Οργή ΕΟΚ για παρομοίωση Αντετοκούμπο με «χιμπατζή» από Μιχαλολιάκο

Την έμμεση πλην οργισμένη απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) προκάλεσαν τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, για τον έλληνα διεθνή Γιάννη Αντετοκούμπο, τον οποίο και παρομοίασε με «χιμπατζή».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΚ κάνει λόγο για «απαράδεκτες - ρατσιστικές δηλώσεις», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «ο Γιάννης είναι Ελληνας όχι μόνο τυπικά, με την αναγνώριση του από την πολιτεία του δικαιώματος να αποκτήσει Ελληνική Υπηκοότητα, αλλά και ουσιαστικά.

»Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε, διότι o Γιάννης διατηρούσε και διατηρεί ζωντανή τη συνείδηση του ότι είναι και ουσιαστικά Έλληνας Πολίτης, λαμβάνοντας τα αγαθά της Ελληνικής Παιδείας και της Ελληνικής Ιστορίας με την φοίτηση του σε όλες τις βαθμίδες της Ελληνικής Εκπαίδευσης», καταλήγει η ΕΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποσαφηνίσει ότι η ιθαγένεια του νεαρού αθλητή είναι απολύτως νόμιμη βάσει των διατάξεων περί ανιθαγένειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, μοναδική παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου ο παίκτης να μπορέσει να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA.

Στις 27 Ιουνίου, ο 18χρονος αθλητής επελέγη με την 15 επιλογή στο ετήσιο ντραφτ του NBA από τους Milwaukee Bucks. Ο Αντετοκούμπο ήταν παρών στην τελετή του ντραφτ, στη Νέα Υόρκη, και γιόρτασε την επιλογή του ανεμίζοντας μία ελληνική σημαία.

Την Τρίτη, ο νεαρός παίκτης και οι γονείς του έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Αντώνη Σαμαρά.

«Θέλω να σ’ ευχαριστήσω που τιμάς τα εθνικά μας χρώματα. Θέλω να σ’ ευχαριστήσω και να σου πω ότι είναι μεγάλη συγκίνηση, όλος ο Ελληνικός λαός έχει δει το πόσο αγωνίστηκες από μικρό παιδί, για να βοηθήσεις τα αδέλφια σου και έχεις γίνει παράδειγμα για πολλούς. Και θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα: Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι: Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνάντησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ