Κλείσιμο

«Απίστευτο, αδιανόητο, απερίγραπτο»

Μπορεί να θεωρηθεί και ως μια νίκη του αιώνα στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αυτή που γράφτηκε στον χλοοτάπητα του Μπέλο Οριζόντε. Η Γερμανία δεν κέρδισε απλά το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Ρίου, αλλά με το 7-1 αποκαθήλωσε μια ομάδα - μύθο, ένα από τα μεγάλα φαβορί αυτού του Μουντιάλ, την Εθνική Βραζιλίας και προκάλεσε σοκ σε ένα ολόκληρο έθνος.

«Κανείς δεν έχει γίνει πρωταθλητής στον ημιτελικό»

Ο «σεισμός» του αποτελέσματος, που ακόμη και για τους ίδιους τους παίκτες ήταν μια μεγάλη έκπληξη, δεν τους απογείωσε, ούτε τους γέμισε με υπερβολική ευφορία. Ακόμη και ο γερμανός τεχνικός Γιόαχιμ Λεβ, που η ομάδα του ντρόπιασε τους Βραζιλιάνους και τους πανικόβαλε, εμφανίστηκε ρεαλιστής και σχετικοποίησε το αποτέλεσμα.

«Δεν πρέπει να μείνουμε πολύ σε αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να δείξουμε υπομονή και να προετοιμαστούμε με ησυχία για τον τελικό του Ρίο», είπε ο Λεβ με το βλέμμα στραμμένο στην ερχόμενη Κυριακή. «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ανίκητος». Για τον Λεβ το 7-1 είναι η μεγαλύτερη νίκη στην 8χρονη θητεία του ως ομοσπονδιακού τεχνικού. «Αυτή η ομάδα είναι ώριμη και προσγειωμένη, και ξέρει ότι δεν έχει γίνει ακόμη το τελευταίο βήμα προς την κορύφωση», επανέλαβε ο Γιόαχιμ Λεβ κατά την επιστροφή στη βάση της ομάδας, στο Κάμπο Μπαχία. «Νομίζω ότι οι ποδοσφαιριστές είναι έτοιμοι να κερδίσουν και στον τελικό», τόνισε. Ο Τόνι Κρος, διπλός σκόρερ του ματς, επιβεβαίωσε τον προπονητή του. «Κανείς δεν έχει γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στον ημιτελικό».

Στα χρώματα της Γερμανίας το Empire State Building


«7-1, νίκη για την αιωνιότητα», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Bild. Η αθλητική εφημερίδα Kicker επιλέγει τη φράση του Λεβ, «τώρα και το τελευταίο βήμα», εννοώντας προς τον τελικό του Ρίο, για να τιτλοφορήσει το δικό της πρωτοσέλιδο. «Σε μέθη προς το Ρίο», επιγράφει το σχετικό άρθρο η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Απίστευτο, αδιανόητο, απερίγραπτο».

Αυτές τις τρεις λέξεις επιλέγει η Frankfurter Allgemeine Zeitung για να δώσει το στίγμα του χθεσινού παιγνιδιού, που «ήταν μια βραδιά κηδείας για τη Βραζιλία». Και η Handelsblatt: «Απίστευτο! Πρόσω ολοταχώς για τον τελικό». Η εφημερίδα Die Welt χαρακτηρίζει το 7:1 ανωμαλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου: «Πώς είναι δυνατόν να εξηγήσεις λογικά ένα τρελό αποτέλεσμα», αναρωτιέται ο σχολιαστής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ιστορική νίκη των Γερμανών το Empire State Building φωτίστηκε με τα χρώματα της Γερμανίας . «Σήμερα φωτίζουμε στα χρώματα του χρυσού, του μαύρου και του κόκκινου, για να τιμήσουμε την πρόκριση της Γερμανίας» πόσταρε στο twitter ο διαχειριστής του φημισμένου κτηρίου στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης. Κανονικά ο τιμητικός φωτισμός γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο, την ημέρα της γερμανικής επανένωσης, στις 3 Οκτωβρίου.

Πανηγυρισμοί στη Γερμανία, επεισόδια στη Βραζιλία


Η Γερμανία γιόρτασε το ποδοσφαιρικό θρίαμβο μέχρι πρωίας. Η φρενήρης επιτυχία της Εθνικής τους έκανε να ξεχάσουν τις κακουχίες από τη ακατάπαυστη βροχή και το κρύο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του παιγνιδιού Στο Βερολίνο, στο Μόναχο και σε άλλες μεγάλες πόλεις χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλοι συμμετείχαν στα αυθόρμητα υπαίθρια πάρτι με σημαίες, μουσική, χορό και κορναρίσματα. Ακριβώς αντίθετη εικόνα στη Βραζιλία. Μετά τον αποκλεισμό της ομάδας έγιναν επεισόδια στο Σαο Πάολο και στη Κουριτίμπα, όπου εξαγριωμένοι φίλαθλοι έκαψαν πολλά λεωφορεία και έσπασαν προθήκες καταστημάτων. Στο Μπέλο Οριζόντε η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ καταγράφηκαν επτά τραυματίες. Συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων έγιναν στη Ρεσίφε. Η βραζιλιάνικη αστυνομία δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την έκταση των επεισοδίων.


Πηγή: Deutsche Welle - Ειρήνη Αναστασοπούλου