Κλείσιμο

Ποδηλατικό θέαμα υψηλών απαιτήσεων!

Το μεγάλο ραντεβού της ποδηλασίας στις διοργανώσεις που γίνονται εντός συνόρων είναι προγραμματισμένο για σήμερα, Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου.

Ο λόγος για τον 18ο Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, που θα διεξαχθεί σε ιστορικές τοποθεσίες της Πελοποννήσου και με τερματισμό κατά την 5η ημέρα του αγώνα στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, στις 12:30. Ο αγωνας περιλαμβάνει 5 ετάπ και η αρχή γίνεται από την Αρχαία Κόρινθο στις 16 Μαΐου στις 10 το πρωί και τερματισμό στις 13:30 στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές στην Αθήνα, παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΟΠ, Θανάσης Τερζής, και στελέχη της ομοσπονδίας, τα μέλη των δύο εθνικών ομάδων ποδηλασίας της Ελλάδας που θα πάρουν μέρος στον αγώνα, δήμαρχοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τα μέρη των οποίων θα διέλθει ο αγώνας κ.α. Όπως έγινε γνωστό, στον 18ο ποδηλατικό γύρο θα συμμετάσχουν 1002 ποδηλάτες χωρισμένοι σε 17 ομάδες, εκ των οποίων οι 4 ελληνικές και οι 13 από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Θανάσης Τερζής, με τις προσωπικές πρωτοβουλίες του οποίου έγινε δυνατή και φέτος η διοργάνωση ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου δήλωσε:

«Eίναι χαρά μας να φιλοξενούμε μια τόσο σημαντική διοργάνωση για τον Ελληνικό αθλητισμό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ο 18ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας επιστρέφει και φέτος για να αποτελέσει όχι μόνο το κορυφαίο αθλητικό γεγονός με συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία προβολής της χώρας και του φυσικού της πλούτου. Οι αθλητές της ποδηλασίας θα προσφέρουν συναρπαστικές στιγμές μέσα από μία άρτια διοργάνωση, σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας πετυχαίνοντας τη δημιουργία μίας παγκόσμιας κοινότητας, ενώνοντας τους λαούς. Παράλληλα οι διαδρομές μέσα από τα ελληνικά τοπία θα συνθέσουν ένα μοναδικό σκηνικό, ενώ οι πόλεις τερματισμού είναι γεμάτες ιστορία, προβάλλοντας τη χώρα με τον καλύτερο τρόπο».

Η Νανά Φιλιππίδη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΠΑΠ Α.Ε., Μεγάλου Χορηγού του Γύρου Ελλάδας, υπογράμμισε: «Η ΟΠΑΠ ΑΕ με αίσθημα ευθύνης στέκεται για μια ακόμη φορά αρωγός σε μια αξιέπαινη προσπάθεια. Ο 18ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας είναι η κορυφαία ποδηλατική διοργάνωση στην Ελλάδα με μεγάλη παράδοση και συμβάλλει στην προβολή της Ελλάδας στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο που διανύουμε. Η διοργάνωση εντάσσεται στο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι» σε όλα τα επίπεδα που η ΟΠΑΠ στηρίζει, προωθεί και συνεπικουρεί».



Ακολούθησαν χαιρετισμοί Δημάρχων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων:

Σταύρος Αργειτάκος, Δήμαρχος Σπάρτης: «Ο αθλητισμός και η ιδέα του «ευ αγωνίζεσθαι» γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και συνδυάζονται απόλυτα με τον πολιτισμό. Αυτά τα ιδανικά συμπυκνώνει και ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, γι' αυτό και ο Δήμος Σπάρτης τον υποστηρίζει με θέρμη. Οι διαδρομές του Γύρου θα δώσουν τη δυνατότητα στους ξένους φίλους μας να γνωρίσουν περιοχές και τοπία με μοναδική φυσική ομορφιά, που αποτελούν ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς. Προσωπικά από μικρός κάνω ποδήλατο και το συστήνω σε όλους. Είναι θετικό που η ομοσπονδία διατηρεί για τόσα χρόνια τη διοργάνωση και ο Δήμος μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε διεθνείς εκδηλώσεις, όπως ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας. Εύχομαι καλή επιτυχία στους διοργανωτές».



Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου–Νέστορος: «Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του πρώτου Ολυμπιονίκη των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Κωστή Τσικλητήρα, που γεννήθηκε και έζησε στην Πύλο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών εντάξαμε και τη συγκεκριμένη διαδρομή του Γύρου Ελλάδας. Για μας ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και το όραμα του Τσικλητήρα μας εμπνέει. Ο Δήμος μας λούζεται από το Ιόνιο και έχει μεγάλη ιστορία και οι αθλητές που θα διασχίσουν τη διαδρομή της περιοχής μας θα δουν ιστορικούς χώρους και όμορφα τοπία».



Γρηγόρης Ντάσκας, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας: «Με μεγάλη τιμή συμμετέχει ο Δήμος μας στον Διεθνή Γύρο Ελλάδας. Ειδικά ο τόπος μας είναι ευνοημένος, καθώς το Λεωνίδιο ευνοεί μορφολογικά την ποδηλασία. Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρνέρης αγκάλισε τη διοργάνωση από την πρώτη στιγμή και ο τόπος μας ανυπομονεί να φιλοξενήσει με εγκαρδιότητα τους αθλητές και διοργανωτές του Γύρου Ελλάδας, καθώς αντιλαμβανόμαστε την ευκαιρία προβολής που δίνει ο αγώνας στην περιφερειακή Ελλάδα».



Γιάννος Παπαϊωάννου, Σύμβουλος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας: «Πριν λίγες ημέρες άναψε η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Ο Δήμος μας προτάσσει το ποδήλατο ως άθλημα, αλλά και τρόπο οικολογικής ζωής και δράσης και, παρά τους δύσκολους καιρούς, θα κάνει το παν για να συμβάλλει στην επιτυχή διεξαγωγή του Γύρου».



Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και «πρεσβευτής της ποδηλατοκίνησης», Γιώργος Αμυράς, παρουσιαστής της τουριστικής εκπομπής της ΕΡΤ «Μένουμε Ελλάδα», η Παναγιώτα Ψαράκη, πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α Δήμου Αθηναίων, και ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Κορδολαίμης.



Στο «Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2012 – ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ» θα συμμετάσχουν συνολικά 17 ομάδες από 14 χώρες. Από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος τέσσερις (4) ομάδες: η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας – ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, η ομάδα ΟΠΑΠ, καθώς και δύο επαγγελματικές ομάδες: η Gios – Deyser LEON KASTRO και η SP TABLEWARE.

Μετά από επιλογή των ομοσπονδιακών προπονητών, την εξαμελή Εθνική Ομάδα της Ελλάδας – ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΝΑΤΙΟΝΑL TEAM OF GREECE – HELLENIC POST BANK) απαρτίζουν οριστικά οι αθλητές: 1. Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, 2. Ιωάννης Δρακάκης, 3. Νίκος Καλουδάκης, 4. Γώργος Νείλας, 5. Αλέξανδρος Παπαδερός, 6. Αναστάσιος Κουρμπέτης.

Τη δεύτερη Ελληνική ομάδα με την επωνυμία ομάδα ΟΠΑΠ (ΤEAM OPAP) συγκροτούν οριστικά οι αθλητές: 1. Νίκος Ιωαννίδης, 2. Ιωάννης Σπανόπουλος, 3. Πέτρος Γκαζώνης, 4. Βασίλης Τσοπούρογλου, 5. Παύλος Χαλκιόπουλος, 6. Μαραβελάκης Ιωάννης.



Η αγωνιστική διαδρομή του 18ου Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας –ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ:



Τετάρτη 16 Μαΐου 1ο ΕΤΑΠ

Αρχαία Κόρινθος-Λεωνίδιο 138 χλμ

Ενδιάμεσες διελεύσεις: Χιλιομόδι-Δερβενάκια-Μυκήνες –Τίρυνθα- όρια πόλης Ναυπλίου-Νέα Κίος- Μύλοι-Άστρος-Αγ. Ανδρέας-Τυρός.



Πέμπτη 17 Μαΐου 2ο ΕΤΑΠ

Λεωνίδιο-Σπάρτη 133 χλμ

Ενδιάμεσες διελεύσεις: Τυρός-Αγ. Ανδρέας-Άστρος- Κάτω Δολιανά-Τεγέα-όρια Τριπόλεως και μέχρι Σπάρτη μέσω παλιάς Ε.Ο.



Παρασκευή 18 Μαΐου 3ο ΕΤΑΠ

Σπάρτη–Μεθώνη 135,2 χλμ

Ενδιάμεσες διελεύσεις: Μυστράς-ανάβαση – κατάβαση Ταϋγέτου-Καλαμάτα-Μεσσήνη-Πεταλίδι-Κορώνη-Φοινικούντα.

Μεταφορά ομάδων οδικώς στην Αρχαία Ολυμπία για διανυκτέρευση.



Σάββατο 19 Μαΐου 4ο ΕΤΑΠ

Αρχαία Ολυμπία-Καλάβρυτα 149 χλμ

Ενδιάμεσες διελεύσεις: Μέσω επαρχιακής οδού προς Λούβρο, Βασιλάκι, γέφυρα Ερύμανθου (όρια νομών Ηλείας-Αρκαδίας) Βυτίνα-Κλειτορία.

Μεταφορά ομάδων και πληρωμάτων οδικώς στην Κόρινθο για διανυκτέρευση.



Κυριακή 20 Μαΐου 5ο ΕΤΑΠ

Κόρινθος-Αθήνα (Τερματισμός στο Δημαρχείο-Πλ. Κοτζιά) 104 χλμ

Ενδιάμεσες διελεύσεις: Λουτρά Ωραίας Ελένης, προς Αθήνα μέσω παλιάς Ε.Ο.



Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας τελεί υπό την πολύτιμη αιγίδα των Δήμων Κορινθίων, Νότιας Κυνουρίας (Λεωνίδιο), Σπάρτης, Πύλου – Νέστορος (Μεθώνη), Αρχαίας Ολυμπίας, Καλαβρύτων και Αθήνας, καθώς και των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.


Πηγή: skai.gr