Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός(62-61 την ΤΣΣΚΑ)

Η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των φάιναλ φορ ανήκει στον νέο πρωταθλητή Ευρώπης, τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν από το -19 (53-34), με το οποίο προηγήθηκε ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην τρίτη περίοδο και δια χειρός Πρίντεζη στην εκπνοή επικράτησαν 62-61 των Ρώσων, στον τελικό του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Η πειραϊκή ομάδα πανηγύρισε το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 1997, όταν και πάλι με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο είχε κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62

Το ξεκίνημα στο ματς ήταν... σφιχτό για τις δύο ομάδες, με τον Ολυμπιακό, πάντως, να είναι καλύτερος και με τον Σπανούλη να μπαίνει μπροστά στο σκορ με 5-2, ενθουσιάζοντας τον κόσμο του στις κερκίδες του Σινάν Ερντέμ. Οσο περνούσε η ώρα, όμως, η ΤΣΣΚΑ ανέβαζε στροφές και κυρίως ήταν πολύ αποτελεσματική στην άμυνά της.

Αμυντικά ήταν καλός και ο Ολυμπιακός, απλώς στην επίθεση, έκανε κάποιες κακές επιλογές που του στοίχισαν και τον έφεραν πίσω στο σκορ (7-10, 10`). Γενικά, η πρώτη περίοδος ήταν κακή ποιοτικά, με τις δύο ομάδες να παίζουν δυνατά στην άμυνα, αλλά να κάνουν πολλά λάθη στην επίθεση.

Στη δεύτερη περίοδο συνεχίστηκε το κακό θέαμα, με τις δύο ομάδες να κάνουν δύο λεπτά να βάλουν τον πρώτο τους πόντο και τον Χάινς να χρεώνεται από πολύ νωρίς με τρία φάουλ. Την ίδια ώρα τα λάθη ήταν συνεχόμενα, με τον Ολυμπιακό να έχει φτάσει τα 12 μέσα σε τρία λεπτά. Τουλάχιστον κατάφερε να ξεκολλήσει από τους επτά πόντους και να μειώσει σε 9-14 στο 13`.

Οσο ο Ολυμπιακός έβαζε καλάθια με το σταγονόμετρο, ο Μίλος Τεόντοσιτς έβαλε τρία στα τρία τρίποντα (!) και πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου οι ρώσοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 12 (25-13,15`).

Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο απέκτησε λίγο ρυθμό το παιχνίδι και βελτιώθηκε ποιοτικά. Σπανούλης και Παπανικολάου προσπάθησαν να αναστήσουν επιθετικά την ομάδα του Ιβκοβιτς, αλλά τα καλάθια που σημείωσαν δεν ήταν αρκετά. Σε αντίθεση με τα λάθη, ΄που αυξάνονταν. Η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη σε αυτό το διάστημα και κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (20-34, 20`).

Ο Ολυμπιακός ήθελε ένα καλό ξεκίνημα στην τρίτη περίοδο για να ρίξει τη διαφορά και να μείνει ζωντανός στο ματς, ώστε να τα παίξει όλα για όλα στην τελευταία περίοδο. Ωστόσο, τα τρίποντα των Παπανικολάου και Σπανούλη δεν έμειναν αναπάντητα από τους ρώσους και η διαφορά πήγε στους 16 (47-31, 25`).

Ο κόσμος του Ολυμπιακού έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει την ομάδα από τις εξέδρες του Σινάν Ερντέμ, ωστόσο, οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς είχαν προβλήματα εντός του παρκέ. Η διαφορά είχε αυξητικές... τάσεις και έφτασε στους 19 στο 28` (53-34). Τουλάχιστον, ο Ολυμπιακός κατάφερε να μειώσει στους 13 με τρίποντο του Μάντζαρη στην εκπνοή της τρίτης περιόδου και είχε ελπίδες για κάτι καλύτερο στην τελευταία περίοδο (40-53, 30`).

Με Σλούκα και Μάντζαρη στα γκαρντ, ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό και συνέχισε το σερί του στην τέταρτη περίοδο, μειώνοντας σε 53-48, βάζοντας φωτιά στον τελικό, 7 λεπτά πριν από το τέλος! Στις επόμενες κρίσιμες φάσεις, ο Ολυμπιακός έβγαζε άμυνες, αλλά σταμάτησε να σημειώνει καλάθια και ο Σισκάουσκας ανέλαβε δράση και ξεκόλλησε την ΤΣΣΚΑ. Οι ερυθρόλευκοι, όμως, είχαν ακόμη ψυχικά αποθέματα και συνέχισαν τη μάχη.

Με πρωταγωνιστή τον Πρίντεζη, ο οποίος σημείωσε μάλιστα τέσσερις συνεχόμενους πόντους, οι ερυθρόλευκοι πλησίασαν στους τρεις (52-55) κι ενώ απέμεναν 3` και 45`` για τη λήξη. Ο Ολυμπιακός, αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει και είχε απαντήσεις απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, η οποία ναι μεν είχε το προβάδισμα, αλλά ένιωθε καυτή την ανάσα των ερυθρόλευκων (55-59, 38`).

Ενα λεπτό πριν από το τέλος ο Πρίντεζης μείωσε στους δύο (58-60) και το φινάλε ήταν ανεπανάληπτο! Μία χαμένη επίθεση από τον Τεόντοσιτς, μία από τον Πρίντεζη και φάουλ στα 20 δευτερόλεπτα με τον σέρβο στις βολές. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού έβαλε τη μία στις δύο και οι ερυθρόλευκοι είχαν ακόμη ελπίδες (61-58). Ασφαλώς, οι ρώσοι δεν ρίσκαραν το τρίποντο και 10 λεπτά πριν από το τέλος έστειλαν τον Παπανικολάου στη γραμμή των βολών και ο νεαρός άσος μείωσε στον πόντο (60-61).

Επόμενος που πήγε στη γραμμή ήταν ο Σισκάουσκας, ο οποίος έχασε και τις σύο βολές και στην εκπνοή ο Πρίντεζης έκανε το 62-61 στέλντοντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης!


ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γ. Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βορόντσεβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ν. Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18(2/2διπ., 3/3τρ., 5/6β.), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4, Λο.

Πηγή: skai.gr