Αποκάλυψη στη «ΔΙΚΗ»:Δεύτερη κακουργηματική δίωξη κατά Γκιρτζίκη

Μετά το σκάνδαλο της κάρτας υγείας ποδοσφαιριστή των 29 εκ. ευρώ, ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, αντιμετωπίζει δεύτερη κακουργηματική κατηγορία, όπως αποκάλυψε η «ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ». Πρόκειται για την υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κυπέλλου Ελλάδος 2004-2005 και 2005-2006, για την οποία ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για απιστία κατά του κ.Γκιρτζίκη και άλλων ποδοσφαιρικών παραγόντων.Η δικογραφία συντάχθηκε από την Πόπη Παπανδρέου και κατέληξε στην 2η τακτική ανακρίτρια. Συνοδεύεται από πόρισμα του ΣΔΟΕ που διαπιστώνει, ότι η ΕΠΟ πούλησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα αντί 1,4 εκ.ευρώ στην υπεράκτια εταιρεία Stadium Sport στις 25 Απριλίου 2005 και  η ΕΡΤ τα απέκτησε από τη Stadium στις 21 Μαρτίου 2005. Το όφελος της εταιρείας από την «πώληση» ήταν 540.000 ευρώ. Συνολικά η Stadium κέρδισε περίπου 4 εκ. ευρώ από τις συμφωνίες της με την ΕΠΟ.

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΑ Ο ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΒΙΛΑ: Η εισαγγελική έρευνα για τα ύποπτα ματς που έστειλε η UEFA στην ΕΠΟ φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Οι πρώην αθλητικοί εισαγγελείς Αθηνών, Χάρης Λακαφώσης και Αριστείδης Κορέας, άσκησαν ποινικές διώξεις in rem (απροσωποποίητες) για 6 από τα 13 χειραγωγημένα παιχνίδια της Σούπερ Λίγκα. Βάσει των εκθέσεων της Sportradar (εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης που είναι συμβεβλημένη με την UEFA), ο Εμιλιάνο Βίλα του ΠΑΣ Γιάννενα παίρνει βαθμό διαφθοράς 3, τη στιγμή που ο υψηλότερος είναι το 5. Η βαθμολόγηση έγινε για συγκεκριμένο αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος και είναι ο μεγαλύτερος στη Σούπερ Λίγκα από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ: Το εισαγγελικό πόρισμα για την εγκληματική οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσε το έναυσμα και για άλλες δικαστικές ενέργειες, όπως είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαρισμών διαιτητών. Τρεις ρέφερι της Σούπερ Λίγκα ελέγχονται από τις αρχές, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.Παράλληλα υψηλόβαθμος παράγοντας της διαιτησίας ερευνάται για στοιχεία της ιδιωτικής του ζωής καθώς φαίνεται πως θίγουν την αξιοκρατία στο διαιτητικό σώμα.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Αναλυτικότερα, η  διάταξη προβλέπει, ότι «καταργείται η μετατροπή των αθλητικών σωματείων σε ανώνυμες εταιρείες και δίνεται θεσμικά η δυνατότητα επιλογής από τη γενική συνέλευση των μελών.Επίσης, τονίζεται, ότι θα συμμετέχουν στις ανώτερες διοργανώσεις είτε ως αθλητικό σωματείο με τμήμα αμειβομένων αθλητών, είτε ως εταιρεία λαϊκής βάσης.
Πηγή: skai.gr