«Χρυσή» η εθνική ομάδα νεανίδων πόλο

Στην Αθήνα επέστρεψαν το μεσημέρι οι αποστολές των εθνικών ομάδων υδατοσφαίρισης εφήβων και νεανίδων, οι οποίες συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση, με τα χρυσά μετάλλια κρεμασμένα στο στήθος τους, έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής από τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και από στελέχη της ομοσπονδίας. Μάλιστα, οι πρωταθλήτριες κόσμου αναχώρησαν κατευθείαν από το "Ελ. Βενιζέλος" με προορισμό το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος ζήτησε να τις συναντήσει για να τις συγχαρεί, αλλά και για να συζητήσει μαζί τους το θέμα των κινήτρων (εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και την αναδρομική ισχύ του νόμου που πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση σε λίγο καιρό.

Ο Γιώργος Μορφέσης, που μετά τον παγκόσμιο τίτλο σε επίπεδο γυναικών (πέρυσι στη Σανγκάη), πανηγύρισε ανάλογη επιτυχία και σε επίπεδο νεανίδων, έδειξε στις δηλώσεις του ότι το μαυλό του βρίκεται ήδη στο μέλλον. «Είναι μία πολύ καλή ομάδα με χημεία και καλό "διάβασμα" των αντιπάλων. Όλα αυτά αποτελούν ένα σωστό σύνολο. Όπως είδαμε και πέρσι, με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό, πρόκειται για μία πολύ καλή "φουρνιά" από παίκτριες και ακολουθούν κι άλλες το ίδιο ταλαντούχες γενιές. Τα τελευταία χρόνια δεν είμαι πολύ αισιόδοξος σχετικά με τον ελληνικό υγρό στίβο. Από εκεί και πέρα, όμως, τα ξεχνάμε όλα, κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε αρχικά ο ομοσπονδιακός προπονητής και στη συνέχεια τόνισε: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν ισχύει το ίδιο σύστημα ως τότε (σ.σ. 2016), θα συζητάμε για μία άδικη κατάσταση όπου περιμένεις τέσσερα χρόνια για να παίξεις ένα παιχνίδι. Νομίζω, πλέον, είναι πιο δύσκολο να πάμε στη Βραζιλία από το να κερδίσουμε ένα μετάλλιο».

Η Χρυσή Διαμαντοπούλου, που αναδείχθηκε καλύτερη τερματοφύλακας του τουρνουά, τόνισε
: «Μπαίναμε πολύ δυνατά στα παιχνίδια, ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένες κι έτσι ερχόταν το εύκολο σκορ. Η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να πετύχει πάρα πολλά στο μέλλον και, ειδικά τα επόμενα χρόνια, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ελπίζουμε να πετύχουμε πάρα πολλά».

Μέλος της καλύτερης επτάδας της διοργάνωσης ήταν και η "βενιαμίν" της ομάδας, η 15χρονη Ελευθερία Πλευρίτου.
«Είμαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μας, όπως όλα τα κορίτσια, γιατί αποτελούμε την καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε προπονηθεί όλες μαζί, επειδή μερικές από τις συναθλήτριές μας έλειπαν σε άλλες διοργανώσεις, αγώνα με τον αγώνα καταφέρναμε και βρίσκαμε ρυθμό. Η ομάδα μπορεί να πάρει κι άλλα μετάλλια και να φτάσει πολύ ψηλά», επισήμανε η πρώτη σκόρερ της εθνικής στη Περθ.

Από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες του τελικού απέναντι στην Ουγγαρία, η Στεφανία Χαραλαμπίδη δήλωσε
: «Είμαστε τόσα χρόνια μαζί σαν ομάδα που αισθανόμαστε πλέον σαν οικογένεια και καταλαβαίνουμε η μία την άλλη. Θεωρώ ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε τόσο μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Χρειαζόμαστε κι άλλες προπονήσεις, ώστε να γίνουμε καλύτερες με τον καιρό και, όταν έρθουν οι Αγώνες του Ρίο, να είμαστε απόλυτα έτοιμες. Μακάρι να είμαστε και τότε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο».

Σχετικά ικανοποιημένη επέστρεψε από το Περθ και η εθνική εφήβων. Η πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης είναι θετική, όμως φάνηκε ότι η ελληνική ομάδα μπορούσε να διεκδικήσει μετάλλιο, αν δεν έχανε στις λεπτομέρειες τον προημιτελικό με τη Σερβία. «Θεωρώ ότι η 5η θέση είναι επιτυχία. Από εκεί και πέρα, παίξαμε έναν αγώνα με τη Ρουμανία, στον οποία ήμασταν πολύ καλοί. Ήταν πρεμιέρα και, όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχει άγχος. Έπειτα, οι υπόλοιποι αντίπαλοι ήταν υποδεέστεροι και επικεντρωθήκαμε στον αγώνα με τη Σερβία. Ένα παιχνίδι που είχαμε ελέγξει καλά και τα παιδιά είχαν μετουσιώσει μέσα στην πισίνα όλα όσα είχαμε πει. Σε όλη τη διάρκεια ήμασταν καλύτεροι, αλλά στα τελευταία δύο λεπτά χάθηκε το παιχνίδι από μικρές λεπτομέρειες. Αν μπαίναμε στα μετάλλια θα μπορούσαμε να έχουμε διεκδικήσει ένα από αυτά. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα παιδιά, γιατί μπόρεσαν και διαχειρίστηκαν μεγάλες κρίσεις στη διοργάνωση. Μετά από την ήττα από τη Σερβία κατάφεραν και κέρδισαν την Αυστραλία. Πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες και πιστεύω ότι μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα στο μέλλον».

Ο αρχηγός της ομάδας, Μανώλης Σολανάκη
ς, είπε: «Η πέμπτη θέση στον κόσμο δεν είναι καθόλου υποτιμητική. Βέβαια, εμείς οι 13 παίκτες και οι δύο προπονητές μας είχαμε θέσει τον πήχη λίγο ψηλότερα, γιατί πιστεύαμε ότι είχαμε τις δυνατότητες για ένα μετάλλιο. Το παιχνίδι με τη Σερβία κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Παρ΄όλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Καταφέραμε να κερδίσουμε την Αυστραλία στην έδρα της, σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, στην παράταση. Προσπαθήσαμε για ό,τι καλύτερο και τα καταφέραμε. Κύριος στόχος που έχουμε θέσει εμείς οι μικρότεροι είναι να πάμε στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας με την ομάδα των Ανδρών και να καταφέρουμε να ανεβάσουμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται».

Από πλευράς ΚΟΕ, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κατσαρός δήλωσε: «Συνεχίζεται η μεγάλη παράδοση που έχουμε στην υδατοσφαίριση με τις νέες ομάδες, που είναι το μέλλον των μεγάλων Εθνικών ομάδων. Το ελληνικό πόλο συνεχίζει τη μεγάλη ανάπτυξη και δίνει τα μεγάλα ραντεβού κάθε τετραετία στις μεγάλες διοργανώσεις. Πρέπει να φανεί ότι αυτά τα παιδιά που έδωσαν την ψυχή τους για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, είναι πολύ μεγάλοι αθλητές κι έτσι να δώσει και ο ίδιος ο υφυπουργός την έγκρισή του στο νομοσχέδιο περί κινήτρων στον αθλητισμό».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Σαρακατσάνης, είπε: «Έχουμε μάθει στα δύσκολα. Ποτέ δεν τα είχαμε όλα, επομένως δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Το μόνο που μας στεναχωρεί αυτή τη στιγμή είναι το θέμα των κολυμβητηρίων. Ελπίζουμε ο κ. Ιωαννίδης να συμπεριλάβει τα παιδιά στα κίνητρα».




Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στις αθλήτριες της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης νεανίδων, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Περθ, και στους αθλητές της Εθνικής υδατοσφαίρισης εφήβων για την πέμπτη θέση στην ίδια διοργάνωση, κατά την συνάντηση που είχε μαζί τους, σήμερα, στο γραφείο του. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το νομοσχέδιο που αφορά τα κίνητρα των αθλητών και αθλητριών.

«Το άθλημα της υδατοσφαίρισης είναι το πιο δύσκολο. Χαίρομαι που οι νεάνιδες πέτυχαν να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο και οι έφηβοι να καταλάβουν την πέμπτη θέση. Είναι σπουδαίες τέτοιες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες περνάει η χώρα μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ.Ιωαννίδης, ενώ πρόσθεσε, πως «οι επιτυχίες τους αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός κρατάει ψηλά τη σημαία μας, διότι για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα οι διακρίσεις τους είναι τεράστιες».

Αναφερόμενος στο θέμα των κινήτρων, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε: «Τα κορίτσια της Εθνικής νεανίδων ζήτησαν να με δουν για να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο εδώ και τρεις μήνες και την Πέμπτη θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με αυτό θα μπορεί να υπάρξει ανταπόδοση σε όλα αυτά τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα να σπουδάσουν στην πατρίδα τους».

Σχετικά με το θέμα των κολυμβητηρίων, ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε: «Αύριο θα έχουμε σχετική συζήτηση για τον Αγιο Κοσμά. Συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια Αττικής –υπήρξε και σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με 71 ψήφους υπέρ– και υπογράψαμε Κοινή Υπουργική Απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης και εγώ. Με αυτήν δίδεται η δυνατότητα τα τρία κολυμβητήρια και το καταδυτήριο του Αγ. Κοσμά να είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο. Ο δήμαρχος Γλυφάδας θα κρατήσει επίσης ανοιχτό το Δημοτικό Κολυμβητήριο και εμείς το Παπαστράτειο. Έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε για την προετοιμασία των Εθνικών ομάδων, αλλά και των σωματείων. Το ίδιο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη με τα τρία κολυμβητήρια και θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε και την περιφέρεια, ώστε όλα τα εθνικά στάδια να μπορέσουν, κατά το δυνατό, να είναι ανοιχτά».

Εκ μέρους των "χρυσών" νεανίδων, μίλησε η Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας: «Ακούσαμε με χαρά τον υφυπουργό να επαναφέρει το θέμα των κινήτρων. Εμείς δε ζητάμε ούτε διορισμό στο Δημόσιο ούτε χρήματα, αλλά την ευκαιρία να σπουδάσουμε. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσουμε σχολείο και προπονήσεις. Πιστεύουμε ότι με το μετάλλιο δικαιώθηκαν οι κόποι μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να έχουμε ανάλογη επιτυχία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Παράλληλα, ο αρχηγός της Εθνικής εφήβων, Μανώλης Σολανάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Ιωαννίδη, τονίζοντας ότι έχει κάνει ήδη αρκετές προσπάθειες για να επαναφέρει τα κίνητρα, πρόσθεσε: «Βέβαια, εμάς, πρωτίστως, μας ενδιαφέρει ν΄ ανεβάζουμε ψηλά την Ελλάδα. Τα κίνητρα είναι απλώς μία λεπτομέρεια που μας βοηθάει. Συγχαρητήρια στα κορίτσια που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου. Όλοι έχουμε στόχο να φθάσουμε το ίδιο ψηλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζουμε να το πετύχουμε με σκληρή δουλειά».

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Κατσαρός, τόνισε, ότι «ο κ.Ιωαννίδης είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια που κάνει η Κολυμβητική Ομοσπονδία. Είναι γνώστης του αθλητισμού και έχει την ιστορία του. Τον ευχαριστούμε που μας καλοδέχτηκε, μας άκουσε και μας συνεχάρη για τις επιτυχίες μας», ενώ ο ταμίας της ΚΟΕ, Ηλίας Ξιάρχος, ευχαρίστησε, με την σειρά του, τον υφυπουργό, «για τη συμπαράστασή του και για την απόφαση να μείνουν ανοιτά τα κολυμβητήρια του Αγ. Κοσμά και άλλα. Έτσι, πρόσθεσε, «θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ένα "σπίτι" για την καλύτερη προετοιμασία των Εθνικών ομάδων. Και βέβαια πρέπει να τον ευχαριστήσουμε και για το νομοσχέδιο με το οποίο επανέρχονται τα κίνητρα για τους αθλητές».
Πηγή: skai.gr