"Με επιμονή για την επιτυχία του Παναθηναϊκού"



Την αποφασιστικότητα του να οδηγήσει την "Παναθηναϊκή Συμμαχία" στην επιτυχία διατράνωσε ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος αναγνώρισε ότι το εγχείρημα δεν έχει την αποδοχή που περίμενε.

Μετά από μία δίωρη συνεδρίαση η "Παναθηναϊκή Συμμαχία" ολοκλήρωσε την πρώτη Γενική Συνέλευση της ιστορίας της. Το σωματείο και ο Γιάννης Αλαφούζος βγήκαν ενισχυμένοι από τη διαδικασία, αφού δεν προέκυψε ευθεία αμφισβήτηση, παρά μόνο καταμερισμός ευθυνών για λανθασμένες επιλογές σε επιμέρους ζητήματα. Μάλιστα, με εξαίρεση τη στήριξη στον Ζεσουάλδο Φερέιρα, δεν υπήρξε άλλο σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου και των μελών.

Για άλλη μία φορά, ο Γιάννης Αλαφούζος έδειξε ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που καλείται να ξεπεράσει η Συμμαχία και η ΠΑΕ, όμως διατράνωσε την αποφασιστικότητα του να τις ξεπεράσει όλες και να οδηγήσει το Τριφύλλι σε μία νέα περίοδο επιτυχιών.

Επίσης, η ΓΣ έβγαλε μία... είδηση, αφού ο Αλαφούζος αποκάλυψε ότι έχει προχωρήσει σε επαφές που αν ευοδωθούν, θα λύσουν οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της ΠΑΕ.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος τόνισε πως στόχος της νυν διοίκησης του σωματείου είναι να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της μέχρι θητείας της και να παραιτηθεί, προκειμένου μέσω από τις αρχαιρεσίες να αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια η... σκυτάλη πήγε στον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Συμμαχίας, Αριστείδη Καμάρα ο οποίος μετά από ένα μικρό πρόλογο τόνισε πως θα πρέπει να οριστεί ένας πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ένας γενικός γραμματέας και τρία μέλη που θα είναι ως εφορευτική επιτροπή. Η πρώτη θέση πήγε στην Σία Κοσιώνη και η δεύτερη στην Αθηνά Μπαλωμένου...

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΠΑΕ άρχισε να διαβάζει τα πεπραγμένα του σωματείου, όπως ανακοινώθηκαν το Σάββατο (κλικ εδώ), ο κ.Παναγιωτίδης προχώρησε οικονομικό απολογισμό της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» (κλικ εδώ), ενώ ο κ.Τουμάζος ως εκπρόσωπος της «Deloitte» εξήγησε πως ακριβώς η εταιρία του βοήθησε την προσπάθεια που έγινε, για την επόμενη ημέρα του «τριφυλλιού».

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των μελών, οι οποίες ορίστηκε οτι θα έπρεπε να γίνουν εντός δύο λεπτών.

Ποια η προοπτική και ποια τα αισιόδοξα μηνύματα που θα περάσουμε στα μέλη, όταν η ομάδα πηγαίνει άσχημα, όταν έχουμε κόντρες για τον προπονητή και μήπως η ενασχόληση με την ΠΑΕ κρύβει άλλους σκοπούς;

Αλαφούζος: Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκε σαν μία ομάδα που έπρεπε να έχει δύναμη, χρήματα και αυτονομία και έτσι, όταν μαζεύτηκαν άνθρωποι και συγκέντρωσαν χρήματα, δημιούργησαν μία ακριβή ομάδα. Όταν κατέρρευσε το ιδιοκτησιακό σύστημα, τα έσοδα ήταν λιγότερα από τα έξοδα, με χρέος 28 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το άνοιγμα που παραλάβαμε. Η φετινή χρονιά είναι ισοσκελισμένη. Η ΑΜΚ μαζί με τα έσοδα μας που είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ, είναι όσα τα φετινά μας έξοδα. Να συμπληρώσω ότι στο ΟΑΚΑ, ακόμα και στο ματς με τη Μάλαγα, που είχαμε 35.000 οπαδούς, βγάλαμε μόνο 15.000 ευρώ. Στο ΟΑΚΑ, τα περισσότερα ματς είναι ζημιογόνα. Είναι ένας λόγος που θέλουμε να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι το δικό μας να αυξήσουμε τα έσοδα με συνδρομές, εισφορές και εισιτήρια. Τον Ιανουάριο θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα. Εγώ προσωπικά, πρέπει να είμαι αισιόδοξος. Εάν δεν είμαι, εάν δεν είμαστε, δεν θα πετύχουμε. Αν αποτύχουμε τα 30 εκατομμύρια ευρώ δεν ξέρω που θα τα βρούμε. Υπάρχουν πολλοί επιφανείς Παναθηναϊκοί, αλλά λόγω των συνθηκών και της εποχής, δεν βοήθησαν. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά μας στη Λεωφόρο, η οποία έχει πολλές δυσκολίες. Ο νόμος Μπιρμπίλη δεν επιτρέπει να κάνουμε παρέμβαση στον φέροντα σκελετό του γηπέδου και έχει αποσυνδέσει την κατασκευη του γηπέδου ποδοσφαίρου με την κατεδάφιση του γηπέδου. Είμαστε σε καλό δρόμο για να χτίσουμε το γήπεδο στο Βοτανικό, ίσως στο επόμενο εξάμηνο έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία μας. Έχουμε κάποιες σκέψεις σε εξέλιξη για το οικονομικό, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί ίσως δημιουργήσει προβλήματα. Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε σαν οργανισμός.

Προ ημερών είχατε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Αλαφούζος: Δεν ισχύει αυτό.

Ο Βοτανικός δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Έχω ασχοληθεί και προτείνω ξανά την περιοχή στο Γουδί. Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για εκεί. Υπάρχει στην ατζέντα σας;
Αλαφούζος: Να το συζητήσουμε αργότερα.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Τι καλύπτουν τα 78,000 ευρώ ως έξοδα σύστασης; Τι συμβάσεις υπάρχουν κ.α. Γιατί θέλω να αντιληφθώ το κόστος, γιατί από τη δική μου εμπειρία,τα θεωρώ υπερβολικά.
Παναγιωτίδης: Είναι ένα εγχείρημα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Επομένως, οι συμβάσεις που έγιναν με ορίζοντα 5μηνο για να ανταπροκριθούν στον φόρτο εργασίας. Πλέον η Συμμαχία θα μείνει με 1 άτομο μόνιμο προσωπικό και με έδρα στα γραφεία της ΠΑΕ. Άρα το κόστος θα μειωθεί δραματικά.

Αλαφούζος: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έπαιξαν διαφημίσεις μας, δεν έχουν εισπράξει χρήματα. Καλύψαμε μόνο τους φόρους και το αγγελειόσημο. Τίποτα άλλο. Εκτός από συγκεκριμένες εταιρίες όπως η Deloitte, δεν ήταν δυνατόν να έχουμε ένα ιδιωτικό λογιστήριο. Θέλαμε μία μεγάλη εταιρία, κύρους. Όμως η ποιότητα έχει το κόστος της. Η Ticket Our είναι μία ελληνική εταιρία που έχει δημιουργήσει προγράμματα διαχείρισης εισιτηρίων για αγγλικές ομάδες και όλα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια. Ουσιαστικά, πλέον δεν έχουμε προσωπικό. Αυτό είναι λυπηρό για τα παιδιά που δούλεψαν, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα κρατήσουμε. Πληρώνουμε στην ΠΑΕ 800 ευρώ το μήνα για νοίκι, τηλέφωνα.

Έχετε σκεφτεί ότι η μη συμμετοχή σε ένα προβληματικό πρωτάθλημα θα μας απέφερε περισσότερα έσοδα.
Αλαφούζος: Κάνουμε τους υπολογισμούς μαςμε βάση τις χειρότερες παραδοχές, όπως για παράδειγμα την περσινή σεζόν που η ομάδα δεν βγήκε Ευρώπη και είχε έσοδα μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ.

Τι σκέφτεστε για να καλύψετε το άνοιγμα των 28 εκατομμυρίων ευρώ;
Αλαφούζος: Εγώ περίμενα ότι θα μαζεύαμε 10-15 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε κάνει έρευνες και περιμέναμε πολλα μέλη. Ως ΠΑΕ πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Ένας τρόπος είναι να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Πηγαίνοντας στη Λεωφόρο, θα αποκτήσουμε έσοδα που δεν έχουμε. Είμαστε αισιόδοξοι. Θεωρω ότι έχουμε 60-70% πιθανότητες να πετύχουμε. Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

Δεν αμφισβητώ την ακεραιότητα κανενός. Λυπάμαι που βλέπω στον Παναθηναϊκό που ακολουθώ ανελλιπώς, οτι τα οικονομικά κινούνται σε μία λογική μνημονίου. Όπως λένε τα κανάλια του κ. Αλαφούζου, λένε ότι είναι δύσκολα, άλλα εάν δεν είχαμε το μνημόνιο, δεν θα είχαμε να φάμε. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως η έρευνα που κάνατε, έπεσε έξω; Η δική μου γνώμη είναι πως αν δεν δώσεις, δεν θα πάρεις. Εννοώ πως όταν ήρθαν οι πολυμετοχικοί και έβαλαν λεφτά και κατηγορήθηκαν ότι εξαφανίστηκαν. Αυτοί όταν ήρθαν, έδωσαν. Έφεραν παίκτες, πολέμησαν το παρασκήνιο και είχαν 32.000 διαρκείας και ενώ μία χρονιά μόνο η δυναμική μας ήταν τέτοια, που το 2008, κατέβηκαν στο δρόμο 30.000 οπαδοί στο δρόμο.
Αλαφούζος: Όταν σκεφτήκαμε να μπούμε στην ΠΑΕ, δεν είχαμε 30.000 διαρκείας, είχαμε 28 εκατομμύρια ευρώ χρέος, δεν υπήρχε διοίκηση και δεν υπήρχε άδεια για την Ευρώπη. Εμείς φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές για να πάρουμε την άδεια. Εγώ δεν κατηγόρησαν κανέναν που έβαλε χρήματα, αντίθετα τον ευγνωμονώ. Από εκεί και πέρα, φέρτε μου εσείς ένα άλλο σχέδιο, έναν επιχειρηματία να βάλει λεφτά και εγώ θα φύγω. Πολλές έρευνες πέφτουν έξω. Ίσως δεν κάναμε καλή διαφήμιση, ίσως δεν εμπνεύσαμε εμπιστοσύνη εμείς. Αλλά όλοι πρέπει να νιώθουμε λίγη ευγνωμοσύνη για όσους είμαστε εδώ και δεν αφήσαμε την ομάδα να καταστραφεί.

Πρέπει να απευθυνθείτε στο θυμικό των οπαδών...
Αλαφούζος: Συμφωνώ, πρέπει να απευθυνθούμε στο συναίσθημα. Ο Παναθηναϊκός έχει προβλήματα και τρέχαμε να πάρουμε άδεια, να κλείσουμε παίκτες, να τους πληρώσουμε. Αν είχαμε καλύτερους παίκτες και καλύτερο προπονητή, θα ήμασταν καλύτεροι. Αυτή τη στιγμή, πολεμάμε με τα μέσα που έχουμε.

Δεν επιτρέπετε ο Παναθηναϊκός να έχει 3000 ενεργά μέλη, 8 ή 10. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε περισσότερο κόσμο.
Αλαφούζος: Εάν η ομάδα πήγαινε καλά, θα μας βοηθήσουμε περισσότερο. υπομονή, επιμονή και μάχη.

Λέτε ότι θέλετε να γυρίσουμε στη Λεωφόρο. Αυτό είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους αρμοδίους. Αλλά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πχ, πουλάμε περισσότερα εισιτήρια.
Αλαφούζος: Το ΟΑΚΑ είναι ακριβό γήπεδο, λόγω του ενοικίου, λόγω ασφαλείας κτλ. Το ΟΑΚΑ δεν αφήνουν κέρδη τα εισιτήρια. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο γυρίσουμε στην Λεωφόρο.

Στην συνέχεια η Γενική Συνέλευση προχώρησε στην απαλλαγή του Δ.Σ και στην έγκριση των πεπραγμένων και του οικονομικού απολογισμού, ενώ ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε οτι οι εκλογές θα γίνει στις 18/11, με τον Δημήτρη Βερβεσό να εξηγεί οτι η διαδικασία θα αρχίσει από τις 10:00 έως τις 19:00 στην Αθήνα και έως τις 15:00 στο εξωτερικό. Υποβολή υποψηφιότητας γίνεται μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθε έχουν μόνο τα μέλη των 175 ευρώ και πάνω. Οι εκλογές στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά σε 34 πόλεις στην επαρχία, σε συνεργασία με τους συνδέσμους του «Ενιαίου Φορέα» και της ΠΑΛΕΦΙΠ.

Υπήρχε μία φημολογία ότι θα δίνατε τη δυνατότητα σε έναν αριθμό μελών του Ενιαίου Φορέα, ότι θα ψηφίσουν. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για να τους δώσετε τη δυνατότητα να εκφραστούν.
Καμάρας: Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα μιας καθολικής συμμετοχής. Κανείς δεν θέλει να στερήσει από κανένα Παναθηναϊκό την ευκαιρία να ορίσει τους εκπροσώπους της Συμμαχίας. Υπάρχει όμως ένα καταστικό και δεν μπορούμε να το παραβιάσουμε. Δεν γίνεται νομικά. Είχε συζητηθεί το θέμα. Απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί. Είναι επιθυμία όλων μας αυτό να γίνει το συντομότερο».

Θα έχουμε στη σελίδα της Συμμαχίας σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων;
Καμάρας: Αυτός είναι ο στόχος μας.

O Αριστείδης Καμάρας από την πλευρά του πρότεινε για την Κεντρική Επιτροπή, την Αθηνά Μπαλομένου, ως τακτικά τον Σταύρο Σιέμπο και τον Λεωνίδα Μπουτσικάρη και ως αναπληρωματικά μέλη τους Σπύρο Τεντζεράκη και Ανδρόνικο Παπαδόπουλο, χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις. Το αντίθετο μάλιστα, έγιναν ομόφωνα δεκτές...

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανέβει η συμμετοχή των οπαδών;
Αλαφούζος: Στο ΟΑΚΑ συνέχεια αναζητούμε ιδέες για να προσελκύσουμε κόσμο. Για τη Λεωφόρο έχει γίνει μία μελέτη για το πως θα τοποθετηθούν τα διαρκείας. Θα υπάρχει μία αντιστοιχία. Δεν μπορώ να κρίνω το Βοτανικό σαν μέρος. Θα ήμουν ευτυχής αν πηγαίναμε σε ένα καλύτερο μέρος ή μέναμε στη Λεωφόρο. Αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την προοπτική να χάσουμε την ευκαιρία. Θα ανοίξει άλλο μέτωπο και μετά από πέντε χρόνια, δεν θα έχουμε γήπεδο. Είναι ντροπή να μην έχουμε γήπεδο.

Παρακολουθούμε ξενά γήπεδα και βλέπουμε το κλίμα που επικρατεί. Με την προοπτική του νέου γηπέδου, θα απευθυνθείτε σε ένα γκρουπ ανθρώπων που έχουν χρήματα και τώρα δεν έρχονται. Πρέπει στο νέο γήπεδο να πάρετε μέτρα που θα εξασφαλίσετε την επάνοδο τους στο γήπεδο.
Αλαφούζος: Η δική μας πολιτική είναι ότι πρέπει να είμαστε κοντά στον σκληρό πυρήνα των οπαδών μας. Είναι η καρδιά του συλλόγου. Η διοίκηση πρέπει να έχουμε συνεχή επαφή, ώστε ο ένας να εκπαιδεύσει τον άλλο. Δεν είναι δυνατόν να απαρνηθούμε το πιο ζωτικό μας κομμάτι. Θα ήταν αυτοκτονία.

Μπορούμε να κάνουμε υπομονή για πέντε χρόνια ακόμα, αρκεί να δοθεί μία ευκαιρία να παίξουμε στην έδρα μας.
Αλαφούζος: Δεν γίνετε κουβέντα για γήπεδο 25.000 θέσεων. Είναι μία ιδέα για να μειωθεί το κόστος σε πρώτη φάση. Στη Διπλή Ανάπλαση έχει δημιουργηθεί μία δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στην Αθήνα το χειρίζεται μία τράπεζα. Ένα γήπεδο θα δημιουργήσει έσοδα. Χρειαζόμαστε ένα γήπεδο, σε καμία περίπτωση μικρότερο του Ολυμπιακού. Χρειαζόμαστε το γήπεδο, αλλά περισσότερο χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση των οπαδών μας.

Θέλω να ζητήσω από τον Αλαφούζο να επανεξετάσει το θέμα του προπονητή. Παλαιότεροι ποδοσφαιριστές ξέρουν πως όταν ένας προπονητής χάσει την επαφή του με τα αποδυτήρια, έρχονται άλλα αποτελέσματα. Στο σχέδιο της Συμμαχίας, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να κερδίσουμε μία επιρροή στα κέντρα αποφάσεων. Εάν παραμείνουμε να πολεμάμε με σφεντόνες τα F16 είμαστε καταδικασμένοι. Τέλος, γιατί η πρώην διοίκηση μπλέχτηκε σε ένα δαιδαλώδες πρότζεκτ, όπως του Βοτανικού;
Αλαφούζος: Στο τρίτο ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι ο προπονητής έχει χάσει τα αποδυτήρια. Θα σας παρουσιάσω και ένα σχέδιο που αιτιολογεί πως αυτός ο προπονητής θα πετύχει. Εγώ δεν μπορώ να τον κρίνω. Σκεφτείτε όμως να αρχίσουμε εμείς στη διοίκηση να αμφισβητούμε τον προπονητή. Να μπούμε στη διαδικασία να βρούμε άλλον προπονητή. Αυτός ο προπονητής έχει επιτυχίες στον Παναθηναϊκό.

(Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Γ. Αλαφούζος επικράτησε ένταση στην αίθουσα, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να αποδοκιμάζουν τον Πορτογάλο τεχνικό).

Αλαφούζος: Εγώ ποτέ δεν έχω πει από όταν αρχίσαμε, ότι η φετινή ομάδα είναι έτοιμη. Είναι τραυματισμένη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο τρόποι να βελτιωθεί η ομάδα. Ο πρώτος τρόπος είναι να αγοραστούν παίκτες και για αυτό, χρειάζονται χρήματα. Και χρήματα δεν υπάρχουν. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση, θα είχαμε άλλα 20-30 εκατομμύρια ευρώ και θα αγοράζαμε παίκτες.
Μέλος: Δεν φταίει η έλλειψη χρημάτων που δεν κερδίσαμε τον Πανθρακικό...
Αλαφούζος: Εχει εκπονηθεί ένα σχέδιο και τον συνάντησα τον Μάρτιο, πριν μπω στην ΠΑΕ. Ο Φερέιρα ήθελε να φύγει λόγω της παράγκας. Μιλήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μία προσπάθεια. Μου είπε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι σαν μία πυραμίδα. Όσο ψηλότερα τους πάρεις, τόσο καλύτεροι θα είναι. Από χαμηλά, μπορεί να σου βγει ένας στους πέντε. Μου εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές ομάδες είναι να αγοράζουν ποδοσφαιριστές στα τελειώματα. Μου είπε ότι η Πορτογαλία είναι μία μικρή χώρα, έχει μικρότερους μισθούς και βγάζει ποδοσφαιριστές. Εγώ αυτόν τον προπονητή τον εμπιστεύομαι και θεωρώ ότι είναι ο κατάλληλος.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Αλαφούζος παρουσίασε σε ένα προτζέκτορα ένα σχέδιο που έχει γίνει με την βοήθεια μελών όλων των κατηγοριών. Βάσει αυτού οι στρατηγικές προτεραιότητες των «πράσινων» για το 2013 είναι οικονομική αυτάρκεια, η ανάπτυξη των ακαδημιών, η αναζήτηση γηπέδου και η ανάπτυξη κοινής παναθηναϊκής γλώσσας.

Τι γίνεται με την Παιανία; Πληρώνουμε ενοίκιο; Φτιάχτηκε με τα λεφτά του Παναθηναϊκού και ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Και κάτι άλλο. Πιστεύετε ότι κάνει καλό να βγάζετε ανακοινώσεις για τους διαιτητές;
Αλαφούζος: Σκοπεύω να πάω στον κ. Βαρδινογιάννη και να τον ρωτήσω τι σκέψεις έχει για την Παιανία. Εάν δεν γίνει αυτό που θέλουμε, θα κάνουμε δικό μας αθλητικό κέντρο. Μπορεί να μας παραχωρήσει την Παιανία ή να μας δώσει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Στο θέμα της διαιτησίας υπάρχει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων σε εξέλιξη. Εμπλέκονται πολλοί διαιτητές και παράγοντες. Όταν ξέρουμε ότι κάποιοι από τους διαιτητές που μας σφυρίζουν εμπλέκονται σε σκάνδαλα τι να κάνουμε; Να τους δείρουμε; Δεν το κάνουμε, το κάνουν άλλοι. Δημοσιοποιούμε στοιχεία για να πιέσουμε τη δικαιοσύνη να αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη δύναμη και εάν πολεμάμε με φανατισμό το καθεστώς θα έχει πρόβλημα. Υπάρχει ένα καθεστώς στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ έχει προβλήματα. Έχει πολλά θεσμικά ελαττώματα. Τα αποκαλύπτουμε. Θέλουμε όλες οι ομάδες να είναι ίσες και όχι να χτίσουμε δική μας παράγκα. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα, γιατί θα τιμωρηθούμε. Λέμε λιγότερα απ΄όσα κάνουμε.

Πρέπει να κινηθούμε μέσω UEFA για τη διαιτησία
Αλαφούζος: Δυστυχώς, η ΟΥΕΦΑ μας παραπέμπει πάντοτε στην ΕΠΟ. Κάνουμε κινήσεις με κάποιους επιθεωρητές της. Αλλά δυστυχώς δεν μας δέχεται η ΟΥΕΦΑ, δεν μιλάει με ομάδες, μόνο με ομοσπονδίες. Το δοκίμασε και η προηγούμενη διοίκηση.

Πώς προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί το γήπεδο;Πριν δύο χρόνια μας διαβεβαίωναν ότι πρώτα θα χτιστεί γήπεδο στο Βοτανικό και μετά θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος. Πώς είναι δυνατόν τώρα να έχει αλλάξει αυτό;
Ο προηγούμενος νόμος ήταν σαφής. Έλεγε ότι για να παραχωρηθεί και να γκρεμιστεί η Λεωφόρος έπρεπε να είναι χτισμένος ο Βοτανικός. Την περίοδο που εμείς τσακωνόμασταν, έγινε ο νόμος Μπιρμπίλη που ευνοεί τον Βωβό. Εκεί αποσυνδέθηκε η Λεωφόρος από το έργο.Έχω έρθει σε επαφή με τον πολιτικό κόσμο και όλοι δέχονται ότι το αίτημα να παίζουμε στη Λεωφόρο μέχρι να γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό, είναι δίκαιο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί το έργο. Ο Δήμος έχει εκλογές το 2014 και θα ήταν ένα πολύ καλό δώρο στους ψηφοφόρους του Δημάρχου να έχει προχωρήσει το γήπεδο. Για τη χρηματοδότηση υπάρχουν πολλές συνθήκες που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση και ένα πρόγραμμα που είναι στοχευμένο για αναπλάσης πόλεων.

Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες απέναντι στη Σούπερ Λίγκα; Επίσης έχει γίνει μια αγωνιστική κοιλιά και πρέπει να αντιμετωπιστεί...
Αλαφούζος: Για τη Σούπερ Λίγκα έχουμε αρχίσει μια μεγάλη προσπάθεια αμφισβήτησης και προσέγγισης άλλων ομάδων για να κάνουμε μια άλλη συμμαχία. Μιλήσαμε με τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, την Ξάνθη για το θέμα της Nova.
Παναγόπουλος: Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δεν είχε μονό μπλοκ. Έγινε προσέγγιση των ομάδων για την απόφαση που είχε ετοιμάσει ο Ολυμπιακός. Είναι μια πρώτη προσέγγιση ότι ο Παναθηναϊκός θα δίνει μάχες. Είδα πολλές ομάδες που είναι της ολυμπιακής παρέας να τα βάζουν με τον Ολυμπιακό που εμφανίστηκε να έχει έναν υστερικό τρόπο. Δεν σπάει με άλλο τρόπο παρά μόνο με συζήτηση και διαδικασίες.
Αλαφούζος: Το ότι προβάλουμε την Ευρώπη είναι μια δικαιολογία για τις αποτυχίες πολλών ετών. Πρώτος στόχος πρέπει να είναι το πρωτάθλημα.

Το να στηρίζουμε τον Φερέιρα πιο πολύ κακό κάνει στον Παναθηναϊκό και στον ίδιο. Το στηρίζω σημαίνει να του δώσουμε κάποιους ανθρωπους να τον βοηθήσουν. Ίσως επικοινωνιακά να μην χρεώνουμε στον Φερέιρα πράγματα όπως π.χ. τη φυγή Κατσουράνη. Να στηριχθεί για να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Αλαφούζος: Δεν διαφωνούμε...

Σκέφτεστε να παρέχετε περισσότερα προνόμια στα e-members;
Αλαφούζος: Εκ των υστέρων το όριο των 175 ευρώ αποδείχθηκε λάθος.Από την επόμενη χρονιά θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές προς τα κάτω.

Υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο εάν τα μέλη παραμείνουν έτσι;
Αλαφούζος: Όπως πάμε θα είμαι ευτυχής να παραμείνουν τα ίδια αν και προσπαθούμε για περισσότερα. Κάνουμε κάτι για να αναπνεύσουμε μελλοντικά, όπως είπαμε πριν.

Υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο εάν τα μέλη παραμείνουν έτσι;
Αλαφούζος: Και του χρόνου θα προσπαθήσουμε για πρωτάθλημα. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό. Ρεαλιστικά θα χρειαστεί χρόνος ή χρήματα για να δημιουργηθεί μια νέα δυνατή ομάδα.

Εχει εκφράσει κανείς από τους υπάρχοντες παίκτες την επιθυμία να γίνει μέλος της «Συμμαχίας;
Αλαφούζος: Ο Μπουμσόνγκ, ο Νίνης. Οι ποδοσφαιριστές μας προσφέρουν με το ποδόσφαιρό τους καθημερινά. Άλλος ο ρόλος ο δικός τους, άλλος ο δικός μας. Αν θέλουν εντάξει, αλλά αν δεν θέλουν, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Καμάρας: Είναι δυσανάλογη η παρουσία των οπαδών του Παναθηναϊκού στη Συμμαχία. Είναι γνωστό ποιες είοναι οι περιστάσεις που επηρέασαν τη συμμετοχή τους και είναι γνωστό ότι δεν επέτρεψαν τη πλήρη αξιοποίηση των στελεχών της Συμμαχίας. Η Συμμαχία πρέπει να μπορέσει να φέρει στην αγκαλιά της όλο τον Παναθηναϊκό κόσμο. Είναι απαράδεκτο να είναι τόσο μικρή η συμμετοχή. Πρέπει να πάμμε πόρτα-πόρτα, πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι ένα έργο που αναμένει ανενεργό.
Βερβεσός: Είναι εύκολο να γίνεται κριτική. Σε πολλά έχετε δίκιο. Αλλά πρέπει να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να κάνει η Αμερική για μας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Αμερική. Πρέπει να γράψουμε τους φίλους μας. Να δώσουμε τη μάχη μας. Αν δώσω να διαβάσετε τα ονόματα των μελών που έχουν γραφτεί και δείτε τι ονόματα υπάρχουν και τι χρήματα έβαλαν, θα καταλάβετε.

Παρέμβαση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου: Είπε κάποιος φίλος ότι ασχολείται από το 70. Εγώ ασχολούμαι από το 53. Θέλω να κάνω τρεις επισημάνσεις. Το τρίπτυχο του Παναθηναϊκού είναι ευρωστία και αυτονομία, γήπεδο ιδιόκτητο και παρουσία στα θεσμικά όργανα. Εγώ στεναχωρήθηκα όταν στη μη νόμιμη ψηφοφορία της Λίγκας, ήμασταν μόνοι. Έχουμε τους τρόπους και είμαι βέβαιο ότι θα το κάνει η Συμμαχία. Θα κάνω μία έκκληση. Να επικεντρωθούμε όλοι στις εκλογές και πρέπει να εκλεγούν οι καλύτεροι, γιατί η Παναθηναϊκή Συμμαχία όντας ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, η διοίκηση της θα ελέγξει την ΠΑΕ.
Πηγή: skai.gr