Φόρμουλα 1 (γκραν πρι Γερμανίας): Νικητής ο Φέτελ

Ο Γερμανός πιλότος της Red Bull, Σεμπάστιαν Φέτελ, τερμάτισε πρώτος σήμερα στο γερμανικό γκραν πρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, που διεξήχθη στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ και είναι ο 9ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δεύτερος τερμάτισε ο Φινλανδός, Κίμι Ραϊκόνεν και στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Γάλλος, Ρομέν Γκροσάν, αμφότεροι με Lotus.

Συναρπαστικός, επεισοδιακός και απρόβλεπτος ο αγώνας του Nurbrgring με τον Sebastian Vettel να επιστρέφει στις επιτυχίες μετά το κάζο του Silverstone όπου εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα και ενώ οδηγούσε τον αγώνα. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του 26χρονου τρεις φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή εντός έδρας και η πρώτη του επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά από 2 χρόνια (2011, Monza).
Για να φτάσει στην 30η νίκη της καριέρας του χρειάστηκε να παλέψει σκληρά μέχρι το τέλος για να κρατήσει πίσω του τις Lotus F1 και δη τον Kimi Raikkonen με τον οποίο δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν από το 2014 στην Infiniti Red Bull.
Ένα ανελέητο κυνηγητό εκτυλίχθηκε από τον 30ο γύρο και έπειτα, όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας που είχε μπει μέχρι να απομακρυνθεί από την πίστα η Marussia του Bianchi, που πήρε φωτιά αποχώρησε.
Ο Vettel βρισκόταν στην πρωτοπορία με τις Lotus των Grosjean - Raikkonen να ακολουθούν προσπαθώντας να ανατρέψουν την κατάσταση. Ο Πρωταθλητής και η Red Bull διαχειρίστηκαν άψογα την κατάσταση των ελαστικών και τα πιτ στόπ, ακόμα και όταν χρειάστηκε να οδηγήσει χωρίς KERS για κάποιους γύρους
Mε 11 γύρους να απομένουν για την πτώση της καρό σημαίας, η Lotus τράβηξε στα.
Από κει και πέρα, ο Fernando Alonso έκανε αθόρυβο αγώνα χωρίς στο τέλος να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όπως θα ήθελε τη μαλακή γόμα και να περάσει τον Grosjean για την 3η θέση.

Έναν από τους καλύτερους αγώνες της ζωής του έκανε ο Mark Webber που παρότι έκανε πολύ καλή εκκίνηση, περνώντας στη 2η θέση, είδε νωρίς νωρίς τις όποιες ελπίδες του για νίκη να εκμηδενίζονται εξαιτίας ενός δραματικού περιστατικού που εκτυλίχθηκε στα pits.
Στον 9ο γύρο ο Αυστραλός επισκέφθηκε το γκαράζ της ομάδας του για αλλαγή ελαστικών, ωστόσο προέκυψε πρόβλημα με τον πίσω δεξιά τροχό καθώς το μπουλόνι δεν κούμπωνε. Παρότι ο τεχνικός που κρατούσε το αεροπίστολο ωρυόταν δείχνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα, ο lollipop-man έδωσε το "οκ" στον Webber για να φύγει. Ο τροχός που δεν είχε «κουμπώσει», έφυγε διέσχισε γκαράζ άλλων ομάδων έπεσε πάνω σε έναν camera-man της FIA. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται υπό παρακολούθηση έχοντας τις αισθήσεις του.
Όλη αυτή η καθυστέρηση έριξε τον Webber στην τελευταία θέση της κατάταξης, 2 γύρους πίσω από την κορυφή. Παρ' όλα αυτά με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά και να τερματίσει 7ος, περνώντας τον Perez στον τελευταίο γύρο.


Το ανησυχητικό για τη Scuderia που είδε τον Felipe Massa να εγκαταλείπει μόλις στον 4ο γύρο από έξοδο που είχε πιθανότατα εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, είναι ότι αμέσως μετά τον τερματισμό, ο Ισπανός αναγκάστηκε να σταματήσει την F138 στην άκρη της πίστας. Η ομάδα είπε επίσημα ότι αυτό έγινε για προληπτικούς λόγους. Αν όμως το θέμα έχει να κάνει με τα καύσιμα, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε επιβολή ποινής.
Τα πράγματα για τη Mercedes σε αυτόν τον αγώνα δεν πήγαν καλά, καθώς τα προβλήματα με τη διαχείριση των ελαστικών επανεμφανίστηκαν. Ο Lewis Hamilton που είχε την pole position, αλλά είδε τις Red Bull να τον κατασπαράζουν στην εκκίνηση, τερμάτισε στην 5η θέση, ενώ ο Nico Rosberg που εκκινούσε από την 11η θέση, τερμάτισε 9ος.
Σε διαφορετική στρατηγική η McLaren (πήγε σε 2 pits stops, αντί 3 που έκαναν οι περισσότεροι) κατάφερε να φέρει και τα δυο της μονοθέσια στην 10άδα, με τον Jenson Button να τερματίζει 6ος και τον Sergio Perez να είναι 8ος.
Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσε ο Nico Hulkenberg δίνοντας ανάσα ζωής στην Sauber που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το Πρωτάθλημα συνεχίζεται στις 28 του μηνός με τον αγώνα της Ουγγαρίας. Πριν από αυτόν ωστόσο θα προηγηθεί το κρίσιμο τεστ του Silverstone (17-19/7) όπου οι ομάδες -πλην της Mercedes- θα δοκιμάσουν τα νέα λάστιχα της Pirelli.


Η βαθμολογούμενη δεκάδα στο γερμανικό γκραν πρι, έχει ως εξής:

1. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) 1 ώρα 41:14.711

2. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Lotus) + 01.008

3. Ρομέν Γκροσάν (Γαλλία/Lotus) + 05.830

4. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Φεράρι) + 07.721

5. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Μερτσέντες) + 26.927

6. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) + 27.996

7. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) + 37.562

8. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/ΜακΛάρεν) + 38.306

9. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Μερτσέντες) + 46.821

10. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Σάουμπερ) + 49.892



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) 157 βαθμοί

2. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ferrari) 123

3. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Lotus) 116

4. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Mercedes) 99

5. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) 93

6. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes) 84

7. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ferrari) 57

8. Ρομέν Γκροσάν (Γαλλία/Lotus) 41

9. Πολ ντι Ρέστα (Βρετανία/Force India) 36

10. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 33



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Red Bull-Ρενό 250 βαθμοί

2. Μερτσέντες 183

3. Φεράρι 180

4. Lotus-Ρενό 157

5. Force India-Μερτσέντες 59

6. ΜακΛάρεν-Μερτσέντες 49

7. Toro Rosso-Φεράρι 24

8. Ζάουμπερ-Φεράρι 7

Πηγή: skai.gr