατέθηκαν τα Μουντιάλ στη Ρωσία και στο Κατάρ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας, οι έρευνες έχουν ως στόχο ακριβώς υποθέσεις διαφθοράς «που συνδέονται με την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της FIFA δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ψηφοφορία για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022, ενώ παράλληλα σημείωσαν πως η όλη υπόθεση, εν τέλει, θα «είναι καλή» για την Ομοσπονδία.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια, η FIFA χαιρέτισε την έρευνα, λέγοντας πως θα βοηθήσει «κάθε κακό» στο ποδόσφαιρο και θα «ενισχύσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ομοσπονδία».

Το αίνιγμα Μπλάτερ και οι εκλογές

Ο πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, δεν θα είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες ούτε ανάμεσα στους κατηγορούμενους, με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας να τονίζει πως ο κ. Μπλάτερ «δεν έχει καμία ανάμιξη» στην υπόθεση.

Ωστόσο, πηγές των «New York Times» τόνισαν πως η έρευνα των αμερικανικών Αρχών συνεχίζεται και συνεπώς ο κ. Μπλάτερ παραμένει υπό εξέταση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όλη υπόθεση αμαυρώνει την πολυετή παρουσία του στο τιμόνι της FIFA.

Η επιχείρηση της ελβετικής Αστυνομίας έγινε τη στιγμή που στελέχη από τις 209 ομοσπονδίες-μέλη που αποτελούν τη FIFA βρίσκονται στη Ζυρίχη για το ετήσιο συνέδριο, όπου και θα λάβει χώρα η εκλογή του νέο προέδρου, με τον κ. Μπλάτερ να αναμένεται να εκλεγεί για 5η συναπτή θητεία την προεδρία της οργάνωσης.

Η FIFA κατέστησε πάντως σαφές πως οι εκλογές δεν θα αναβληθούν.

Μουντιάλ και διαφθορά

Η FIFA προκάλεσε την έκπληξη του ποδοσφαιρικού κόσμου το 2010, όταν αποφάσισε να αναθέσει το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που συμμετείχαν στην επίμαχη ψηφοφορία έχουν έκτοτε παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.

Εν μέσω πληθώρας καταγγελιών για εξαγορά ψήφων, η Ομοσπονδία διάταξε ανεξάρτητη έρευνα, όμως έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα ή να προβεί σε άλλες κινήσεις. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η FIFA διαβεβαίωσε πως η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι κατηγορίες βασίζονται σε πολυετή έρευνα του FBI και των αμερικανικών Αρχών. Σύμφωνα με την WSJ, πολλά επιβαρυντικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στη συνεργασία του πρώην επικεφαλής της βορειοαμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια δέχτηκε να ηχογραφήσει συνομιλίες του με άλλα στελέχη ώστε να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών φοροδιαφυγής εναντίον του.
Πηγή: skai.gr