Μανία για τον Γιουσέιν Μπολτ

Το πρόσωπο του Γιουσέιν Μπολτ βρίσκεται σε κάθε γωνιά του Μπρίξτον. Σε αυτή τη φτωχική συνοικία του νότιου Λονδίνου βρίσκεται ο αυθεντικός πυρήνας των Τζαμαϊκανών της βρετανικής πρωτεύουσας. Στις υπαίθριες αγορές τις περιοχής ο πιο γρήγορος άνθρωπος του πλανήτη απεικονίζεται σε μπλουζάκια, αφίσες και πλακάτ, χαμογελώντας με άνεση στους περαστικούς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου έχουν δημιουργήσει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και στο Μπρίξτον. Το 1981 στην περιοχή είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Αλλά και πέρσι είχαν σημειωθεί επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες, ενώ πολλά αυτοκίνητα καίγονταν στους δρόμους. Σε τουριστικούς οδηγούς μία αναφορά στο Μπρίξτον συνοδεύεται συνήθως με προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο κλοπής.

Ο Μπολτ έγραψε ιστορία

Οι πρώτοι μετανάστες από τη Τζαμάικα έφτασαν στην Αγγλία με πλοίο το 1948. Σήμερα, το Μπρίξτον είναι μία μικρή Τζαμάικα. Παντού ξεπροβάλλουν φωτογραφίες του Μπομπ Μάρλεϊ, ωραίοι τύποι με ράστα, τζαμαϊκανές σημαίες, χρώματα και αρώματα. Και όλα αυτά υπό τους ήχους μουσικής reggae. Στη λεωφόρο Electric, μία ανάσα από το σταθμό του μετρό, γίνεται και η υπαίθρια αγορά, όπου μπορεί να βρει κανείς πάντα φρέσκα τρόφιμα. Αυτή είναι μία καθημερινή εικόνα του Μπρίξτον.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν προσθέσει τη δική τους πινελιά. Αναπόφευκτο, θα έλεγε κανείς, καθώς η Τζαμάικα εκπροσωπείται από κορυφαίους αθλητές. Οι Τζαμαϊκανοί του Μπρίξτον δεν κρύβουν την υπερηφάνειά τους. Ο Γιουσέιν Μπολτ «έκανε απλά ζέσταμα. Στον τελικό θα είναι πιο γρήγορος» είχε πει με σιγουριά ένας υπαίθριος πωλητής μετά την άνετη πρόκριση του Μπολτ στον τελικό των 200μ. Και απ’ ό,τι φάνηκε είχε δίκιο. Ο Μπολτ έγραψε ιστορία κατακτώντας για δεύτερη συνεχή φορά, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το χρυσό μετάλλιο στα αγωνίσματα των 100 και 200 μέτρων.

Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά

Οι Τζαμαϊκανοί του Μπρίξτον προτιμούν τη γειτονιά τους από το κέντρο του Λονδίνου, όπου έχει στηθεί ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το «Σπίτι της Τζαμάικα». Στις 6 Αυγούστου γιορτάστηκε εκεί η πεντηκοστή επέτειος ανεξαρτησίας της Τζαμάικα. Εκεί γίνονται καθημερινά και δημόσιες προβολές των ολυμπιακών αγωνισμάτων. Οι περισσότεροι Τζαμαϊκανοί παραμένουν όμως στο Μπρίξτον. «Παρέα με φίλους και μπύρα», όπως λένε, παρακολουθούν τους αγώνες από την τηλεόραση.

Στο δίλημμα Γιουσέιν Μπολτ ή Γιόχαν Μπλέικ (ο επίσης Τζαμαϊκανός και μεγάλος ανταγωνιστής του Μπολτ) οι περισσότεροι Τζαμαϊκανοί βγαίνουν εύκολα από αυτή τη ...δύσκολη θέση. Ούτως η άλλως θα είναι μία νίκη για τη Τζαμάικα, λένε. Και επιβεβαιώθηκαν στον τελικό των 200 μέτρων. Στις τρεις πρώτες θέσεις τερμάτισαν τρεις σπρίντερ από τη Τζαμάικα.

Αν και αισθάνονται τόσο κοντά στα είδωλά τους, οι Τζαμαϊκανοί θαυμαστές τους ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους συναντήσουν. Θεωρούν μάλλον απίθανο να επισκεφθεί ένας σταρ του βεληνεκούς του Μπολτ μία γειτονιά σαν το Μπρίξτον.
Πηγή: Olivia Fritz / Άρης Καλτιριμτζής - Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου