«Ερυθρόλευκο» το Len Trophy!



Ιστορία έγραψε η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, νίκησε τη Φιρέντσε μέσα στη Φλωρεντία με 10-9 κατακτώντας το Len Trophy, αλλά και την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας του.

Η Αυστραλή Μπρόνγουιν Νοξ είχε τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις να φύγει στην κόντρα και περνώντας την μπάλα με λόμπα πάνω από την τερματοφύλακα της Φιρέντσε Φεντερίκα Λάβι, να πετύχει το «χρυσό» γκολ 23 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του συγκλονιστικού τελικού στη Φλωρεντία.

Αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή κούπα για το γυναικείο τμήμα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, στη δεύτερη παρουσία του σε ευρωπαϊκό τελικό, όταν κατά διαβολική σύμπτωση, στον τελικό του Len Trophy το 2008 στην Πάντοβα είχε ηττηθεί με το ίδιο από τη Ρόμα.


Και από των τωρινό Ολυμπιακό, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη. μαζί με την Εύη Τετζαλίδου, ήταν οι μοναδικές που είχαν ζήσει τον τελικό της Πάντοβα, με τη Μανωλιουδάκη να δίνει το σύνθημα νίκης στις συμπαίκτριές της, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ, τα δύο στο τελευταίο οκτάλεπτο.


Αυτή η κούπα είναι ξεχωριστή και για την Εύη Τετζαλίδου, καθώς μετά τον Εθνικό το 2010, στους διπλούς τότε τελικούς με τη ρωσική Χάντι Μανσίσκ, τώρα γεύεται την κατάκτηση του δεύτερου Len Trophy της καριέρας της και με το σκουφάκι του Ολυμπιακού.

Οι παίκτριες του Ολυμπιακού έδειξαν ψυχή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, απέναντι στη Φιρέντσε, που αγωνιζόταν στο «σπίτι» της και στη διάρκεια του τελικού, πήρε σφυρίγματα.

Χαρακτηριστικά, η Εύη Τετζαλίδου είδε να μη μετρά γκολ στο β' οκτάλεπτο όταν η Λάβι μάζεψε την μπάλα καθαρά μέσα από τη νοητή γραμμή της εστίας της κι ενώ το σκορ ήταν 4-3 για την ελληνική ομάδα.

Τα προβλήματα για τον Ολυμπιακό άρχισαν να γίνονται τεράστια στο 3ο οκτάλεπτο, όταν αρχικά η Ελευθερία Πλευρίτου κι έπειτα η βασική φουνταριστός της ομάδας, η Ουγγαρέζα Μπάρμπαρα Μπούικα έφυγαν από τον αγώνα με τρίτη ποινή.

Παρά τις δύο σημαντικές απώλειες, οι παίκτριες του Ολυμπιακού οπλίστηκαν με περισσότερη θέληση. Δεν έδωσαν ποτέ το δικαίωμα στη Φιρέντσε να πάρει την πρωτοπορία.

Στο 4ο οκτάλεπτο, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη έδωσε αέρα ενός γκολ δύο φορές στον Ολυμπιακό, η Μαργαρίτα Πλευρίτου στην κόντρα πέτυχε το 9-7.

Η Φιρέντσε στην τελευταία της αντεπίθεση κατάφερε πολύ γρήγορα να ισοφαρίσει, πριν έρθει η Αυστραλή Μπρόνγουιν Νοξ, που αποκτήθηκε μόνο για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να γράψει το τελικό 10-9.

Η εξέλιξη του σκορ

Α' Οκτάλεπτο
7:30 Μανωλιουδάκη 1-0 Περιφέρεια
3:14 Μανωλιουδάκη 2-0 Περιφέρεια

Β' Οκτάλεπτο
6:24 Μπαρτολίνι 2-1 Περιφέρεια
5:58 Μπαρτολίνι 2-2 Πέναλτι
5:36 Μπούικα 3-2 Φουνταριστή
4:25 Μότα 3-3 Περιφέρεια
4:04 Νοξ 4-3 Περιφέρεια
1:39 Μαργ. Πλευρίτου 5-3 Φουνταριστή
0:35 Ρεπέτο 5-4 Περιφέρεια

Γ' Οκτάλεπτο
7:47 Μπούικα 6-4 Πέναλτι
7:17 Κρεγκ 6-5 Παίκτρια Παραπάνω
1:58 Μπαρτολίνι 6-6 Πέναλτι

Δ' Οκτάλεπτο
6:53 Μανωλιουδάκη 7-6 Πέναλτι
6:26 Τζιάκι 7-7 Παίκτρια Παραπάνω
5:55 Μανωλιουδάκη 8-7 Παίκτρια Παραπάνω
5:27 Μαργ. Πλευρίτου 9-7 Κόντρα
3:32 Μότα 9-8 Περιφέρεια
2:48 Μπαρτολίνι 9-9 Παίκτρια Παραπάνω
0:23 Νοξ 10-9 Κόντρα

Τα οκτάλεπτα: 2-0, 3-4, 1-2, 4-3

Ολυμπιακός (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελ. Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 4, Αβραμίδου, Καλογεράκου, Μαργ. Πλευρίτου 2, Νιαρχάκου, Μπούικα 2, Βασιλακοπούλου, Νοξ 2, Σταματοπούλου.

Φιρέντσε (Αντρέα Σελαρόλι): Λάβι, Μότα 2, Φερίνι, Κολαιόκο, Σετόντσε, Λάπι, Μπαρτολίνι 4, Μάζι, Ρεπέτο 1, Ολίμπι, Τζιάκι 1, Κρεγκ 1
Πηγή: skai.gr